Sund burger med bønnefritter

januar 16, 2014 2 Af Sunderehverdag

Fast food på den sunde måde, med massere af smag og smukke grønne farver. Burgeren her er mindst 10 gange sundere, end den  du finder på grillbaren, og den bidrager med massere af vitaminer, massere af proteiner og gode fedtsyrer, hvad er der ikke at elske?

Som i måske har læst, så er jeg igang med med en optimering af min kost hos min kostvejleder Gitte (altid-slank.dk). Gitte har derfor givet mig nogle punker jeg skal have fokus på, og det er blandt andet: dobbelt op af det grønne og massere af sunde fedtsyrer (igennem blandt andet nødder, frø og avocado). Derfor er burgeren her også fyldt med grønt, både i og rundt om, og samtidig er bollen lavet med en masse frø, der giver gode mineraler og fedtsyrer. Du kan læse mere om mit forløb og mine indledende tanker her – Hvor sund er jeg egentlig? Og om første møde med Gitte her – Efter første konsultation hos altid-slank.

Inspirationen til burgerbollen er hentet fra Low-carb køkkenet. Jeg er vild med, at prøve nye retter af, og denne variant gør det ret godt, trods den ikke indeholder nogen form for mel. Bønnefritter lyder måske først og fremmest lidt helse-freak-agtigt, men de smager virkelig fantastisk, og selv jeg, som ellers er stor fan af ovnfritter, nød virkelig denne sundere slags.

Grønne bønner er fyldt med kostfibre, hvilket giver en god mæthedsfornemmelse. Derudover indeholder bønnen, som i øvrigt er en del af bælgfamilien, kun få kalorier, så du kan roligt spise løs af fritterne. De sunde fritter bidrager også med en masse vitaminer og mineraler, der blandt andet er med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. Burgerbollen er som nævnt hentet fra Low-carb køkkenet, hvilket handler om at reducere indtaget af kulhydrater. Jeg holder selv rigtig meget af en god grov burgerbolle, med massere af mel (!), men jeg er åben overfor, at afprøve nye ting, og jeg synes resultatet blev ret godt. Burgerbollen bidrager med masse protein og sunde fedtsyrer fra æggene og frøene.

Burgeren kan selvfølgelig fyldes med alt fra himmel og jord. Jeg valgte at lave en god tunmousse og fylde burgeren med denne, samt avocado og spidskål.

Det du skal bruge:

Burgerboller (10 stk):

 • ½ dl græskarkerner
 • ½ dl solsikkekerner
 • 1 dl sesamfrø
 • 2 spsk chiafrø
 • 5 æg
 • 1 dl skyr
 • 2 tsk bagepulver
 • 2 spsk fiberhusk
 • 2 tsk salt

Bønne fritter:

 • Frosne grønne bønner (så mange du kan spise)
 • Lidt olie
 • Lidt salt

Tunmousse:

 • 1 dåse tun i vand
 • 1 lille rødløg
 • 2 spsk citron
 • 2 spsk skyr
 • salt og peber

Fremgangsmåde:

 1. Vend først de frosne bønner i lidt olie og salt (jeg synes det er lettest i en frysepose)
 2. Derefter hældes de ud på en bageplade, beklædt med bagepapir, og sættes i en forvarmet ovn på 200 grader
 3. Bønnerne skal have ca 40 minutter
 4. Imens fritterne er i ovnen laves burgerbollerne:
 5. Start med at blend græskarkerner, solsikkekerner, chiafrø og sesamfrø til mel
 6. Nu tilsættes æg og der blandet godt rundt med en røremaskine
 7. Herefter tilsættes resten af ingredienserne
 8. Sæt 10 klatter (dejen er ret våd) på en bageplade, beklædt med bagepapir
 9. Bollerne bages i ca 20 minutter på 200 grader (alm. ovn).
 10. Så er det tunmousse-tid:
 11. Bland tun (jeg hælder det meste af vandet fra), skyr, citron og rødløg i en stavblender
 12. Smag til med salt og peber

Herefter bygges burgeren blot og nydes med de lækre fritter til 😀

IMG_3486IMG_3485

Udover en aftensmad med fokus på endnu mere grønt samt flere frø og kerner, så har min første vejledning hos Gitte, gjort at jeg blandt andet har sørget for, at få flere mellemmåltider, bestående af frugt og nødder. Derudover har jeg skåret mit forbrug af sort te/kaffe, ned til to kopper om dagen 😀 Jeg arbejder stadig meget på, at spise når jeg spiser, for det kan være lidt af en udfordring, når man er alene, så er det nogle gange lettest, at thy til tv’et for lidt underholdning.

I vil løbende kunne læse om mit kostvejledningsforløb hos Gitte her på bloggen. Men i kan også følge mig, min hverdag og mit forløb på Instagram @sunderehverdag. Gitte er selvfølgelig også på Instagram, hvor hun inspirerer igennem billeder @altidslank.