Grønnere grønkålssalat

Koldhævede speltboller

10928774_10204600177501168_1623969159_nKoldhævning er blevet en af mine rigtig nære venner, jeg elsker simpelthen den lette måde, at lave skønne boller og brød på. Det tager et splitsekund at smække dejen sammen om aften, og den står og hygger sig og samler smag i løbet af natten. Det eneste du skal bekymre dig om om morgenen er, at sætte bollerne eller brødet i ovnen, og så er der friskt morgenbrød.10922175_10204600177621171_1670297213_nDe her boller er lavet på fuldkornsspeltmel. Spelt er en urhvede, som har rigtig mange år på bagen. Fuldkornsspeltmelet er rigt på protein, B-vitamin og jern og indeholder flere fibre end sigtet speltmel. Speltmel har generelt en større sugeevne, end for eksempel hvedemel. Det betyder at melet suger meget væske til sig, og man skal derfor sørge for ikke at få en for tør dej.

Jeg har overraskende nok, ikke gjort mig så meget i at bage med speltmel (endnu 😉 ) – dog har jeg læst mig frem til, at fuldkornsspeltmel er optimalt til koldhævning, da det resulterer i mere smag til brødet. Derudover er langtidshævningen med til, at give en bedre tilgængelighed af speltets mineraler. Det skal så også siges, at de her boller blev virkelig smagfulde, så jeg tvivler ikke på, at der er noget om det. Der er i hvert fald ikke sidste gang, at jeg kommer speltmel i mit brød.

Det du skal bruge (12 stk):

  • 5 dl koldt vand
  • 1 dl surdej
  • 10 g gær
  • et godt drys salt (½ spsk)
  • 1 spsk sirup/honning
  • 90 g kerner/frø (jeg brugte 40 g hørfrø og 50 g solsikkekerner)
  • 200 g fuldkornsspeltmel
  • 250-300 g hvedemel

Fremgangsmåde:

Dag 1 om aftenen:

  1. Hæld vand i en stor skål og opløs surdej og gær heri.
  2. Kom herefter sirup, kerner og speltmel i og bland godt sammen. Tilsæt nu salt og kom hvedemelet i lidt ad gangen.
  3. Sørg for, at dejen er blandet godt sammen inden du kommer et stykke film henover skålen, efterfulgt af et viskestykke.
  4. Stil dejen til at hæve koldt natten over (eller 8-12 timer). Kniber det med pladsen i køleskabet, så kan du, hvis du har en lukket altan, sætte den ud på altanen natten over.

Dag 2 om morgenen:

  1. Sæt den kolde skål på bordet, og her lader du dejen vågne imens du gør to bageplader klar med bagepapir. Tænd også ovnen på 225 grader.
  2. Drys lidt mel på køkkenbordet og vend dejen ud herpå. Drys en smule ekstra mel ovenpå dejen. Tag nu en ske, smørekniv eller dejdeler, og skær boller ud af dejen. Forsøg ikke at røre for meget ved dejen når du laver bollerne. De skal ikke formes i hænderne, men bare sættes direkte over på en bageplade beklædt med bagepapir (se billedet nedenfor).
  3. Bollerne sættes ind i den varme ovn, og bages i 15 minutter.
  4. Tag bollerne ud af ovnen og afkøl.

Hvis du ikke har en surdej, kan du godt nøjes med at bruge gær. Her vil jeg råde dig til, at bruge 25 g gær i stedet for de 10 g som der står i opskriften.

10904778_10204600803316813_1921328490_n10928130_10204600177221161_163264703_n

5 kommentarer

  • Tina Bonde

    Hej Nadja 🙂

    Laver du selv din surdej? Og har du evt. en god opskrift på en? 🙂

    Hvor køber du fuldkornsspeltmel henne?

    Mvh Tina

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Tina,

      Ja det gør jeg. Jeg kan se linket til surdejs-opskriften ikke har været synlig i dette indlæg. Det har jeg fikset, så nu kan du blot følge linket som er i ingredienslisten ovenfor 🙂

      Jeg har købt speltmelet i Kiwi, men er sikker på du kan få det i de fleste supermarkeder.

      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lene Larsen

    Skal man bruge surdej?? Eller kan man bruge noget andet i stedet for:-) kh Lene

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Lene,

      Som jeg også nævner i opskriften kan du godt undlade surdej og bruge gær i stedet – her skal du blot huske at øge mængden og derfor bruge 25 g i stedet 🙂

      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karina Flarup

    Kan man bruge fint speltmel istedet for hvedemel, eller anden fuldkornsmel?? Kan man putte fintrevet gulerødder i?? Skal de pensles? Ovnen, er det grader på varmluft??

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Grønnere grønkålssalat