Billeder, ærlighed og de sociale medier

september 20, 2015 5 Af Sunderehverdag

Jeg holder meget af de sociale medier, og bruger dem selv dagligt. Uden de sociale medier skulle jeg stå med flyers på strøget for at få mine budskaber ud til jer læsere, og det er, blandt andet, DERFOR elsker jeg de sociale medier.

Men jeg hader dem også. Jeg hader dem for at skrabe ærligheden væk, finpudse hverdagen og gøre alt perfekt. Tag for eksempel Instagram’s verden, her er næsten alt perfekt. Især hvis du søger på hashtags som #fitfamdk, #fitspo #fitness osv. så forestiller 90% af billederne fitte kvinder og mænd, med stramme maver, pumpede muskler og stærke lår (de sidste 10% er madbilleder).

For mig virker det så perfekt, lidt for perfekt, og det gælder ikke kun fitnessbillederne. Det er en generel tendens at vi viser vores “perfekte” jeg på de sociale meder.

Men hvad er det vi ser? Det er et øjebliksbillede. Et øjebliksbillede som derudover ofte er gemt bag filtre og redigering. Bemærk mit “ofte”. Jeg siger ikke, at det er alle der redigere deres billeder til punkt og prikke, men det er en tendens som er derude.

Jeg har for sjov siddet og redigeret i et billede, hvor jeg spænder alt hvad jeg har lært i min mave – bare for at se hvad lidt redigering (fra en endda meget uerfaren type) kan gøre. I kan jo selv vurdere resultatet.

11911681_10206332539209128_1667483682_n“Før-/efterbilleder er ikke en skid værd mere” skrev Rasmus Kelbæk til mig på Instagram, og hvor har han ret . Ovenstående billede synes jeg viser meget godt hvorfor, et andet eksempel er det nedenfor. Billederne er taget med under to minutter mellem.

11995479_10206332539049124_391147949_n

Du skal huske på, at mange af de fitnessprofiler du finder på Instagram, de har dedikeret deres liv til træningen og mange også til scenen, og de lever en meget striks og meget hård hverdag (det er ikke en dans på roser for dem, selvom man nogle gange tror det). Og du kan sagtens være sund, og have sunde hverdagsvaner uden at være helt oppe på deres niveau.

Det er også så vigtigt at huske på, at vi lever i en verden hvor det er en smule tabu at vise sine svage sider. Vi skal helst være stærke, både fysisk og psykisk, og kunne klare hverdagens udfordringer med den ene hånd bundet på ryggen. Derfor ligger det os helt naturligt, at vise vores gode dage, fremfor de mindre gode, også når det gælder de sociale medier. Jeg savner bare en mellemting, hvor jeg ser de gode dage, smilene og glæden, og samtidig ser menneskerne bag, som også godt kan have en pisse dårlig dag og en oppustet mave.

Jeg elsker at hade de sociale medier. Elsker dem fordi de gør jeg kommer tættere på jer søde følgere. Hader dem fordi de kan virke misvisende. Elsker dem fordi de kan motivere. Hader dem fordi de kan tage pokkers meget af ens tid. Elsker dem fordi de er underholdende.

Træk vejret, slap af, nyd livet, nyd din krop, dit smil og husk at billederne vi ser på de sociale medier, kan være motiverende, men er øjebliksbilleder.

11997952_10206332539009123_121360199_n