Grøn kikærtesalat

Sådan laver du ikke en surdej

11216078_10205390357735180_1742573245_nJeg har efterhånden lidt erfaring indenfor det der med surdej. Derfor har jeg her samlet mine dont’s til jer, så i ved hvad i IKKE skal gøre, når i kaster jer ud i kunsten at lave en surdej 😉

 1. Du kommer den ikke i en af de der fancy surdejsbeholdere (de er så pokkers svære at røre rundt i – det gør det besværligt, kedeligt og så gider du det ikke til sidst).
 2. Du sætter den ikke i køleskabet (eller jo, det kan du sikkert godt – mener nogle. Så det kan godt ske at det kun er mig der dræber den i de kolde temperaturer…).
 3. Du kommer ikke rugmel i din surdej – men derimod fungerer grahamsmel rigtig fint.
 4. Du kommer ikke salt i (det kan de ikke tåle, åbenbart…).
 5. Du laver den ikke for våd (det kan de heller ikke tåle, åbenbart…).
 6. Eller for tør. Ja, det handler som med alt andet om den gyldne mellemvej.
 7. Du tænker ikke tanken “jeg kan nok godt lige vente med at fodre den til imorgen”. For du glemmer det.
 8. Du smider den ikke ud hvis der kommer mug på kanten. Tag surdejen op af skålen/glasset og kom det over i en ren beholder, giv den et friskt drys mel og vand, og så kan den i langt de fleste tilfælde leve videre.
 9. Du tænker ikke “føj” og smider den ud, når den lugter lidt som efter en fest med alt for mange øl (for sådan skal den gerne lugte). Begynder den derimod at lugte grimt af eddike, bør du nok indse at den ikke har det for godt. Prøv at friske den op, hjælper det ikke, er det forfra.

Nu når du så har skabt dig en god grundsurdej, så prøv for eksempel det her skønne surdejsbrød eller de her koldhævede speltboller.

3 kommentarer

 • Signe

  Haha, det ved jeg nu ikke 😉 Ifølge din liste gør jeg det i hvert fald ret forkert, men min surdej har det ret godt! 😄 Min står i køleskabet det meste af tiden, for så behøver jeg ikke bage så tit (den kan snildt stå 14 dage uden jeg rører ved den), men tager den ud, når jeg skal bruge den, frisker den op og lader den stå ude til den er klar. Det har aldrig slået fejl.
  Min er også flydende, men det fungerer fint 😊 Jeg kører på dl-mål, 50/50, og det er super 👍
  Men nej, salt hæmmer bakterievæksten i dejen, så det er ikke super godt. Undgå også gerne at komme salt direkte oveni surdejen når du bager af den. Jeg plejer fx at komme mel i først og så salten efter.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Olivia

  TAK for surdejsråd! Synes det er en jungle, må jeg indrømme! Bare lige et tip herfra (der godt nok strider imod dine):Jeg var på sådan et fancy Meyer-kursus om surdej (der var bagevin med i prisen, så detaljerne er lidt slørede ;-P), hvor vi bla lærte at vi SKULLE putte en blanding af hvedemel og grovmel i.. Jeg er på ingen måde ekspert og min surdej har lidt sit eget liv, men lige grovmels-delen har fungerer for mig. Og hvis den er helt gal, så tilføjer jeg et LILLE drys sukker og rører rundt og så plejer den også at boble op. Men tak for gode tips! Der skal eksperimenteres!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor dejligt du kunne bruge dem, og tak fordi du deler dine råd 😀 jeg blander typisk også grov og alm mel, det fungerer super godt. Sukker tricket er genialt, det vil jeg huske! Tak 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Grøn kikærtesalat