Broccolisalat med pastapenne

Er det sundt, Nadja?

11131714_10205205773400687_977464243_n“Jeg har hørt at fedt ikke feder, er det rigtig Nadja?”, “Sukker er usundt, ikke også?”, “Nadja, er det ikke også rigtigt at slik er usundt, og at det sætter sig lige midt på maven?”, “Er det sundt?”, “Er det usundt?”, “Er det godt?”, “Er det skidt?”.

Jeg kan ikke holde styr på, hvor ofte jeg har fået spørgsmål omkring hvad der er sundt, og hvad der er usundt? Først og fremmest vil jeg gerne lige pointere, at jeg er rigtig glad for at blive spurgt. For jeg elsker at snakke ernæring, kost og sundhed, men jeg kan godt mærke at jeg ofte møder skuffelse, når jeg ikke svarer entydigt, at “JA sukker er usundt, hold dig væk, det kun skadeligt for kroppen, føj” – for det vil jeg ikke. Derfor er mit svar i gåseøjne “Jeg ved det ikke”.

For jeg ved ikke hvad der er sundest for dig og din krop, jeg vil godt kunne finde ud af det, men det tager meget mere end de få minutter, du oftest har sat af til at høre mit svar. For du håber på et ja, eller et nej – men det vil jeg ikke give dig.

Jeg ved ikke hvorfor vi har så travlt med at komme ting i bokse – sundt og usundt? Når nogle konstaterende siger at kage er usundt og derefter kigger forventningsfuldt på mig og søger et bekræftende smil, har jeg rigtig svært ved at komme med det smil. For ja, kage er da ikke indbegrebet af sundhed, men et stykke kage eller to engang imellem, det er altså ikke usundt. Smør er heller ikke usundt, hvis du spiser det med måde. Hvis du derimod smører et tykt lag på hvert et stykke brød du spiser, så vil din krop ikke takke dig på den lange bane.

Jeg kan ikke kategorisere fødevarer som sunde eller usunde. Alle fødevarer er sunde i moderate mængder og usunde i for store mængder i min verden. Kort sagt, der SKAL være plads til det hele. Okay, én ting jeg godt kan skrive under på er usundt er tilsætningsstoffer og alt for forarbejdede fødevarer. Men igen, det spiser jeg jo også selv engang imellem, jeg begrænser det, meget, men jeg kan ikke sige at jeg aldrig spiser det.

Når jeg ikke kan kategoriserer fødevarer i boksene sunde og usunde, tror jeg det bunder i, at for mig er sundhed så meget mere end mad. Sundhed er ikke hvad du putter på tallerkenen, men hvordan du har det med det du putter på tallerkenen. Et alt for stort fokus på sunde og usunde fødevarer, kan for mange, føre til at det kommer til at fylde mere end hvad godt er. Forstå mig ret, det er skønt at mange gerne vil have sunde madvaner, men når det ender ud i at vi ikke engang må spise en basse fra bageren en gang imellem, så står jeg af.

Læs også: diæter og sved på panden er ikke vejen frem

At kunne spise varieret. At kunne nyde sin krop, uden at bekymre sig om, om de fem gram smør man kom på brødet imorges viser sig på mavedellen imorgen. At kende til sundhedsstyrelsens anbefalinger. At have et afslappet forhold til mad. Og at kunne nyde at skeje ud engang imellem. Dét er for mig sundhed og sunde madvaner.

nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

4 kommentarer

 • Haha, det kender jeg godt!
  Jeg er også træt af kommentaren “Nååå, jeg troede ikke, at “sådan en som dig” spiser kage/slik/chips/drikker øl/osv.”
  Jaja. Det er hårdt at studere ES. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Isbjörg,

   Ja den har jeg også godt hørt et par gange. Men selvfølgelig gør vi det 😀
   Jeg håber du er glad for uddannelsen!!

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor har du en fantastisk tilgang til tingene! 🙂 Jeg elsker din blog….den er en kæmpe inspiration.

  adante.nu

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Vincent,

   Ih mange tak skal du have, hvor er det dejligt at høre 🙂 Jeg er rigtig glad for du følger med!

   Rigtig god dag din vej,

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Broccolisalat med pastapenne