Grove bananboller

maj 19, 2014 0 Af Sunderehverdag

10178275_10202727228038602_2047036017_n

Som det måske afspejler sig lidt her på bloggen, så kan jeg godt lide at eksperimentere i køkkenet, og især når det handler om at bage. Så disse små bananboller er også lidt af et forsøg, som jeg helt sikkert skal eksperimentere videre med. Resultatet synes jeg nu selv blev ret så godt, og det er en perfekt lille bolle, der er velegnet til når man skal have den lille sult stillet, eller når den søde tand melder sig.

Bollerne er fulde af vitaminer, fibre og sunde fedtsyrer fra både bananen, nødderne, melet og grynene. Råvaresammensætningen betyder at man får en bastant lille bolle fuld af smag og sødme.

Det du skal bruge (9 stk): 

 • 2 modne bananer
 • 10 dadler
 • 3 spsk smagsneutral olie
 • 2 æg
 • 50 g valnødder
 • 1 dl ruggryn
 • 1 dl groft speltmel
 • 1 tsk bagepulver
 • 1 tsk kanel

Fremgangsmåde:

 1. Mos bananen og blend først valnødderne og tilsæt herefter dadler. Herefter blandes banan, nødder og dadler med olie og røres godt sammen. Jo finere du blender nødder og dadler, jo finere struktur vil dine boller ende med at have.
 2. Tilsæt nu resten af ingredienserne undtagen speltmel og rør godt sammen. Speltmelen tilsættes nu indtil nu lidt ad gangen.
 3. Fordel dejen i 9 muffinforme og bag dem i en forvarmet ovn på 180 grader i 15-20 minutter. Tag herefter muffins-bollerne ud og lad dem køle af på en rist.

Bananbollen kan spises med smør, eller som den er, da den har en lidt svampet konsistens, er den faktisk super smagfuld i sig selv. Bollerne skal ikke bages for meget, da de kan have en tendens til at blive lidt tørre. Stik eventuelt en kødnål eller gaffel i bollen efter 15 minutter, hvis dejen hænger ved skal den have lidt mere.

Du kan sagtens vælge at lave bollerne større, da de bliver ret små. Evt. lav 4-5 stk i stedet, og bag dem lidt længere tid i ovnen.

10314480_10202922154671646_5061546676955154135_n

Hovedelementet i bollerne er banan, som er danskernes foretrukne frugt. Bananen er super sund, og indeholder både A, B- og E-vitamin. A-vitamin er blandt andet vigtigt for opretholdelsen af en normal slimhindefunktion og i den forbindelse forsvaret mod infektion. Derudover stimulerer A-vitamin vores immunforsvar direkte. Samtidig er vitaminet vigtigt for vores syn. Der findes også en god portion B6 vitamin i frugten, hvilket er med til at regulere blodsukkeret. Samtidig er B6 vitamin også medvirkende til at mindske humørsvingninger, det ses blandt andet ofte i forbindelse med PMS.

Derudover indeholder bananen mineralerne jern, kalium, fosfor, kobber, zink og magnesium. Der er noget at holde styr på, men for at præcisere det, så er bananen rig på kalium og indeholder kun en smule natrium (salt). Studier har vist, at dette er med til at fremme en sund hjertefunktion samt mindsker risikoen for arteriosklerose (åreforkalkning) og blodpropper.