Traditionelt franskbrød

december 1, 2013 0 Af Sunderehverdag

Det traditionelle hvide franskbrød, er ikke at tage fejl af, og det smager bare lækkert. Det er også et brød der hører hjemme på et hvert julefrokostbord, og da vi skulle holde julefrokost på studiet, var jeg ikke længe om at melde mig på hjemmebagte franskbrød. Det resulterede i dette franskbrød – og studiekammeraterne tog rigtig godt imod det.

Jeg fandt opskriften på hjemmesiden www.kvalimad.dk. Grunden til jeg faldt over denne opskrift, var den smarte tilknyttede video, der viser hvordan man kan folde brødet, så det får en rigtig fin skorpe. Så hvis du savner lidt inspiration til bagværket, synes jeg du skal kigge forbi hjemmesiden.

Hvedemel har en udmalingsgrad på 72-75%. Udmalingsgraden er et udtryk for, hvor stor en del af kernen der er anvendt til melet. For at få den bedste bage tekniske kvalitet, skal melet have et højt glutenindhold. Indholdet af gluten i melet, har betydning for hvor meget dejen kan hæve op, og stadig være fin sammenhængende, samtidig med at dejen holder på luften og altså ikke klasker sammen. Proteinindholdet i melet, har en stærk sammenhæng med glutenindholdet, hvis du dermed går efter en hvedemel med et højt proteinindhold, er du sikret en mel med gode bageevner.

Et hvidt franskbrød er baseret på hvedemel, og derved er det et brød man skal nyde med måde. Det er altså ikke et brød der giver langvarig mæthed, har positive indvirkninger på fordøjelsen eller bidrager med en masse fibre. Dog er jeg stadig fortaler for, at hvis man elsker hvidt brød, så skal der være plads til det, og så kan man ligeså godt lave et fra bunden, hvor man ved hvilke ingredienser der er tilsat.

Det du skal bruge (1 brød):

 • 3 dl mælk
 • 25 gram gær
 • 400 gram hvedemel
 • 25 gram smør/becel
 • 1 tsk salt

Fremgangsmåde:

 1. Start med at smelt smør/becel i en gryde. Det skal ikke nå at blive brunt, blot smeltes
 2. Herefter hældes mælken i, og blandingen varmes op til den er lillefingervarm
 3. Gæren smuldres i en skål og mælkeblandingen hældes over
 4. Rør i blandingen til gæren er opløst
 5. Nu tilsættes mel og salt.
 6. Dejen æltes grundigt (cirka 10 minutter)
 7. Herefter skal dejen hæve tildækket i 30 minutter – den bliver cirka dobbelt så stor
 8. Når dejen er hævet hældes den ud på et meldrysset bord og æltes kort igennem
 9. Brødet formes og efterhæves i 30 minutter
 10. Herefter pensles brødet med mælk, og ridses efter lyst (husk at hold kniven skævt hvis du ønsker rids i dit brød)
 11. Brødet skal bages i 25-30 minutter på 200 grader

IMG_2974