4. konsultation hos altid-slank

Sundhed anno 2014

Jeg har længe gået og grublet over, hvad sundhed er i 2014. Er det at følge en bestem slankekur til punkt og prikke? Er det at træne 4 gange om ugen? Eller er det overhoved så nemt at bokssætte, som vi måske gerne vil have det til at være? Ordet sundhed er i konstant bevægelse, og det kan være svært at følge med i alle de diskurser, der dagligt fortæller os hvordan vi nu skal være sunde.

Jeg har derfor forsøgt at samle mange af mine flyvske tanker omkring det at være sund anno 2014 i dette indlæg. Jeg forsøger ikke at komme med en endelig sundhedsdiskurs, men jeg forsøger bare at lufte mine tanker omkring hvad sundhed er blevet til, og hvad jeg mener at sundhedstrends kan gøre ved vores sundhed.

Dengang jeg var barn

Når jeg tænker tilbage til folkeskolen, husker jeg sund mad ud fra kostpyramiden, som jeg tror de fleste kan se for sig. Pyramiden med kød, fisk, æg og fedt i toppen, hvilket var de fødevare vi skulle have mindst af. Brød, mælk, ost, kornprodukter og kartofler var dem der fyldte mest i pyramiden, og i midten var frugt og grønt solidt placeret. Kostpyramiden blev kendt i 1970’erne, hvor den i mange år frem definerede en sund og varieret kost. Det var altså på daværende tidspunkt en vejledende pyramide, som de fleste danskere rettede sig efter, for at spise sundt. Kosten var også primært den faktor, det betød noget for sundheden. Der blev altså ikke fokuseret på det emotionelle, det fysiologiske, det sociale og motionen på samme måde som det gøres idag.

Den moderne sundhed

Idag er sundhedsbegrebet blevet hivet og trukket godt og grundigt i, så det ikke længere kun omfatter aspektet mad. Nutidens sundhed tænker også emner som følelser, ens omgangskreds, velvære og livsglæde ind som væsentlige faktorer for at vi kan opnå en sund hverdag. Det gør det derfor også svært at have en kostpyramide anno 2014. Sundhedsstyrelsen forsøger sig med de 10 kostråd, men de er alligevel langt fra ligeså præcise, som kostpyramiden fra folkeskolen. Men har vi egentlig brug for én overordnet guideline for at blive sundere? Jeg tror personligt, at det er meget mere individuelt end vi kan udpensle det i en retning.

Og jeg tror heller ikke, at det ville gavne vores sundhed, hvis vi alle havde samme sti at følge. Vi er alle forskellige både mentalt, psykisk og fysisk, så hvis vi alle skulle rette os efter det samme overordnede råd, ville det ende med, at størstedelen af os, ville rende rundt som hovedløse høns, fordi vi ikke ville kunne finde os selv i den livsstil vi forsøger at følge.

Sundhed er ikke ens for alle

Så jeg vil igen slå et slag for, hvor vigtigt det er, at vi lytter til vores krop når vi skal definere hvad sundhed er for os. De mange trends og sundhedsdiskurser der popper op om ørerne på os, kan måske inspirere os til at finde vejen til vores egen sunde livsstil, men slankekure og trends er ikke livsstile – det er en måde vi kan vælge at leve på i en kortere periode.

Det jeg ser som det helt store problem med sundhedstrends er at vi ofte kun fokuserer på hvad der står i bøgerne, og glemmer at mærke efter hvordan kroppen reagere Og når det sker, vil en kostændring stresse vores sundhed, mere end det vil gavne den. At have sunde kostvaner kan ikke skabe en sund hverdag alene. En sund hverdag kommer på baggrund af sunde kostvaner, balance i krop og hverdag, sociale relationer, glæde, smil, motion, søvn og meget meget mere. Stresser vi derudaf for at spise sundt, glemmer vi måske alle de andre aspekter som sundhed også omhandler, og det kan på den lange bane medføre usunde konsekvenser.

Jeg tror altså ikke på, at der er muligt at definere én form for sundhed, men jeg tror derimod, at vi alle har hver vores måde at være sund på. Og jeg tror, at vi alle skal finde vores egen vej til en sund og balanceret hverdag. På vores vej møder vi mange sidegader, som kan være en inspiration eller motivation for os, men selvom vi lader os inspirere, er det vigtigt hele tiden at holde fødderne placeret på vores egen sti, da det er denne sti der vil fungerer for netop os. Vi skal også huske på, at vi hele tiden erfarer og lærer nye ting, det vil sige, at selvom vi måske ikke altid har fulgt den sunde linje, er det aldrig for sent at ændre på vanerne. Tidligere barrierer på vejen til en sund og balanceret hverdag, er bag os. Det handler fremadrettet om at fjerne barriererne, så vi til sidst har en helt ren sti at følge. Det betyder kort sagt at vi kan lære af tidligere erfaringer, og hele tiden komme nærmere på det, der virker for netop os, og vores sundhed.

nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

4. konsultation hos altid-slank