Anmeldelse af hørfrøolie

februar 5, 2014 3 Af Sunderehverdag

I forbindelse med mit kostvejledningsforløb, blev jeg anbefalet af min kostvejleder Gitte (altid-slank.dk) at tage 2 spsk hørfrøolie dagligt. Du kan læse mere om min sidste vejledning hos Gitte her. Olien har været en fast del af min kost i lidt over 2 uger nu, og jeg er allerede overrasket over hvilke positive effekter den fører med sig. Min hud stråler som aldrig før, og den er blevet blødere end nogen bodylotion nogen sinde har kunne gøre den. Jeg blev faktisk så overrasket over olien, at jeg blev mistænksom om det nu også kunne være den –  jeg har trods alt kun taget den i en to ugers tid. Derfor skrev jeg til Gitte for at høre, om det virkelig var olien der var vejen til en smukkere hud, og det var det!!! Så nu forlader den da aldrig mit køleskab igen 😀

Hørfrøolie er en koldpresset olie, der udvindes af frøene fra planten hør. Plantens frø indeholder ca. 40% olie, hvoraf omkring 55-65% af fedtet i olien består af alfalinoleonsyre. Denne syre kan kroppen omdanne til de omega-3 fedtsyrer der også findes i fiskeolie. Omega-3 fedtsyre kan vi ikke selv kan danne i kroppen, og olien er derfor essentiel, hvilket betyder at vi skal have den tilført igennem kosten.

Hvorfor hørfrøolie?

Fedt er vigtigt for kroppen og mange af de fysiologiske processer der sker i kroppen. Derfor er det vigtigt at få tilført umættede fedtsyrer dagligt, hvilket omega-3 fedtsyrerne også er en del af. Fedt er vigtigt for blandt andet opbygningen af kroppens cellemembraner, hormonproduktionen, optagelsen af de fedtopløselige vitaminer og at vores hjerne kan sende signaler rundt i kroppen.

Udover de fysiologiske processer som olien er gavnlig for, så vil din hud også elske dig, hvis du gør olien til en del af din kost. Som nævnt har jeg på blot 2 uger oplevet at min hud er blødere og stråler mere end før. Jeg har aldrig lidt af voldsom tør hud, men jeg har dagligt brugt bodylotion for, at tilføre min hud den fugt den havde brug for, og det er langt fra ligeså nødvendigt som før, efter jeg er begyndt med olien.

2 spsk om dagen

Jeg blev som nævnt anbefalet at tage 2 spsk hørfrøolie dagligt. Denne anbefaling kommer også af, at jeg ikke spiser fisk dagligt. Olien i sig selv har en meget kraftig smag, og selv kan jeg ikke tage tilskuddet som et rent olie-shot. Derfor blander jeg olien i min morgenmad, som oftest består af skyr blandet med frugt, havregryn, mælk, vanilje, kanel og stødt ingefær. På den måde smages olien og den bitre smag på ingen måde. Olien er også optimal at bruge i for eksempel smoothies, hvor du ligeledes kan skjule smagen.

Det er vigtigt at du køber en Økologisk hørfrøolie, da du her er sikker på, at olien udvindes så skånsomt som muligt, og sikre derfor også at olien er en god kilde til de sunde fedtsyrer.

Olien harksner hurtigt, og dette betyder, at den skal opbevares på køl.

1656400_10202293649239403_452815918_n

Gitte arbejder normalt med MK olien, som du kan læse meget mere om her. I MK olien indgår hørfrøolie også, dog er MK olien knap så studievenlig (prismæssigt), og det var derfor at jeg valgte at forsøge mig med den billigere variant hørfrøolien 🙂

Jeg købte min olie i helsekostbutikken Helsemin i København K, og jeg vil tro at man kan få fingrene i den i enhver helsekostbutik.