Broccoli og tun tærte (uden mel)

november 13, 2013 2 Af Sunderehverdag

Den berømte stenalderkost er for alvor trådt ind i mange danskeres hjerter. At spise hvad kroppen er bygget til at spise, er grundprincippet i stenalderkosten, eller paleo-kosten om man vil. Denne tærte bærer præg af stenalderkosten, da inspirationen til bunden er hentet derfra. I stenalderkosten spiser man ud fra de fødevaregrupper, der var tilgængelige dengang. Fødevarer som kød, fisk, nødder, æg, spiselige planter samt frugt og grønt er derfor centrum i kosten. Derved undgår man en masse kulhydratrige kilder, som vi i dag har fået indbygget i vores kost. De kulhydratrige kilder stammer fra dyrkelsen af diverse korn, og dermed udviklingen af produkter som ris, pasta og brød.

Kulhydrater er vigtige for en lang række processer i kroppen. Blandt andet bruges glukosen fra kulhydrater til opbyggelse af muskler, som næring til hjernen samt til deponering. Forskning viser dog, at et nedsat kulhydratindtag ikke har negative indvirkninger på kroppen, så længe indtaget ikke reduceres til mindre end 30 gram kulhydrat dagligt. Og heldigvis får vi også kulhydrat tilført igennem andre kilder en brød og pasta. Kulhydrat findes nemlig også i frugt, grøntsager, tørret frugt (rosiner, tranebær mm.) og mælk.

Tærten indeholder en masse gode fedtsyrer fra mandlerne, sesamfrøene og solsikkekernerne. Udover fedtsyrere indeholder både frø og nødder vigtige mineraler, heriblandt folat og calcium. Folat omfatter kostens indhold af mange forskellige former af vitaminer, og calcium, der er et essentielt mineral, har betydning for, at en lang række processer i kroppen fungerer optimalt. Essentielle mineraler kan vi ikke selv danne i kroppen, og vi har derfor behov, for at indtage dem igennem kosten. Derudover indeholder tærten kostfibre fra broccolien. Broccolien bidrager også med et ordentlig skud af vitaminer, mineraler og antioxidanter, der alle har positive indvirkninger på vores sundhed. Tun som også er en af hovedingredienserne i tærten, bidrager med massere af protein, og kun lidt fedt, samt en god mæthedsfornemmelse.

Det du skal bruge:

Til bunden:

 • 80 gram mandler
 • 80 gram sesamfrø
 • 80 gram solsikkekerner
 • 2 stk æg
 • 25 gram (smør, kokosolie, olivenolie)
 • 0,5 tsk havsalt

Til fyldet:

 • 1 dåse tun i vand
 • 1 hoved broccoli
 • 3-4 æg
 • 1 ½ dl mælk
 • Salt og peber

Fremgangsmåde:

 1. Start med at mal mandler, sesamfrø og solsikkekerner til mel med en minihakker.
 2. Herefter blandet alle ingredienserne til bunden godt sammen. Når dejen er samlet, formes den ud i en papirbeklædt tærteform
 3. Bunden bages i 15 minutter i en forvarmet ovn på 160 grader
 4. Imens bunden er i ovnen renses broccoli. Samtidig kan æg og mælk piskes sammen med salt og peber
 5. Efter de 15 min tages bunden ud og fyldes med tun, broccoli og æg
 6. Tærten bages nu færdig i ca. 45 minutter på samme varme

Jeg kan selv godt lide, at toppe den færdige tærte, med en let dressing for eksempel med krydderurter. Som tilbehør går friskskårede grøntsager rigtig godt.

Velbekomme 🙂foto.PNG