Omelet med spinat

Koldhævede boller

koldhævede boller

 Søger du efter en god basisopskrift, på nogle lækre og luftige boller? Så kunne denne opskrift på koldhævede boller, være enden på din søgen. Dejen slås lyn hurtigt sammen om aftenen, og sættes i køleskabet natten over. Om morgenen skal bollerne blot sættes på en bageplade og bages. Bum så er der boller!

Ved kold hævning bruges kold væske samt mindre hævemiddel. Derudover står dejen og hæver i 12-14 timer et koldt sted, for eksempel i køleskab. Koldhævning giver brødet mere karakter, og gør bollerne dejlig luftige. Når dejen hæver i lang tid, og ved en lav temperatur, medfører det at svampe og bakterier formerer sig langsommere. Under formeringen sker der en udskillelse af en række stoffer, der er med til at give brødet en god smag. Desuden findes der proteinnedbrydende enzymer i melet, der langsomt bidrager med smags- og aromastoffer til dejen.

Du kan variere dine boller med de kerner og frø du lyster. Jeg bruger blandt andet hørfrø, sesamfrø, græskarkerner, solsikkekerne, havregryn og/eller diverse andre kerner.

Det du skal bruge til (14-16 stykker Koldhævede boller):

  • 5 dl koldt vand
  • 25 gram gær
  • et drys salt
  • 1 spsk honning (kan undlades)
  • ca. 100 g kerner/frø/havregryn
  • ca. 200 g grahamsmel
  • ca. 300 g hvedemel (alt efter hvor våd en dej du har)

Fremgangsmåde:

  1. Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri
  2. Tilsæt salt og honning og rør til det er opløst
  3. Herefter tilsættes kerner/frø og/eller havregryn samt grahamsmelet mens der røres godt rundt
  4. Hvedemel tilsættes lidt efter lidt indtil du har en tyk grødlignende konsistens. Dejen skal være meget klæg, men ikke alt for flydende.
  5. Når alt er blandet godt sammen, sættes dejen på køl natten over. Tip: Klip en plastic-pose op og kom henover over skålen, herefter lægges et viskestykke henover. Sådan undgår du, et klistret viskestykke, hvis dejen skulle stikke af om natten.
  6. Om morgenen sættes ovnen på 225 grader
  7. Bollerne sættes på en bageplade, beklædt med bagepapir, med to spiseskeer
  8. Bag bollerne i ca. 20 minutter (kan variere fra ovn til ovn, så hold endelig øje med dem undervejs.
  9. Køl bollerne af.

koldhaevede-boller11

73 kommentarer

  • Anne Lotte

    Hej
    Jeg laver en portion hvor man bruger halv mel – halv havregryn (gerne de grove, de er bedst..)
    De smager super godt. Kan anbefales.

    http://annelottefood.blogspot.dk/2011/07/muligvis-verdens-nemmeste-boller.html

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • sunderehverdag

    Fedt! Varierer dem også altid efter hvad jeg lige har, det er det lækre ved en basisopskrift 😀 Men jeg må da prøve halv/halv en dag så!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anette Asbjørn

    Hej Nadja.
    Jeg vil prøve dine koldhævede boller. 😉 – Tak for det.
    Vh Anette Asbjørn

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina

    Hej,

    Kan man bruge surdej i denne opskrift ?

    Venligst Tina

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Tina,

      Det tror jeg helt sikkert du ville kunne, jeg har ikke selv prøvet det (endnu) 😉 Jeg vil nok foreslå, at hvis du bruger surdej, at du nøjes med at bruge 10 g gær i stedet for 25 g.

      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina

    Hej Nadja,

    Jeg har netop lavet denne opskrift med surdej og kun med 5 gram gær. Dette var mit første forsøg med surdej og jeg tror desværre ikke min surdej var helt færdig da jeg brugte den

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Øv hvor ærgerligt det ikke lige fungerede. Det kunne godt lyde til, at din surdej ikke har været “sur” nok. Jo yngre surdejen er jo mere gær skal der som regel i dejen ved siden af.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dorthe

    Hvor længe skal dejen som minimum hæve ? Vi kunne nemlig tænke os lidt varme boller til aftenskaffen. Dejen lavede jeg ved 13.00 tiden idag. Er det muligt, eller bliver de ikke gode? Mvh Dorthe

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Dorthe,

      Åh øv, jeg har først set din kommentar nu. Hvis du forsøgte dig med bollerne, så lad mig endelig høre om de blev gode – på trods af den kortere hævetid.

      Umiddelbart ville jeg sige, at brødet får bedst smag og struktur ved at ligge i lang tid. Så jeg ved ikke, om du ville få samme resultat ved at lade dem hæve en 4-5 timer.

