Ernæringsforbedret burgerdressing

Sundhed handler om at være glad

11280225_10205466761365223_487055868_n“Du skal ikke på slankekur, men du skal have styr på din kost”, sådan lød det fra Lene Vinding til et foredrag omkring Food Addiction, som jeg for nylig deltog i. For mig giver det utrolig god mening, ligesom det sikkert har gjort for mange af de andre som deltog i foredraget. Det giver sikkert også enormt god mening, for mange af jer der læser med nu her, men at det giver mening, er jo ikke det samme som at det er lige til.

Jeg er stor fan af Lene og hendes måde at arbejde på. Lene er uddannet psykolog og klinisk diætist, og har derigennem rigtig god erfaring med både spiseforstyrrede, emotional eaters og restrained eaters (som det så fint hedder på engelsk). Under oplægget fra Lene, var jeg fuldkommen betaget af hendes syn på spiseforstyrrelser og på hele diskussionen omkring food-addiction. Jeg fik helt en fornemmelse af, at jeg pludselig havde fundet ud af hvad jeg ville være når jeg bliver stor – jeg vil være den nye Inge Vinding (altså, groft sagt).

Længe har jeg gået med tankerne om, at sundhed ikke er kalorier og motion. Jeg hader ordet BMI. Jeg tror ikke på, at sundhed kan generaliseret. Og jeg sidder egentlig lidt med tanken, at vi skyder os selv i foden når vi konstant prøver at definere sundhedsbegrebet. Hvad er sundhed? Undskyld mig, men who cares.

Læs også: Er du god til at grine af dig selv?

Jeg tænker lidt, at vi i stedet for at stræbe efter at blive en sundere udgave af os selv, skal stræbe efter at blive en gladere udgave af os selv. For mig handler det ikke om hvad vi putter i munden, men hvordan vi har det med det vi putter i munden, forstået på den måde, at uanset om det er kage eller salat, så bør vi kunne spise det med god samvittighed. Mange lader deres humør styre af, om det de spiser er “sundt” eller “usundt”. Kage = så skal jeg have skyldfølelse. Gulerod = så kan jeg have det godt med mig selv.

Når jeg har sat sundt og usundt i gåseøjne ovenfor, så er det fordi jeg i bund og grund hader de to kategorier. Jeg forstår ikke hvorfor behovet er der til at sætte alt i kasser. En anden ting er, at jeg tror at vores evige stræben efter at bokssætte alt, er med til at skabe den her dårlige samvittighed overfor bestemte fødevarer, med til at skabe spiseforstyrrelser og stress. Aldrig har der været et større fokus på mad i medierne, og du kan ikke åbne et dameblad uden at du får kastet i hovedet at du gør 120 ting forkert, hvis du gerne vil leve sundt.

Jeg synes at vi skal begynde at se på mad som mad, og ikke som rigtig eller forkert. Jeg synes vi skal se på os selv som smukke, og ikke som tykke eller tynde. Jeg synes vi skal se på sundhed som en tilstedeværelse af glæde. Jeg synes vi skal åbne øjnene og se ud over tallerkenen, der er en hel verden der venter derude. Og så er jeg helt enig med Lene Vinding i, at vi skal tage afstand til begrebet slankekur, og derimod have større fokus på at lære at få styr på kosten – og ikke mindst forholdet til kosten.

nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

4 kommentarer

 • Helt enig! Sundhed er en helhed og handler ikke bare om din fedtprocent eller hvor meget du bænker. Sundhed er en samlet følelse af mental og fysisk velvære 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lige præcis smukke pige! Det dejligt med dine kommentarer og opbakning. Sundhed er nemlig et samspil mellem det fysiske og mentale! 😀 (hvis det kun var hvor meget man kunne bænke, så havde jeg i hvert fald også en hel del at arbejde med) 😛

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg elsker din måde at anskue sundhed på. Jeg har altid selv været stor fan af, at man selv skal definere hvad sundhed er og det ikke kun handler om, hvad man putter i munden. Jeg krummer tærer når jeg hører om folk være på diverse livstilskure fordi de altid er kogt ned til, hvad du må og hvad du ikke må. Det du må=sundt det du ikke må=usundt.

  Når det er sagt, så har jeg haft mange samtaler med mange mennesker for at forstå, hvorfor der ikke er så mange der anskuer sundhed som mig. Og jeg er begyndt at forstå, at for mange mennesker bliver de nødt til at dele tingene op i sort og hvidt for ellers overfalder de alt nede i Lagkagehuset. De bliver nødt til at være på strikse livstilskure for det giver dem en kontrol og det giver dem en ro. Og fred være med det.
  Så kan man sige, at livstilskure og kasser giver mig uro og jeg føler mig spærret inde når noget fortæller mig, at der er noget jeg ikke må. Men sådan er jeg jo bare indrettet.

  Pointen jeg vil frem til er, at mennesker tænker forskelligt og nogen har behov for regler om hvad du må og ikke må. For er der ingen regler kan de måske ikke styre sig.
  Andre har ikke behov for regler fordi, de godt kan styre sig og behøver ikke overfalde alt usundt, der er i slikskabet. De kan godt lade slikskabet være og det er ikke en kamp for dem at sige nej til usunde ting:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor er du sød, tak for din fine kommentar!

   Jeg har også selv talt med mange, som har det som du beskriver det. Alligevel er der noget i mig, der tror på at alle kan lære at slippe kontrollen. Selv arbejder jeg meget med mine klienter om at lære det, og mange er forundrede over, hvordan man kan gribe det an. Jeg tror det handler om at mange mangler en til at guide dem, og netop derfor finder det lettest at søge tilbage til kontrollen, fordi, som du også skriver, så giver det ro.

   Mennesker tænker alle forskelligt, og det er forskelligt hvor længe det vil tage at lære at håndtere kontrol, tanker og følelser omkring mad. Men jeg er sikker på, at alle vil kunne lære det 🙂

   TAK fordi du følger med her på bloggen, og må du få en dejlig aften.

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ernæringsforbedret burgerdressing