Jeg blæser på eksperterne

Sundere chokoladeboller

10744992_10204084643573142_676354935_nEn gammel kending er poppet frem igen, nemlig mine højt-elskede chokoladeboller. Der findes næsten intet bedre, end en varm bolle med smeltet pålægschokolade på. Eller jo, det skulle da lige være en varm chokoladebolle med lidt koldt smør. Det var præcis hvad min mor og jeg fandt på at lave, en regnvejrsdag hvor der rigtig skulle hygges. For at gøre den syndige lækkerbisken bare lidt sundere, valgte vi at tage en halv portion af dejen til dette surdejsbrød, og blande med ca. 150 g mørk (MØRK) chokolade, og resultatet blev forrygende.

Vi lavede en halv portion, men forholdene nedenfor er til en dobbeltportion, simpelthen fordi de er så gode, at man ligeså godt kan lave rigeligt.

Det du skal bruge (24 boller):

  • 1 dl surdej
  • 25 g gær (eller 10 g hvis du koldhæver)
  • 350-400 g hvedemel
  • 300-350 g grahamsmel
  • 10 g salt
  • ½ dl skyr (eller anden form for surmælksprodukt)
  • 100 g solsikkekerner
  • 5 dl vand
  • 300 gram god kvalitetschokolade

Fremgangsmåde:

  1. Hæld gær, surdej og vand i en røremaskine, og bland indtil gæren er opløst.
  2. Tilsæt herefter kerner, skyr og hakket chokolade.
  3. Kom nu salt sammen med hvedemel og tilsæt både hvedemel, salt og grahamsmel til resten. Hold lidt igen, så du ikke får en for tør dej. Dejen skal æltes i ca. 20 minutter i røremaskinen. Dejen er mættet nok og færdig, når den slipper kanterne af skålen.
  4. Kom herefter et viskestykke over dejen, og lad den hæve lunt i 2 timer
  5. Beklæd en bageplade med bagepapir, placer 24 boller på pladen. Det gøres lettest med en ske, fugtet med lidt varmt vand.
  6. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter og varm ovnen op imens (200 grader almindelig ovn)
  7. Bag til sidst bollerne i ca. 20 minutter

10805334_10204084642413113_2030661982_n

Bollerne er lavet på grahamsmel og hvedemel. Grahamsmel fremstilles ved at man fintformaler hele hvedekerner med alle skaldele og kimen. Det er altså et finere formalet fuldkornsmel, som giver en lækker smag og struktur til dit bagværk. Grahamsmel har en nogenlunde bageevne, men suppleres fint op med hvedemel, for at få et lækkert og luftigt brød.

10583724_10204084715654944_1513767849_nVi valgte at bruge en mørk chokolade, som giver et sødt men også bittert tvist til bollen. Mørk chokolade, med minimum 50% kakaoindhold, er kendt for at være sundt for hjertet, og det er det fordi at det indeholder flavonoider. Flavonoiderne virker som antioxidanter, og kan dermed hindre skadelige forandringer i kroppen. Men, da chokolade også indeholder meget sukker og meget mættet fedt kan det have den omvendte effekt, hvis vi spiser for meget. Det er samtidig også vigtigt at nævne, at det er den mørke chokolade der kan have de positive effekter – det gælder altså ikke for hverken den hvide chokolade eller mælkechokoladen.10754922_10204084740415563_394203818_n

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg blæser på eksperterne