Burgerlicious kyllingeburger

Derfor tror jeg ikke på BMI

10947706_10204719359200636_1393128667_nFordi det er en dum måde at kategorisere folk på. Og kategorierne er endnu værre: undervægtig, normalvægtig, overvægtig, fed, ekstremt fed. Der er én kasse, én kasse ud af fem hvor du kan slappe af, hvor du ifølge BMI er normal. Normal, hvad er normalt.

Ifølge BMI-skalaen er det normalt at veje 64 kilo når du er 175 cm høj, men det er ikke normalt at veje 72 kilo og være 170 cm høj nej så hedder det at være overvægtig. Jeg ved godt at der er større risiko for hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk og type 2 diabetes når du vejer “for meget” (det får jeg banket ind i hovedet flere gange på mit studie), MEN, jeg ved også at der er større risiko for at få stress, forhøjet blodtryk og komme i dårlig trivsel hvis du hele tiden går og bekymre dig over at være normal.

Da jeg var i praktik som klinisk diætist arbejdede vi meget med BMI, og det var rigtig svært for mig at acceptere hvor meget det egentlig fyldte. Dog lærte jeg at arbejde med det og bruge det konstruktivt fordi vi brugte det i samspil med en masse andre faktorer. Men jeg var stadig ikke ellevild med det.

Egentlig er jeg bare meget træt af tal, vægte, centimeter, BMI, grafer, kurver, diagrammer og alt det der. Jeg vil meget hellere se livsglæden blomstre end jeg vil se vægten nærme sig det “normale”. Jeg vil se færre sygedage, smil, glæde og kærlighed til sig selv. Tanken om at du kan stå foran spejlet og være ked af det du ser, fordi vægten lige har fortalt dig at du er overvægtig. Eller at du kan være glad for det du ser indtil du to minutter senere stiller dig op på vægten og ser den er steget med 1 kilo. Det driver mig til vanvid.

Derfor råber jeg op. Din sundhed bør måles i dit smil og din kærlighed til dig selv, og jeg ved godt, at vi ikke har fine instrumenter til at måle de ting med – men så må vi undvære. Instrumenterne kan alligevel ikke få dig til at føle dig normal og sund, de kan kun komme dig i en dum lille kasse. Jeg har lagt i kategorien normal på BMI længe før jeg følte mig “normal”. For det var først da jeg lærte at hvile i mig selv og lærte at elske min krop som den er, at jeg følte mig normal. Så kan nok så fine grafer og mennesker fortælle mig hvor normal jeg er, men det ændre ingenting før mit hoved følger med.

Så det handler om at mærke efter, hvornår er DU glad. Når du er glad, hviler i dig selv uden at være fanatisk, så er du sund og normal. Kig dig i spejlet og find alle de gode sider frem. Ønsker du at ændre noget så er det fint, men brug spejlet i stedet for vægten til at se ændringerne. Og mens du står der, så smil til dig selv, og sig at du er god nok. For det er du. Du er dejlig præcis som du er.

nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

10 kommentarer

 • Hold fest hvor er det godt skrevet! Ville ønske at alle læser dit indlæg. Har delt det på min Facebook-side. Sejt Nadja!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Michele,

   Tusind tak for din kommentar og din deling. Jeg er rigtig glad for du synes om indlægget og har lyst til at sprede mit budskab!

   Du må have en rigtig god aften,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er det bare skønt at høre!
  Jeg havde på et tidspunkt tabt mig fra at veje 96 kg til at veje 74 kg. Jeg havde det simpelthen bare så godt med min krop og mit selvværd var i top, men da jeg kom til lægen for at få en henvisning til en brystreduktion var svaret at det kunne jeg ikke da mit BMI var for højt! Jeg skulle veje 70 kg.. BUM.. Det ødelagde det bare for mig. Jeg havde det godt med de 74 kg, jeg var tilfreds og kunne slet ikke motivere mig for at tabe yderligere 4 kg….
  Nu er jeg gravid med barn nr. 2 og vejer igen for meget 😉 Men min drøm er at komme ned og veje 74 kg igen, det var altså det rigtige for mig! Så må jeg bare selv betale den brystreduktion 😉
  Tak for et super godt indlæg!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sanne,

   Puha hvor får jeg lyst til at ruske noget fornuft ind i den læge. Det gør virkelig ondt i maven på mig at du har fået sådan et slag i hovedet, især efter sådan et flot vægttab. Men hvor gør det samtidig mig glad at læse, at du på trods af det valgte at lytte til din mavefornemmelse. Det er det helt rigtige du gør, lytter til dig selv fremfor at lade en dum kurve bestemme hvornår du er tilfreds. HURRA for dig! Det virkelig sejt! 😀 Og tillykke med graviditeten 😉

   Du må have en dejlig aften,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er meget enig! Både når det kommer til at veje mindre, eller mere end “normalen”. Det stresser en helt vildt meget at passe ind i de rigtige kasser. Og for hvis skyld egentlig? Selvfølgelig skal der være nogle retningslinjer for, hvordan en sund og rask person, uden diabetes 2 risiko mm. ser ud. Men i sidste ende handler det altså hverken om tal eller formler; Men lige præcis om, hvordan man har det: Både fysisk og mentalt! Om det så er 5 kg for meget eller for lidt i forhold til “normalen” må være underordnet.

  Tak for et skønt indlæg-du er en skøn kvinde, og så meget en inspiration for mig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Frøken Wilson,

   Dine ord varmer virkelig, jeg er så glad for at kunne inspirere dig. Det skønt du følger med.
   Jeg er også helt enig i det du skriver. Det er dejligt at der er så meget opbakning omkring emnet, og jeg stopper i hvert fald ikke med at ligge fokus på det. For der er endnu rigtig vigtigt at være sund både fysisk og mentalt som du også skriver 🙂

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dejligt indlæg! Sundhed er bestemt meget andet end tal! Og du ser skøn ud når du smiler helt op i øjnene!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Jeg er vild med dit citat “Din sundhed bør måles i dit smil og din kærlighed til dig selv”. Amen to that 😉

  God søndag her fra.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Burgerlicious kyllingeburger