Mors chokolade drøm

Sådan laver du en surdej

10754806_10204084617932501_1799415600_nAt surdej kan gøre en kæmpe forskel for dit bagværk er vidst ingen nyhed. Alligevel blev jeg meget overrasket, og rigtig glad, da jeg for første gang smagte forskellen i mit eget bagværk. Surdej består af mel, vand og tid, ganske simpelt, men alligevel kikser det for rigtig mange, og det har også kikset for mig (flere gange). Men nu tror jeg, at jeg har fundet en grundopskrift, som fungerer. Jeg har som nævnt trådt forkert af en del gange, og vil derfor starte med at dele mine don’ts med jer 😉

Jeg har formodet at dræbe mine sidste to surdeje. Min første fejl var, at jeg lavede min surdej alt for våd. Det resulterede i at den aldrig blev lækker og smidig og den hævede heller aldrig. Min anden surdej kom jeg i køleskabet, for det skulle gøre det endnu lettere for mig, da den skulle kunne stå i køleskab hele 14 dage uden at blive fodret. Det fandt jeg hurtigt ud af heller ikke fungerede. Efter blot en uge, lugtede den langt væk af syre, på sådan en måde, at jeg aldrig ville komme den i mit brød. Inden min første surdej blev dårlig, nåede jeg dog at bruge den i mit bagværk, og det fungerede heldigvis.

Læs også: Koldhævede valnøddestykker

Men, jeg startede forfra, og søgte endnu engang efter en god opskrift på en surdej. Her fandt jeg så ud af, at man skal passe på med at bruge rugmel til sin surdej – hvilket jeg havde gjort de to foregående gange. Så jeg fandt i stedet mit grahamsmel frem.

Den her er endnu ikke død, og den danner lækkert glutennetværk, hæver når den skal og lugter af øl. Så jeg må nok indse, at en surdej kræver omsorg, mad og varme, før at den kan blive rigtig lækker at bage med.

Det du skal bruge:

 • 1 dl hvedemel
 • 1 dl grahamsmel
 • 1 – 1½ dl vand

Fremgangsmåde:

Start med at bland de to meltyper sammen og bland herefter ca. 1 dl vand i. Det kan være lidt svært at få en sammenhængende masse med så lidt væske, og derfor kan du tilsætte lidt mere vand. Men pas på med væsken, så surdejen ikke bliver alt for våd. Jeg blander min masse i en skål og hælder herefter over i en glasbeholder.

Herefter stiller du glasbeholderen på køkkenbordet ved stuetemperatur, og her lader den stå der uden låg. Det er vigtigt at du rører i din surdej 1-2 gange om dagen. Efter 4 dage tager du halvdelen af surdejen fra og smider ud, og laver samtidig en ny portion som du herefter blander sammen med den anden halvdel af den gamle surdej.

Læs også: Surdejsbrød

Du kan vælge at fodre din surdej efter lyst, mange anbefaler man gør det hver eller hveranden dag. Du frisker din surdej op ved at lave en halv portion ny surdej og blander ved.

Det er et godt tegn hvis din surdej hæver, da det er tegn på liv. Hvis din surdej begynder at lugte surt/eddike-agtigt, så smid halvdelen ud og mæt resten med en ny portion surdej.

Jeg er langt fra nået i mål med mine surdejsforsøg, men jeg synes jeg ville dele mine erfaringer med jer, da jeg trods alt har nævnt surdej i nogle af mine opskrifter. For mig er det sjovt at udfordre mig selv i køkkenet, og man må sige at surdejen er en udfordring, derfor tror jeg også det er svært at lave en præcis opskrift på en perfekt surdej, jeg tror derimod det handler meget om føling og at bruge sanserne.

nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

7 kommentarer

 • Tusind tak for opskriften! Jeg har giver dig fuldstændigt ret – men kan virkeligt smage forskel når brødet er lavet på surdej. Opskriften skal helt klar afprøves til weekendens morgenbrød. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Betinna,

   Det glæder mig du kunne bruge opskriften. Jeg håber at morgenbrødet blev vellykket.
   God søndag.

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria hansen

  Hej
  Hvornår kan man bage med surdejen ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Maria,

   Godt spørgsmål, jo længere den står jo bedre (har jeg indtryk af). Jeg var måske lidt utålmodig og bagte med min allerede efter et par dage – det blev nu et fint resultat alligevel.

   Claus Meyer anbefaler, at man lader surdejen stå en 4 dage, og herefter smager på den. Hvis den ikke er sur, lader man den stå et par dage ekstra, og så bør den være klar til at bage med.

   God fornøjelse 🙂

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katja

  Hej Nadja
  Jeg har min sur dej som jeg vil bruge halvdelen af lørdag. Så foder jeg den. Er den så klar til at jeg kan bruge af den allerede søndag igen ?
  Bh katja

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Katja,

   Det vil jeg sagtens tro du kan. Jeg kan ikke huske om jeg har gjort det, men jeg kunne ikke forestille mig andet end du vil få et fint resultat.
   Bakterierne formerer sig hurtigt, og når jeg fodre min surdej ser den allerede lækker ud (hvis man kan sige det om en surdej 😉 ) dagen efter.

   Jeg håber du får nogle lækre resultater.

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bageren

  Surdej producerer kuldioxid fra en kombination af mælkesyrebakterier og eddikesyrebakterier, modsat gærdej som hæver med kuldioxid produceret af gær.

  Er surdejen for sur, betyder det at eddikesyrebakterierne har overtaget.

  For at hjælpe surdejen på vej, kan man bruge ægte kærnemælk (syrnet med mælkesyrebakterier) i begyndelsen af produktion af surdej.

  En lille smule slynget honning gør også gavn, da den indeholder naturligt fremkommende gærceller.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mors chokolade drøm