Jordskokkesuppe

oktober 31, 2015 2 Af Sunderehverdag

10805264_10204166738905474_497762537_nSøde Caroline Thorsfelt og jeg, valgte sidste år at udfordre hinanden i at spise efter årstiderne. Skiftevis skulle vi vælge en sæsonbetonet frugt, rod eller grøntsag som den anden så skulle lave en lækker opskrift ud af. Formålet med det hele var, at skabe opmærksomhed på at spise efter årstiderne. Sidste år gav Caroline mig jordskokker som november måneds grøntsag, som jeg fik denne skønne suppe ud af, og i takt med at november er lige om hjørnet har jeg valgt at hive opskriften frem igen.

Der er mange grunde til, at spise efter årstiderne. Et er, at vi får så næringsrige råvarer som muligt, men vi støtter derudover også den danske produktion, og mindsker dermed efterspørgslen på importerede varer, som er meget uhensigtsmæssige for vores miljø.

Selvfølgelig skulle jeg finde jordskokker af den aller bedste kvalitet, det er da klart når det var en udfordring. Mine jordskokker skulle være økologiske og så friske som muligt. Min far tog derfor med ud på en øko-gård på Fyn, hvor jeg fik de lækreste jordskokker af en rigtig øko-landmand. Øko-gården hedder Lisbjerg Dørsalg, og er beliggende i Bogense, hvis nogle af jer skulle komme forbi.

Øko-landmanden fortalte mig, at hvis mine jordskokker begyndte at blive kedelige og bløde, så skal de blot ligges i koldt vand i en 4-5 timer, så bliver de sprøde og lækre igen, dette tip er hermed givet videre.

Det du skal bruge (4 personer):

 • 600 g jordskokker (renset og skrællet)
 • 250 g løg
 • 8 dl hønseboullion
 • 2 dl mælk
 • Kalkunbacon eller serrano skinke
 • Revet muskatnød
 • Chiliflager
 • Lidt olie
 • Salt og peber

Serveres med et groft flute eller et stykke af dette surdejsbrød til.

Fremgangsmåde:

 1. Rens og skræl først jordskokkerne og skær dem herefter i mindre stykker. Skræl herefter løget og skær i stykker på samme størrelse. Svits jordskokker og løg i en gryde med lidt olie indtil løgene er gyldne.
 2. Herefter tilsættes hønseboullion og suppen koges op.
 3. Når suppen koger skruer du ned og lader suppen simre i 15 minutter under låg.
 4. Tænd ovnen på 200 grader, og lad den varme op imens du gør suppen færdig. Tilsæt nu mælk, muskatnød, chiliflager, salt og peber og lad suppen simre yderligere et par minutter.
 5. Blend suppen med en stavblender i gryden, og smag til med slat og peber.
 6. Kom skinke eller bacon på en bageplade beklædt med bagepapir, og stil pladen i ovnen i en 5-10 minutter. Varm samtidig et par flute i ovnen. Når skinken/baconen er sprød knækker du det i mindre stykker og serverer det sammen med suppen.

10799590_10204166738865473_994746218_n