Koldhævede boller

november 27, 2013 89 Af Sunderehverdag

koldhævede boller

 Søger du efter en god basisopskrift, på nogle lækre og luftige boller? Så kunne denne opskrift på koldhævede boller, være enden på din søgen. Dejen slås lyn hurtigt sammen om aftenen, og sættes i køleskabet natten over. Om morgenen skal bollerne blot sættes på en bageplade og bages. Bum så er der boller!

Ved kold hævning bruges kold væske samt mindre hævemiddel. Derudover står dejen og hæver i 12-14 timer et koldt sted, for eksempel i køleskab. Koldhævning giver brødet mere karakter, og gør bollerne dejlig luftige. Når dejen hæver i lang tid, og ved en lav temperatur, medfører det at svampe og bakterier formerer sig langsommere. Under formeringen sker der en udskillelse af en række stoffer, der er med til at give brødet en god smag. Desuden findes der proteinnedbrydende enzymer i melet, der langsomt bidrager med smags- og aromastoffer til dejen.

Du kan variere dine boller med de kerner og frø du lyster. Jeg bruger blandt andet hørfrø, sesamfrø, græskarkerner, solsikkekerne, havregryn og/eller diverse andre kerner.

Det du skal bruge til (14-16 stykker Koldhævede boller):

 • 5 dl koldt vand
 • 25 gram gær
 • et drys salt
 • 1 spsk honning (kan undlades)
 • ca. 100 g kerner/frø/havregryn
 • ca. 200 g grahamsmel
 • ca. 300 g hvedemel (alt efter hvor våd en dej du har)

Fremgangsmåde:

 1. Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri
 2. Tilsæt salt og honning og rør til det er opløst
 3. Herefter tilsættes kerner/frø og/eller havregryn samt grahamsmelet mens der røres godt rundt
 4. Hvedemel tilsættes lidt efter lidt indtil du har en tyk grødlignende konsistens. Dejen skal være meget klæg, men ikke alt for flydende.
 5. Når alt er blandet godt sammen, sættes dejen på køl natten over. Tip: Klip en plastic-pose op og kom henover over skålen, herefter lægges et viskestykke henover. Sådan undgår du, et klistret viskestykke, hvis dejen skulle stikke af om natten.
 6. Om morgenen sættes ovnen på 225 grader
 7. Bollerne sættes på en bageplade, beklædt med bagepapir, med to spiseskeer
 8. Bag bollerne i ca. 20 minutter (kan variere fra ovn til ovn, så hold endelig øje med dem undervejs.
 9. Køl bollerne af.

koldhaevede-boller11