      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

    Rent kaloriemæssigt, hvor mange er der så ca. I en bolle? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna Hansen

    Hej,

    Hvor mange boller bliver det til? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Nanna,

      Jeg får mellem 14-16 boller, du kan dog sagtens nøjes med at lave 12 hvis du ønsker dem lidt større 🙂

      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kamilla

    Hej Nadja.
    Tak for opskriften!! 🙂
    Da jeg ikke kan tåle hvedemel, har jeg byttet melet ud med fuldkornsspeltmel og sigtet speltmel, men de bliver stadig super lækre!! 😉
    Kamilla

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Kamilla,

      Jeg bliver så glad når mine opskrifter kan bruges, og særligt når de også lykkedes, på trods af man ændre i ingredienserne. Det er jo netop det madlavning handler om, at tilpasse opskriften til hvad man kan tåle/har lyst til/har i skabene 🙂

      Du må have en dejlig aften,

      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Frederikke

    Hej 😀
    Når du skriver at oven skal stå på 225 grader er det så almindelig ovn eller varmluft?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Siw Dalgaard

    Halløj 🙂 er dette boller jeg kan servere for en diabetiker(type 1)?:-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Siw,

      Det vil du godt kunne, men diabetikeren vil skulle vide hvor mange kulhydrater der er i en bolle for at kunne tage den passende mængde insulin dertil. Jeg har ikke næringsberegnet opskriften, men du kan eventuelt spørge ham/hende hvad han/hun normalt gør når der skal spises hjemmebag 🙂

      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Siw

    Mange tak for svar Nadja. Jeg lavede bollerne hvir jeg brugte hvid hvedemel, fuldkorns speltmel og en smule hvedemel, istedet for hvedemelet (hvis det givet mening) – de blev smadder gode! Tak for en super opskrift!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Siw,

      Dejligt at høre at de blev gode og de må havde haft et lækkert groft twist med de meltyper, mums! Og det var da i hvert fald så lidt.

      Rigtig god weekend,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Siw

    Mange tak for svar Nadja. Jeg lavede bollerne hvir jeg brugte hvid hvedemel, fuldkorns speltmel og en smule hvedemel, istedet for hvedemoeelet (hvis det givet mening) – de blev smadder gode! Tak for en super opskrift!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

    Hej skal der 100 gram i alt i af kerner/frø/havregryn eller 100 gram i af hvert?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Louise,

      Det er 100 gram i alt, så vælger du selv om det skal være en blanding af de tre typer eller bare en enkelt type 🙂

      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rikke hjordt Hansen

    Skal ovnen være varm når bollerne sættes i?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Rikke,

      Ja det skal den, men hold endelig godt øje med bollerne. Det kan variere fra ovn til ovn 🙂

      Rigtig god dag,
      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • karina

    hvor lang kan dejen holde sig i køleskabet ?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Karina,

      Jeg ved ikke hvor længe dejen kan holde sig på køl, og jeg ved at der er mange der koldhæver sine brød/boller langt mere end 12-14 timer 🙂

      Vil sagtens tro du kan lade dejen stå til hævning i 16-18 timer.

      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kirsten Manniche

    Altid dejligt med nye opskrifter. Mine boller hævede ikke så meget, men smagte godt.

    Det er sjældent at man snakker om ‘lig’ i bageopskrifter. Lidt makabert. Og så hedder det at lægge et viskestykke over (noget)..

    Med venlig hilsen Kirsten

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Elise Dalgaard

    Har du prøvet at bage dejen som ét brød? Nemlig nem dej på camping, men der er kun en rist at bage på… Tak for super gode opskrifter

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Elise,

      Nej det har jeg faktisk ikke, men jeg tror da det vil fungere super fint. Kunne være man skulle prøve, for ja, så det en dejlig nem opskrift til campingferien også.
      Er glad for du synes om opskrifterne.

      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] Opskriften fandt jeg på denne blog […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helle

    Hej Nadja 🙂
    Først og fremmest tak for en super god blog og nogle inspirerende og lækre opskrifter samt nogle blogindlæg, som giver stof til eftertanke 🙂
    Hvis man vælger at bruge chiafrø, skal man så tilsætte mere vand, da de suger meget væske til sig, eller ville du bare bruge mindre mel?

    Hilsen Helle

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Helle,

      Tusind tak for dine fine ord! Er rigtig glad for at mine indlæg og opskrifter kan bruges 🙂

      Jeg har egentlig en anden opskrift, hvor jeg har lavet koldhævede boller med chiafrø som jeg tænker du kan gå efter 🙂

      Den er lige her: http://sunderehverdag.dk/2014/08/koldhaevede-chiaboller/

      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Helle

      Tak for svar, Nadja! 🙂
      Jeg har lige kigget på opskriften og kommer til at tænke på om man vil kunne erstatte solsikkekerner med sesamfrø? I den anden opskrift var min plan nemlig at tage 25 gram chiafrø, 25 gram sesamfrø og 50 gram havregryn.

