Kostvejleder i FW - Så er vi igang!

Skyr vs. kvark

Skyr har jo virkelig fået indpas i danskernes hjerter, og er hypet i supermarkederne – som godt ved hvad de skal tage for det populære produkt. Jeg synes det er ærgerligt at skyr er så dyrt som det er, og selvom jeg er typen der gør økonomisk-plads til de fødevarer jeg foretrækker, har jeg valgt undersøge, om der er et produkt som kan leve op til skyren, ernæringsmæssigt og smagsmæssigt, men som er billigere at komme i indkøbskurven.

Efter lidt søgen på nettet faldt jeg over kvark og græsk yoghurt, hvor den græske yoghurt halter lidt på proteinindholdet. Kvark derimod har et næringsindhold som minder rigtig meget om skyr, og det blev derfor den jeg valgte at udforske lidt mere.

Kvark er egentlig en friskost der er produceret af højpasteuriseret skummetmælk hvor skummetmælken syrnes og vallen herefter udskilles. Jeg blev lidt skræmt af, at kvark er en ost (jeg er ikke den store ostespiser, kan lige klare en ostemad med mild mild skæreost). Men jeg synes ikke at produktet smager af ost, det har en meget, meget, mild feta-smag hvis du spiser det helt alene. Kvark bruges mest i madlavningen til dip, varme retter eller bagning.

Jeg har brugt kvart som substitut til skyren i mine overnight oats og her fungerer den super fint. Dog savner jeg lidt den syrlige smag som skyr bidrager med, for den har kvark slet ikke. Jeg har også forsøgt mig med kvark i mine hjemmelavede protein shakes, og her synes kvart også at være brugbar og har en fin smag. Jeg synes ikke shakesene bliver ligeså tyktflydende som når jeg bruger skyr.

Ernæringsmæssigt minder de to produkter som nævnt rigtig meget om hinanden. De har begge et højt proteinindhold (skyr på 10 g pr. 100 g og kvark på 12 g pr. 100 g) og et lavt fedtindhold (skyr 0,2 g pr. 100 g og kvark 0,2-1 g pr. 100 g – jeg har eksperimenteret med den variant med 1% fedt).

Prismæssigt synes jeg egentlig ikke der var så meget at hente, i hvert fald ikke hvis du køber de 500 grams bøtter. Jeg har ikke kunne finde kvark i 1 liter, så jeg tvivler på de bliver produceret i så store mængder.

Konklusionen må være at ernæringsmæssigt lever kvark op til skyren. Jeg er dog stor fan af den syrlige smag skyren har, og prisen var der egentlig ikke så stor forskel på. Jeg er også meget tilhænger af de 1 liters bøtter man kan få skyr i, og derfor er jeg hoppet tilbage på skyr-vognen.

nadja_signatur
Få besked om nye indlæg ved at tilmelde dig her og følg med på Facebook her og Instagram her
   

8 kommentarer

 • Cæcilie

  Den økologiske skyr fra Løgismose er den bedste skyr jeg har smagt. Den er ret dyr, men nogle gange er den på tilbud (Netto) 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja den er også super lækker. Jeg er også ret vild med den økologiske de har i Rema1000, den har de også nogle gange til en 10’er – og så hamstres der også 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sine

  Undskyld, hvis jeg nu ødelægger dit billede af skyr som helt oste-ufarlig, men skyr er altså også en form for ost ligesom kvark.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sine,

   Det gør du absolut ikke, jeg vil fortsat spise min skyr med velbehag 😀
   Dog synes jeg ikke at skyr har nogen form for snært af ostesmag – hvor jeg synes kvart har en meget mild fetasmag.
   Men du har ret, de fremstilles meget ens de to produkter 🙂

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emelie

  Hej! Jeg spekulerer på, hvor du køber kvark?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Leo Gulmark

  Jeg giver 5,95 kr. for 500 gr.kvark dvs. mindre end 12,-kr.pr.kilo, så der er meget at hente prismæssigt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vivian

  Min datter havde på et tidspunkt meget kraftig og konstant diarré, pga. antidepressiv medicin, som hun ikke tålte.
  Vi blev anbefalet Kvark, som det eneste mælkeprodukt til dette.
  Siden er vi stor tilhænger af Kvarken, da jeg ved at Mælkeprodukte ikke er godt for vores maver og tarme.
  Men det er vanskeligt at finde Kvark i handelen. Og finder vi det i f.eks. Coop, er det mega dyrt…..

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kostvejleder i FW - Så er vi igang!