Hvad er sundhed?

september 30, 2013 2 Af Sunderehverdag

Begrebet sundhed er defineret på hundredetusind forskellige måder, nogle mener vi skal undgå kulhydrater, andre mener at vi skal faste, vi skal skære op på kødet men ned for det røde kød og så videre. Ja, der er da ikke noget at sige til, hvis vi efterhånden er en smule forvirrede. Men, er der egentlig én definition på sundhed? eller er sundhed lige så individuelt som du og jeg?

Der findes efterhånden et hav, af forskellige sundhedstrends og kure. Men at finde vejen til en sundere hverdag, handler ikke om at følge en kur i en måned, det handler om at ændre sin livsstill til det sundere.

Men hvordan defineres sundhed så egentlig?

WHO (World Health Organization) definerer sundhed som en tilstand, af fuldkommen fysisk, mental og social velvære. De fokuserer på en tilstand uden sygdom, stress eller andre ubalancer i kroppen. Nutidens store idealmål er at være tynd, men for WHO handler sundhed om mere end det. Sundhed er ikke lig med en smal talje og tynde lår, det handler om velvære og balance mellem kroppen og dig.

Det vigtige er, at vi finder ud af, hvilke behov vi hver især skal have dækket, for at kunne opnå en sundere hverdag. Sundhed er det stadie, hvor vi er tilfredse med både vores krop og vores velvære.

Sundhed centreres ofte om mad og motion alene, hvilket kan give meget god mening, da kost og motion i rette forhold kan have positive virkninger på kroppen. Men kost og motion er begge faktorer, der hurtigt over- eller underdrives, hvilket kan medføre, at kroppen ikke kan følge med. Kroppen har brug for energi i form af mad, akkurat som en bil har brug for energi i form af benzin. ?Uden mad og drikke duer helten ikke? ? som man siger, og det er så sandt som det er sagt. Det handler om at finde den balance, hvor dit energiindtag og energiforbrug stemmer overens.

Jeg vil fokusere på tre overordnede ting her på bloggen nemlig, at spise varieret, at være fysisk aktiv, at elske sig selv. Og husk især på det sidste. Vi kan leve i en nok så sund hverdag, hvor vi træner 5-6 gange ugentligt, spiser efter bogen og går rundt med tankerne “hvornår bliver jeg egentlig lykkelig?”. Mad og motion er ikke vejen til lykke, det er nødvendigvis heller ikke vejen til sundhed. Jeg mener at en sund hverdag er en hverdag hvor du er fysisk aktiv, spiser varieret og kan acceptere dig selv for den du er.

En sund livsstil handler altså om mere end mad og motion. Det handler om at acceptere dig selv, din krops behov og at lære, at leve efter dem. Din krop er den første til at sige fra, hvis det du putter i munden ikke er sundt for dig, eller hvis træningen tager overhånd.

Og som sagt, så handler en sundere livsstil, også om at synde med måde. Livet skal leves, og sommeren er altså bedst når der er plads til en gammeldags isvaffel, og julen er svær at komme igennem uden risalamande. Et alt for stort fokus på sund kost og motion, kan ende i at du glemmer at nyde livet, og det er livet alt for kort til. Så nyd de syndige sager – engang imellem.