      Jeg tror jeg prøver den kombination og ser, hvordan de bliver 🙂
      Hilsen Helle

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] dej i køleskabet, så vi kunne få boller hertil formiddag. Jeg har brugt en opskrift fra sunderehverdag. Det er dejligt nem og lige til at lave […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte

    Kan man fryse dem?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

    Wow hvor er det en nem opskrift for en bagetumpe som mig!! De er blevet super gode!! Hvordan vil du anbefale man optør dem fra fryser så de ikke blir tørre? Lade dem optø natten over og så lune dem i ovn, eller optø dem i en varm ovn??

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hvor er det bare helt fantastisk at høre 😀 Jeg er også selv rigtig vild med opskriften!
      Selv tør jeg dem enten op i microbølgeovnen og rister dem bagefter, ellers tager jeg dem blot op aftenen før, og lader dem tø henover natten 🙂
      Har ikke prøvet at tø dem op i ovn før.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Isabel

    Mmme – de ser gode ud! Hvilke slags frø /kerner har du brugt i bollerne på billedet?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annette Mortensen

    Mums! Smager også godt tilsat frisk spinat 🙂 Jeg brugte 100 gr frisk spinat jeg tilsatte da jeg tog dem ud af køleskabet.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tenna Madsen

    Jeg har byttet grahamsmelet ud med rugmel, puttet Chris frø i, graskarkerner, solsikkefrø og sesamfrø i og pttede lidt fuldkorns hvedemel i og resten blev alm hvedemel. De ligner nærmest små rugbrødboller og dufter udentvivl af de lækreste boller, jeg glæder mig til at mine gæster kommer og skal smage dem 😊👍🏼

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte Linea

    Bagte bollerne til morgenmads-hygge med mine veninder i morges – MUMS de blev gode! De skal helt sikkert bages igen. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bente Plougfelt

    Kan jeg godt tilsætte mere korn og kerner

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bente Plougfelt

    Okay tak skal du ha, ved du hvad jeg kan gøre for at gøre dem grovere

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne-Sofie

    Hej. Kan man godt lade dem hæve natten over – og skal der så eventuelt mindre gær i? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Dejen skal hæve natten over, tænker du, om man kan sætte bollerne og lade dem hæve på en bageplade natten over, eller hvordan? 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nicoline

    Hej!
    Jeg vil bare lige fortælle dig, at jeg knuselsker denne opskrift og bruger den næsten hver gang, jeg bager boller! Lige om lidt står der nybagte boller på bordet i sommerhuset 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hvor er det bare helt igennem fantastisk at høre! 😀 Er super glad for du kan lide opskriften, det er også en af mine personlige favoritter 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mai

    Kan jeg kom gulerødder i

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lea

    Hej 🙂
    Skøn opskrift! Hvis jeg vil lave dobbelt portion, skal der så (virkelig) 50 g gær i??
    Syntes bare at det lyder voldsomt til koldhævede boller? (Til en anden opskrift bruger jeg kun 10 g)
    Mvh Lea

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jeg har ikke forsøgt mig med mindre gær, så tør ikke garantere for resultatet. Men du kan jo sagtens give det et forsøg med 25 gram gær til en dobbeltportion 🙂 Dejligt du kan lide opskriften!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jacqueline

    Skal jeg ikke pensle?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bente

    Hej
    Dejen hævede slet ikke hvad kan jeg ha gjort galt, jeg rørte den på røremaskine

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bente Plougfelt

    Hejsa
    Min dej hævede slet ikke, jeg rørte dejen i min røremaskine, hvad kan jeg ha gjort galt ? Håber du kan hjælpe mig.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Victoria

    Hej 🙂 Skal ovnen være på varmluft eller almindelig?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • James

    Din opskrift er så lækker!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

    Hej!
    Jeg bruger altid denne opskrift når jeg bager boller, og de smager simpelthen så lækkert! Jeg plejer at tilføje lidt yoghurt/A38, og lade dem hæve 24 timer ca., så bliver de ekstra smagfulde!
    Tusind tak for en fantastisk blog, og et befriende syn på sundhed.
    Kærlig hilsen Malene ☺

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ser lækkert ud.

    Elsker selv koldhævet brød, men jeg laver det som her: http://grovkoekkenet.dk/koldhaevet-broed/

    Hvis det puttes i en form, så oplever jeg at det hæver bedre op, da det er den eneste vej dejen kan udvide sig. Putter man det så samtidig i en gryde, så blir det kanon.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Sophie

    Hej, kan man lave en portion dej men bage den af flere omgange. Fx dej laves søndag aften og mandag morges bages nogle boller og tirsdag morgen bages de næste boller, af samme dej fra køl?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Anne Sophie,
      Det ved jeg faktisk ikke om man kan. Ideen er smart, men jeg tror ikke, uden at vide det, at du vol få samme resultat. Så vidt jeg har lært, så kan dej godt hæve for meget, hvilket vil forringe kvaliteten af det færdige brød – men du må ikke hænge mig op på det 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Omelet med spinat