3. besøg hos altid-slank

Fastelavnsboller (en sundere version)

1922318_10202353420373644_2040738569_nEfter at havde haft lyst til fastelavnsboller i flere uger nu, besluttede jeg mig for, at det måtte være på tide at få bugt med lysten. Det resulterede i disse skønne hapsere, hvor inspirationen er hentet hos Susan der har bloggen Lev sundt.

Jeg har aldrig prøvet at lave fastelavnsboller før, fordi jeg har tænkt det som en lang og besværlig proces – og så er det nu engang lettere at købe nogle hos bageren. Men efter dette forsøg, vil jeg da helt klart foretrække at kreere mine egne fremover! De smager virkelig godt, og er slet ikke så svære at lave som man skulle tro. Dertil kommer de ernæringsmæssige fordele ved at lave sine egne fastelavnsboller. I opskriften er der brugt mandelmel, speltmel og hvedemel hvilket giver en grovere bolle. Den grove bolle vil dermed bidrager med langt flere næringsstoffer, end den hvide fætter du kan finde hos bageren. Bagerens fastelavnsboller er lavet på hvedemel samt massere af flødeskum og creme, der giver en kort mæthed og en kæmpe portion tomme kalorier.

Inspirationen er som sagt fundet hos Susan, og hendes fastelavnsboller kan du finde her. Toppingen samt fyldet kan du selvfølgelig variere lige efter dine smagsløg.

Det du skal bruge (12 boller):

Til dejen:

  • 25 g gær
  • 1 dl lunken vand
  • ¼ dl koldpresset olivenolie
  • 1 æg
  • 150 g speltmel
  • 75 g mandelmel
  • 100 g hvedemel
  • ½ tsk salt

Til cremen:

  • 1 æg
  • 1 spsk maizena
  • 2 dl mælk (skumme eller mini)
  • ½ vaniljestang
  • 2 spsk sukker

Ekstra:

  • Marcipan

Fremgangsmåde:

  1. Opløs gæren i vandet og bland herefter æg og olie i
  2. Tilsæt nu speltmel, salt og mandelmel og rør godt sammen. Til sidst tilsættes hvedemelet
  3. Dejen æltes godt igennem til den er lind og lækker – den må endelig ikke få for meget mel, da den ellers vil blive for tør og sprække
  4. Når dejen er æltet færdig sættes den til at hæve et lunt sted i en time

Imens dejen hæver laves cremen:

  1. Start med at lune mælken op til den er lillefingervarm
  2. Imens skrabes vaniljekornene ud af stangen og blandes med lidt sukker
  3. Herefter piskes æg, vanilje, resten af sukkeret og maizena godt sammen
  4. Når mælken er varm hældes den over i skålen med resten af ingredienserne – her piskes de godt sammen og hældes herefter tilbage i gryden
  5. Hele massen skal koge i cirka et minut under omrøring så den ikke brænder på
  6. Når cremen har den rette konsistens, sættes den på køl indtil den skal bruges
  7. Efter hævning skal dejen æltes igennem og deles i to lige store stykker. Stykkerne rulles ud til en tykkelse på ca. 0,5 cm – dejen skal helst rulles så kvadratisk ud som muligt
  8. Skær nu dejen ud i seks stykker hvorpå der fordeles den ønskede mængde creme og marcipan (TIP: rul marcipanen ud så den næsten fylder hele overfladen af dejen, på den måde får du en smule marcipan i hver bid når de er færdige)
  9. Herefter foldes hjørnerne indover midten og bollerne formes og ligges på en bageplade med samlingen nedad
  10. Bollerne skal efterhæve i 30 minutter
  11. Nu skal bollerne pensles med vand og bages i 15 minutter  en forvarmet ovn på 200 grader
  12. Når bollerne er bagt og afkølet kan du dekorerer dem som du ønsker

Velbekomme 😀

1959415_10202353420493647_1287030365_n

   

5 kommentarer

  • Rebecca

    De er mega gode mmmm

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina

    Hej

    Kan man anvende fx grahamsmel istedet for spelt?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mia

    Halløj 😊
    Jeg fandt din opskrift her tidligere idag og tænkte det den må jeg bare prøve!
    Men nu efter at have gjort alt klar, manglede ku at fylde dem og sætte dem i ovnen, bliver jeg kaldt på arbejde.. Kan dejen mon tåle at stå til imorgen tidlig??

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

3. besøg hos altid-slank