Når træningen bliver terapi

Vi lever i en alt-eller-intet verden

12348314_10206851403460410_1977455060_nRigtig meget af det mad vi propper os med, spiser vi på undskyldende tanker. “Det er okay fordi… bla bla bla”. En af de typiske er “Nu har jeg alligevel spist en, så kan det hele også bare være ligemeget” og det tænker du imens du tømmer resten af posen med slik.

Men hvorfor egentlig? Hvorfor kan vi ikke bare stoppe os selv, og rose os selv for, at vi ikke tømte posen – før det er for sent. Hvorfor skal vi spise hele posen og sidde tilbage med et overvæld af skyldfølelse og dårlig smag i munden? Ja jeg ved det ikke, jeg synes bare det er mærkeligt.

Vi lever i en form for alt-eller-intet verden, hvor det at nøjes med et par stykker åbenbart ligger os meget fjernt. Jeg tror det hele handler om, at vi har en forskruet tanke om, at hvis vi først tager et stykke, ja, så er vi jo allerede faldet i, og så kan vi ligeså godt fortsætte. Og så kommer de, tankerne, “jeg duer heller ikke til noget”, “mig og min dårlige rygrad”, “en fra eller til, jeg er alligevel tyk” osv. Men stop dig selv lige der, tak.

Hvem siger du er faldet i, fordi du tager et stykke kage, er det ikke okay? Er et stykke kage ikke bedre, end 2, 3, 4, 5, hele kagen? Hvorfor er det, at vi tror, at dét at spise én “usund” ting vælter HELE vores verden. Et stykke kage ændre ikke på, at du til dagligt spiser sundt? Et stykke kage ændrer ikke hele din tankegang om din sundhed, alle dine principper, alle de positive ting du gør for din krop. Du er ikke en taber fordi du spiser et stykke kage, ergo, lig den pose Haribo fra dig.

Det er sundt at være opmærksom på hvad vi spiser, og hvis vi spiser noget “usundt” er alt ikke ødelagt. Det er ikke sundt at spise på dårlig samvittighed, at spise “fordi nu er det hele jo ødelagt” eller at spise fordi “jeg har det dårligt med at jeg spiste en plade rittersport, så nu spiser jeg lige en til”… Giver det mening?

I stedet kan du forsøge at rose dig selv hvis du “falder i”, det lyder dumt men det er det ikke. Sig til dig selv “Ja, jeg spiste en chokoladebar, det var ikke meningen, men hvis jeg stopper med at spise udenfor mine principper nu, så er jeg på rette spor igen”. Lad for guds skyld hver med at slå dig selv oveni hovedet, men tænk i stedet over tingene. Sig til dig selv at du er god og at du har styr på the shit.

nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

8 kommentarer

 • Trine M K

  Åh, det er så meget mig. Er verdens mester i alt eller intet princippet.. Har af flere omgang over længere perioder udelukket alt sukker og andet usundt fra min kost, og det går altid forrygende.. Altså lige indtil min afsatte deadline er overstået, så er jeg ligeså slem igen aom ovenstående beskrevet.
  Men det sidste giver mega god mening. Det vil jeg prøve at sige til mig selv næste gang. Og kan starte allerede nu: High five til mig selv for KUN at tage én giffel fra skålen i praktikken i dag!

  God dag søde Nadja!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åh søde Trine hvor er du god. Du har virkelig forstået essensen i mit indlæg, ved at give en highfive til dig selv, jeg er fan! 😉

   Du må have en skønherlig dag!

   Kram Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Hej! Jeg tænkte på om din igangværende uddannelse var nok til at få job som kostvejleder i FW eller om du ved siden af har noget andet uddannelse eller kursus? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sofie,

   Nej jeg har ikke taget nogen anden uddannelse eller kursus end det “kursus” man skal igennem hos FW for at blive kostvejleder 🙂

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sådan var min tankegang engang. Jeg overspiste hele tiden. Nu er jeg kommet ind i en rutine, hvor jeg spiser sundt, men også spiser stort set en lille usund ting HVER dag. Men det virker faktisk meget bedre for mig, for jeg nøjes med et lille stykke kage på arbejde og en lille håndfuld slik om fredagen. Jeg ved godt, at jeg ikke taber mig af dette, men jeg tager heller ikke nødvendigvis på. Den største forskel er, at jeg har det meget bedre mentalt. Jeg siger til mig selv, at jeg skal spise overordnet sundt, men hvis nogen tilbyder mig et stykke kage, skal jeg ikke sige nej, hvis jeg virkelig har lyst til det stykke kage. Og det motiverer mig til at spise sundt resten af dagen. Undskyld, for min lange kommentar 🙂

  Godt indlæg!

  http://signeebbesen.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Du skal slet ikke undskylde din lange kommentar, for det er dejligt at læse, hvordan du formår at holde din sunde linje hver dag. Jeg synes det er fantastisk, at du har fundet frem til en måde der virker for DIG. Det er målet for os alle hver især. Tak for din kommentar!

   Mange julede og kærlige hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lea

  Sikke er godt indlæg! Og du har jo fuldstændig ret. Jeg kan virkelig se mig i det du skriver, og jeg hører også til den gruppe, som kan dunke sig selv godt og grundigt oveni hovedet, men du har ret i, at det bare fører til at man dyrker længere ned i posen eller hele kagen. Tak, for en god øjenåbner. ❤️ De bedste hilsner Lea

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Lea,

   Hvor er det bare skønt at høre, at du kan kende dig selv i mit indlæg. Det gør mig så glad, for så ved jeg, at jeg har fat i den rigtige ende. Så selv tak, og tak fordi du læser med! :smiley:

   Mange julehilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når træningen bliver terapi