Karrysalat til sildemaden

Usund sundhed?

I weekenden viste Go’ morgen Danmark et indslag omkring træningsafhængighed. Her blev diskuteret om træning kunne tage sådan overhånd, at der var tale om et misbrug, eller en sygdom.

Og det er ikke kun træningen der er i stigende fokus hos mange af os danskere, også maden er i højsædet når der tales om sundhed. Gluten bliver skåret fra kosten, salget af sukkerfri produkter eksploderer og mange medbringer deres egen mad, når de skal ud til sociale arrangementer. Man må sige, at vi danskere rigtig har fået tag om den sunde livsstil. Men kan man tale om at have et usundt forhold til sundhed? Det mener jeg helt sikkert at man kan, og det mener forskerne også. Det kaldes “ortoreksi” – frygten for at spise usund mad.

Den fjerde spiseforstyrelse

Ortoreksi er den fjerde spiseforstyrrelse, og viser sig ofte i forbindelse med noget, der startede med at være en livsstilsændring til det sundere. Den psykiske lidelse viser sig ved, at træning og kost begynder at fylde alt i hverdagen. En selvopfunden diæt, med strenge regler om kost og træning, tager overhånd og medvirker til, at man isolerer sig fra sin omverden og lever i sin egen lille sundhedsbobbel. Ortoreksi handler i stor grad om, at forsøge at vise omverden at man har kontrol over sine sunde kostvaner. Hvis det ikke overholdes, efterfølges det af en kæmpe skyldfølelse og irritation. En familiefrokost med massere af smør på brødet og kage, vil altså ikke være acceptabelt, da det adskiller sig fra diæten.

Sundhed vs. usund sundhed

Men hvornår er der så tale om et usundt forhold til sundhed? Det er svært at sætte en grænse mellem sundhed og usund sundhed, og der er intet videnskabeligt belæg for hvad nok er. Det er altså et emne der er lagt op til diskussion, og et emne man som så meget andet, selv må tage stilling til. Personligt ville jeg mene, at grænsen går ved, at man begynder at fravælge sit social-liv og at diæten altid kommer i første række. Jeg mener at en sund hverdag er en glad hverdag, og hvis man konstant skal bekymre sig om træning og mad, vil det være svært at finde glæden og roen i hverdagen.

Jeg tror, at det er rigtig svært selv at vurdere, om man har et usundt forhold til sundhed. Men en måde at finde ud af det på, kunne være ved at spørge sig selv “har jeg kontrollen til at sige både ja og nej”. Ja til at gå amok i bland-selv slik engang imellem, men nej til at det skal blive hver dag. Ja til at træne hårdt, men nej når kroppen siger fra. Den balance mellem sunde mad- og motionsvaner i hverdagen, og usunde valg engang imellem, det er hvad jeg ser som et sundt forhold til sundhed. For netop her er det ens eget aktive valg, at sige at det er helt ok, at spise junkfood engang imellem, uden at få dårlig samvittighed. Så her har du kontrollen over hvad du putter i munden, og det er ikke det du putter i munden der har kontrollen over dig.

Jeg tror, at langt de fleste har et fornuftigt forhold til den sunde livsstil. Men det kan alligevel være en god ide, at tænke over sit forhold til sin egen sundhed og livsstil. En sund hverdag handler selvfølgelig om at være fysisk aktiv og at have sunde madvaner. Men det handler i den grad også om, at have sig selv med hele vejen, og være glad og tilfreds med den krop og de vaner man har tillagt sig.

nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

2 kommentarer

 • Kontrol til både at sige ja og nej – du rammer fuldstændig hovedet på sømmet efter min mening! Det er utrolig svært at finde en balance i sundhed og jeg har personligt ikke fundet den endnu. Det er lidt som om nogle (mig selv inklusiv) har en tendens til enten at være 100% sund og gøre alt “rigtigt” eller 100% usund og gøre alt “forkert”, efter de givne spiseregler og vaner man nu har på et tidspunkt. Det er utrolig stressende for både krop og sjæl, så det er noget jeg selv prøver at arbejde med, men jeg har ikke helt fundet den balance – endnu.

  Spændende emne at tage op! 😀

  Anna – http://wonderwomanwannabe.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Anna,

   Jeg er glad for at du fandt indlægget interessant! Og du har helt ret. Rigtig mange har nemlig svært ved at finde balancen, og enten falder i den ene eller den anden grøft, og det er stressende for kroppen. Et redskab til at finde balancen, kan også være at definere hvad sundhed er for netop en selv, skrive det ned, og på den måde have det i baghovedet, når alt er ved at ramle sammen.
   Jeg er sikker på at du også nok skal finde din helt egen balance! 🙂

   Mange hilsner
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Karrysalat til sildemaden