Kan man tænke sig sund?

oktober 28, 2014 0 Af Sunderehverdag

DSC_0616Tænk engang hvis tankerne kunne ændre hvordan man så ud. Så ville mange nok rende rundt med vaskebræt, stramme baller og massere af muller. Bare fordi de kunne. Det er måske alligevel meget godt, at man ikke kan det, for sundhed er meget mere end en trimmet krop.

Læs også: Elsk dig selv

Når jeg spørger, om man kan tænke sig sund, så er det fordi at jeg har oplevet rigtig mange, som gang på gang sætter sig på en eller anden stram diæt, og lige lidt holder de hver gang. Jeg tror simpelthen ikke på diæter, så er det sagt. Det handler om en livsstilsændring, og det er helt sikkert lettere sagt end gjort. For hvem kan ændre de indgroede vaner på én dag?

Jeg tror at det handler om at være bevidst om de valg vi tager, sunde som usunde. Jeg mener langtfra, at kage er forbudt i en sund hverdag, så længe du ved hvad den gør ved din krop. Hvis man ønsker at tabe sig, og står overfor ens yndlings kage, vil tankerne slås oppe i hovedet, og tanker som “jeg har også haft en hård dag”, “de bliver kede af det hvis jeg ikke smager” og “jeg tager jo bare et lille stykke” er ret så typiske, og medfører ofte, at vi overgiver os til kagen. Men tankerne her er undskyldninger, og undskyldninger kan vi ikke bruge til noget, for de hjælper os ingen vegne.

Læs også: Sulten eller lækkersulten?

Derfor er det en god ide at have alternative tanker klar, til at bekæmpe de undskyldende tanker. Alternative tanker behøver ikke at være modarbejdende, men de skal blot gøre os bevidste om vores handlinger. Det her med at overveje handlingerne en ekstra gang, er en af de faktorer der kan gøre et vægttab permanent. For selvfølgelig er det okay at sige ja tak til kagen, men man skal kende konsekvenserne og ikke mindst være ærlig overfor sig selv. Vi skal lære at tage vores liv i egne hænder og tage vores egne valg, i stedet for at lytte til de undskyldende tanker. Vi skal også lære, at sundhed ikke handler om vægt og mål.

Jeg tænker tit over, hvad sundhed er for mig, og jeg kommer kommer sjovt nok altid frem til, at det er at hvile i sig selv, kunne sige ja tak til wienerbrød med god samvittighed, at være aktiv uden at se det som en sur pligt, og kunne smile over de små ting i hverdagen. Sundhed er ikke at være tynd, sunde madvaner er ikke at udelukke sukker fuldkommen, et sundt forhold til motion er ikke at løbe videre selvom kroppen siger fra – i hvert fald ikke for mig.

Dyrk motion fordi du kan lide det, spis kage – men vær bevidst om at du gør det, og vigtigst af alt – vær stolt af din krop. Smid den dårlige samvittighed i skraldespanden, og smil til dig selv i spejlet hver morgen. Det er dine valg, din krop og jeg synes du skal holde af den præcis som den er.