Kyllingefrikadeller med råkost

december 10, 2013 0 Af Sunderehverdag

Frikadeller er en af de danske klassikere, som man aldrig går galt i byen med. Gode gammeldags frikadeller er lavet på svinekød (helst med en god fedtprocent), mælk, æg og mel. Dertil hører så kartofler og en masse brun sovs, og måske nogle kogte grøntsager. Retten i sig selv, smager jo godt, men set fra et ernæringsmæssigt perspektiv, kan den godt optimeres. Både frikadeller og kartofler har en meget blød konsistens, og når vi skal skabe appetit og stimulere vores sanser, sker dette bedst ved, at der er forskellige konsistenser og smage til stede i retten.
Jeg vil derfor forsøge at give et bud, på en moderne form for frikadeller, med et sprødt element.

Frikadellerne laves af hakket kylling, med en lav fedtprocent. Da hakket kylling er meget fugtigt kød, kan mælk ofte undlades i farsen. For at samle farsen bruges æg og en smule havregryn. Frikadellerne får ekstra karakter, ved at der yderligere tilføres grøntsager til farsen. På denne måde får du en frikadelle, der indeholder flere vitaminer og mindre fedt, end den traditionelle.

Som tilbehør har jeg valgt en sprød råkost, baseret på gulerødder, rødbede og diverse frø. Gulerødder indeholder mange fibre samt vitaminerne C og K. Derudover indeholder gulerødder også mineraler heriblandt kalium. C-vitamin og kalium kan modvirke hovedpine og stress, da det afslapper dine blodkar. Rødbede er rige på kostfibre og jern (i letopløselig form) samt C vitamin, mineraler og sportsstoffer. Både gulerødder og rødbeder indeholder en god portion fibre, der holder dig mæt i længere tid.

Hvis du ikke synes at retten mætter nok, kan du tilføje nogle kartofler.  Kartofler der er vendt i lidt olie og salt, ville jeg umiddelbart sige kunne fungerer super godt til retten. Dertil kan du røre en skyr op med lidt krydderier, og servere til i stedet for sovs.

Det du skal bruge:

Til frikadellerne (3-4 personer):

 • 400 g hakket kylling
 • 1 løg
 • 1 grøn peberfrugt
 • 1 æg
 • 2 spsk havregryn
 • salt og peber
 • olie/becel til stegning

Til råkosten (1 person):

 • 2 gulerødder
 • ½ rødbede
 • 1 spsk hørfrø
 • 1 spsk græskarkerner

Det du skal gøre:

Start med at hakke løget og den grønne peberfrugt i en minihakker. Derefter vendes grøntsagerne i kyllingekødet, sammen med æg og havregryn (tilføj mere havregryn hvis farsen er for våd). Tilsæt salt og peber og vend godt rundt i farsen til den er nogenlunde jævn. Sæt den på køl i en times tid.

Frikadellerne steges i en ønsket størrelse. Tip: hav et ovnfast fad i ovnen, og læg de færdig stegte frikadeller i fadet, så alle frikadellerne holder sig varme til servering.
Når alle frikadellerne er stegt laves råkosten. Riv rødbede og gulerødder på et rivejern, og vend de ønskede kerner i.

foto 3.PNG