Vi lever i en alt-eller-intet verden

Julede fuldkornsboller

10846942_10204262797546880_1521176791_nDer jules igennem i det lille hjem disse dage, så her kommer da endnu en juleopskrift, denne gang på nogle lækre fuldkornsboller med julesmag. Bollerne er lavet på skårne rugkerner som indeholder alle skaldele og kim fra kornet, og dermed er kornets vitaminer og mineraler også bevaret. Rugkerner er en perfekt og lækker måde, at tilføje dit brød og bagværk massere af fuldkorn og fibre.

Prøv også: Boller med knækkede rugkerner (og kanel)

Det du skal bruge (10 stk):

  • 3 dl vand
  • 150 g skårne rugkerner
  • ca. 250 g hvedemel
  • 1 dl grahamsmel
  • 50 g rosiner
  • 1 dl skyr
  • ½ dl olie
  • 1 spsk sirup
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk salt
  • 25 g gær
  • æg, mælk eller vand til pensling
  • hakkede nødder til toppen (jeg brugte macadamianødder fra Nøddebazaren)

Fremgangsmåde:

  1. Start med at kog de skårne rugkerner i vandet, de skal koge i 5 minutter eller indtil der er dannet en tyk grød.
  2. Herefter tilføjes skyr, olie, sirup, kardemomme og kanel – det hele blandes godt sammen. Stil da grøden til at køle, til den er lillefingervarm, hvorefter gær opløses i.
  3. Grøden hældes nu over i en skål, hvorefter rosiner først blandes i og herefter æltes lidt mel og salt i. Tag eventuelt dejen ud på bordet for at kunne ælte den godt igennem. Mærk efter om du behøver at bruge alt melet, dejen skal ikke være for tør.
  4. Kom dejen tilbage i skålen, og lad den hæve 1 time et lunt sted.
  5. Efter hævning tages dejen ud på bordet, og deles i 10 stykker. Tril til boller og kom dem herefter over på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter.
  6. Tænd ovnen på 200 grader og pensel nu bollerne med æg, mælk eller vand, og drys herefter hakkede nødder på toppen.
  7. Bag bollerne midt i oven i 15-20 minutter.

10818783_10204262797626882_1942460359_n-2Jeg vælger ofte at bruge mælk eller vand, når jeg skal pensle mit bagværk, og det gør jeg fordi, jeg synes det synd næsten at smide et helt æg ud igen bagefter. Derfor vil jeg give et tip videre, som jeg gjorde brug af, da jeg bagte de her juleboller. Hvis du står og skal have frokost eller morgenmad, så brug resten af æggemassen til røræg. På den måde undgår du, at spilde det skønne (og dyre) æg.

Bollerne er super lækre med lidt smør ovenpå, og de har en dejlig smag af jul og hygge. Jeg er vild med hjemmebag, og hygger mig rigtig meget når jeg bager, og her i juletiden gerne med julemusik i baggrunden og stearinlys på bordet. 
967894_10204262798866913_2080701811_n

Følg mig på Facebook, Instagram og Snapchat: nadjavienberg

Skærmbillede 2014-08-20 kl. 14.07.55

Jeg er startet op som selvstændig klinisk diætist, og er du interesseret i at høre, hvordan jeg kan hjælpe dig? Så læs mere her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi lever i en alt-eller-intet verden