Stop hamstring

juli 11, 2014 0 Af Sunderehverdag

I tråd med, at Caroline Thorsfelt og jeg sammen sætter ind for at stoppe spild af mad, vil jeg i dette indlæg sætte fokus på, at stoppe hamstring af mad. Hamstring står nemlig for en stor del af skylden, når det handler om at der bliver smidt alt for meget mad ud. Vi elsker gode tilbud i supermarkederne, men de medfører en tendens til at købe meget mere med hjem, end vi kan spise.

Da jeg i år var på folkemøde på bornholm, var jeg til en debat om at mindske madspild. Her spurgte en af debatørerne, os tilskuere, om vi synes det er for dyrt at handle ind. Hænderne røg i vejret, for alle dem der mente at priserne var alt for høje – inklusiv min egen hånd. Efterfølgende lød det modsatte spørgsmål, om maden var for billig, hvor kun få rakte hånden op. Deriblandt en mand, som havde noget meget klogt at sige.

Læs også: Med på folkemødet

Manden mente bestemt at de danske madvarer var for billige. Han mente at mange fokuserede mere på kvantitet fremfor kvalitet, hvor man hellere vil have 4 hoveder salat der er dyrket på en sprøjtet mark – hvorefter halvdelen formegentlig alligevel bliver smidt ud, i stedet for 1-2 stykker som er dyrket på en økologisk mark, hvor alt sammen rent faktisk bliver spist. Men hvordan skal noget forbedres, når vi ikke er villige til at betale mere end højest nødvendigt for produkterne. Billige priser medfører hamstring i butikkerne, og det gavner på ingen måde madspildet i Danmark. Jeg har efterfølgende skammet mig over, at være en af dem der var hurtigst om at smække hånden i vejret, og dermed give min mening til kende om, at maden da var alt for dyr, for manden havde jo ret.

Derfor mener jeg i stedet vi skal vende den om, og være glade for at priserne ikke er helt i bund. For hvad er grunden til, at tage tre pakker rugbrød for én pakkes pris, hvis vi derefter smider halvanden pakke ud? Netop sådanne produkter som rugbrød, kan man jo sagtens fryse ned, men det er ikke altid det bliver gjort.

Dog er der selvfølgelig nogle tilbud, som vi med god samvittighed kan “hamstre” af når der er tilbud. Det er tilbud på produkter som kan holde sig i en evighed, så som konserves, tørre produkter og frostvarer. Her har du en større sikkerhed i, at det ikke er nogle der ryger ud to uger efter.

10551856_10203288517910498_1890864521_n

Så derfor – stop hamstring når du handler og vær med til at mindske madspild i Danmark

I kampen mod madspild, har Caroline Thorsfelt og jeg blandt andet oprettet hashtagget #Stopspildafmad14 og #Stopspildafmadtips på Instagram, som mange af jer allerede bruger, hvilket gør os så glade. Bliv endelig ved med det, og send os også gerne mails, hvis i har nogle gode tips til os.

Vores initiativ er blevet opdaget af Nordisk ministerråd som arbejder for at mindske madspild i Norden. De har spurgt os om vi har lyst til at være gæstebloggere på deres facebook side. At vores arbejde med at stoppe spild af mad, allerede har fået så meget god feedback er helt overvældende, og det giver os kun endnu mere energi, til at fortsætte arbejdet.