Jeg ville og jeg kunne (21,1 km)

Marathonboller

12021988_10206382978910089_1227350875_nNogle gange har man bare brug for en simpel bolle. En bolle uden så mange dikkedarer, uden så mange kerner og klid. Hvis du er på udkig efter sådan en bolle, så kan du roligt læse videre.

For de her boller snyder dig bestemt ikke. De er grove, men stadig bløde og lækre – så jeg tror endda de mindste vil synes om dem. Mest af alt minder de om en lidt grov fødselsdagsbolle.

Jeg lavede bollerne dagen før jeg skulle begive mig ud på mit aller første halvmarathon (deraf navnet marathonboller). Til sådan en dag med mange kilometer i benene er det vigtigt med mange kulhydrater, og så snart der er en anledning til at bage holder jeg mig ikke tilbage. Det resulterede så i de her skønherligheder, som jeg varmt kan anbefale, halvmarathon eller ej.

Det du skal bruge (12-14):

 • 5 dl vand
 • 1 dl surmælksprodukt (jeg brugte skyr)
 • 1 tsk honning
 • 1 tsk salt
 • 25 g gær
 • 3 dl havregryn
 • 3 dl fuldkornsspeltmel
 • 5-7 dl hvedemel

11995565_10206382978870088_1039656064_n

Fremgangsmåde:

 1. Kom vand op i en skål op opløs gær heri. Jeg brugte tørgær og hvis du vælger at bruge det skal du vente med at komme gæren i.
 2. Opløs surmælksprodukt og honning i vandet og kom herefter havregryn og speltmel i og bland godt sammen. Bruger du tørgær skal dette i sammen med melet.
 3. Kom herefter en tredjedel af hvedemelet til dejen og bland sammen. Tag dejen ud på bordet og ælt langsomt, og lidt efter lidt, resten af hvedemelet i. Jeg endte med at bruge ca. 5 dl hvedemel og æltede min dej i 10 minutter.
 4. Kom dejen tilbage i skålen og lad den hæve til dobbeltstørrelse (ca. 1 time).
 5. Efter hævning tages dejen ud på bordet og deles til boller. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve, igen til dobbeltstørrelse.
 6. Tænd ovnen på 225 grader (almindelig ovn). Kom bollerne i den varme ovn i ca. 12-15 minutter, eller indtil de er lyder hule når du banker dem i bunden.

Nyd bollerne med en varm kop te, kakao eller kaffe, en god film og lige det pålæg du bedst kan lide. Jeg spiste selvfølgelig mine med et tykt lag nutella 😉 Noget der også ville være lækkert ovenpå er hjemmelavet nøddesmør.

11998381_10206382978830087_392225849_n

nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

3 kommentarer

 • Maiken

  Kan man udskifte surmælksproduktet med noget andet når man har allergi over for det og andre mælkeprodukter/soja 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Uh det er et godt spørgsmål. Jeg kan ikke lige komme i tanke om hvad det skulle være, desværre 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ninette

   Kan man ikke bare vælge en laktosefri, jeg har i hvert fald bare brugt laktosefri creme fraiche istedfor til næsten alle dine opskrifter hvor der skulle surmælksproduktet i og det virker fint. 😁👍🏻

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg ville og jeg kunne (21,1 km)