Lakse ceviche

marts 7, 2014 0 Af Sunderehverdag

Fisk er fantastisk lækkert, og det er en fødevare der kan tilberedes på et hav af forskellige måder. Oftest damper, steger eller griller vi fisken, men denne gang kaster jeg mig ud i syremarinering i stedet, hvilket er en super lækker og frisk måde at tilberede sin fisk på.

Laks, som er hovedingrediensen i denne opskrift, er en halvfed fisk med en fedtprocent på ca 6%. Fisk er så super sunde, da de indeholder alle de essentielle aminosyrer vi har brug for, så den biologiske værdi i fisken er på linje med pattedyrkød. Så fiskens proteinindhold kan altså måle sig med pattedyrs. Derimod ses der en markant forskel i pattedyrskød og fisk, i fedtsyresammensætningen. Fisk indeholder omega-3 fedtsyrer, som er essentielle for os, og disse fedtsyrer er ikke at finde i pattedyrskød.

Jeg har valgt at supplere laksen med en masse frugt, for at give retten en lækker sødme og frisk smag. Opskriften kan både bruges som hovedret med noget groft brød til, eller den kan bruges som forret eller frokost. Hvis du har rester tilbage, kan du med fordel lade disse stå i køleskabet til dagen efter.

Det du skal bruge (2 personer): 

 • 2 x laksefilet (Det er vigtigt at laksen har ligget i fryseren i mindst 24 timer inden brug)
 • 1 rødløg
 • 2 avocadoer
 • 1 mango
 • 1 appelsin
 • Saften fra 4-6 limefrugter
 • Revet eller finskåret ingefær (efter smag)
 • ½ – 1 fed hvidløg
 • 1 tsk stødt chili (eller frisk chili efter smag)
 • salt og peber

Tilbehør:

 • Fuldkornsflute

Fremgangsmåde:

 1. Lad laksen tø i køleskabet fra morgenen af. Når laksen skal tilberedes, gøres det ved at skære den rå fisk i små tern – hvis laksen er med skin, skæres dette af først. Det kan være lettere at skøre fisken hvis den stadig er lidt frossen, så det er ikke en ulempe hvis den ikke er tøet helt op.
 2. Lakseternene kommes i en skål sammen med finthakket hvidløg, ingefær, chili, salt, peber og limesaft. Det hele vendes godt sammen.
 3. De fintskårede løgringe ligges ovenpå retten, hvorefter det hele sættes på køl tildækket i 2 timer. Sørg for at vend lidt rundt i retten engang imellem.
 4. Efter 2 timer skæres avocado, mango og appelsin i tern og blandes sammen med resten af ingredienserne.

IMG_3977

IMG_3982