Boller med knækkede rugkerner (og kanel)

november 9, 2013 0 Af Sunderehverdag

Bollerne her smager skønt, samtidig med at de er lette at slå sammen. Så det kan næsten ikke blive bedre!

Bollerne er rige på fuldkorn og kostfibre, fra de knækkede rugkerner, der er med til at give brødet struktur. Knækkede rugkerner er korn fra rug, der stammer fra middelhavsområdet. Du kan læse meget mere fuldkorn og kostfibre under indlægget Det der med fuldkorn.

Kanel er det ældste krydderi vi kender til, og er kendt for sin karakteristiske smag, der kommer fra stoffet kumarin samt æteriske olier. Som mange andre stærke krydderier, mætter kanel dine sanser, som følge af en stærk smag, duft og kradsen. Dette bidrager til, at du hurtigere bliver mæt, og dermed spiser mindre. Derudover har mange krydderier, heriblandt kanel, en god effekt på din forbrænding, dit stofskifte og dit blodsukker.
Kanel er dog et krydderi, man skal holde sig til at spise moderate mængder af. Kanel indeholder som nævnt stoffet Kumarin, hvilket kan give skader på leveren ved indtag i for store mængder. Og hvad er for store mængder så? Det er, når kanel er en fast del af ens hverdagskost, altså hvis du tilsætter kanel i større mængder af din kost, hver dag. Men hvad så hvis skaden er sket? Ja, så er der faktisk noget at gøre ved det. En simpel nedsættelse af forbruget, eller et ophør af indtaget af for meget Kumarin, vil medføre at skaderne forsvinder igen. Du skal altså ikke bekymre dig for dit indtag, hvis du har et moderat indtag af kanel.

Det du skal bruge (ca. 12-16 stk): 

  • 100 g skårne rugkerner
  • 2 dl vand
  • 30 g gær
  • 1,5 dl yoghurt naturel
  • 1/2 dl olie
  • 1 tsk honning/sirup
  • 1 tsk groft salt
  • ca. 400 g hvedemel
  • 1 tsk kanel (eller efter lyst og smag)
  • Æg, mælk eller vand til pensling

Fremgangsmåde:
De knækkede rugkerner skal koges i vandet, i omkring 5 minutter. Herefter skal olie, honning, kanel og yoghurt tilsættes, så du får en grødagtig konsistens. Når ?grøden? er lillefingervarm, tilsætter og opløser du gæren heri. Herefter skal du tilsætte melet lidt ad gangen, og ælte dejen grundigt – hvis du har en røremaskine eller elpisker med dejkroge, skal dejen æltes i omkring 10 min. Dejen skal være lidt klæg, for at bollerne ikke ender som hårde kanonkugler.
Når dejen er æltet, vendes den ud på bordet og efter-æltes i få minutter. Herefter trilles dejen til en pølse, og deles i 12-16 boller. Bollerne skal efterhæve i ca. en time, inden de pensles med æg, mælk eller vand.

Bollerne skal bages i 10-15 minutter i en forvarmet ovn på 220 grader.

Du kan undlade kanel hvis du ønsker, jeg har bagt bollerne med og uden, og de bliver lækre uanset hvad. Velbekomme! 🙂

foto 2-2