PINK rødbedeboller

januar 10, 2016 7 Af Sunderehverdag

10613883_10203759421402791_1701929396_n

Her er bollen som er perfekt til en pigefødselsdag. De pink banditter indeholder super gode vitaminer, mineraler, fibre og kulhydrater og de passer perfekt både til frokosten, fødselsdagen eller morgenstunden. Jeg bagte dem en eftermiddag jeg havde fået før fri fra studiet, og trods en del besvær i køkkenet, så var de det hele værd.

Rødbeder er jo altid lidt af en udfordring i køkkenet, i hvert fald hvis du spørger mig. Jeg var ræd for, om jeg skulle ende med pink hænder, køkkenborde og skåle, men det var heldigvis ikke tilfældet. Trods rødbedens meget hidsige farve, så var den meget taknemmelig og sugede sig hverken fast til plastikken eller mine hænder. Dog turde jeg ikke kaste mig ud i at ælte dejen på vores køkkenbord, da det er lavet af træ. Så jeg forsøgte mig i stedet med, at folde et stykke bagepapir ud og ælte derpå, det kan ikke anbefales. Jeg vil derfor råde til at bollerne æltes i en røremaskine eller i skålen så godt man nu kan.

974684_10203759419682748_1118845821_n

I gamle dage blev rødbeden dyrket som en lægeurt, og blev brugt i behandlingen af jernmangel og infektioner på grund af sit høje indhold af letoptagelige jern og C-vitamin. Derudover indeholder den også B-vitaminet folacin, som er den naturlige forekomne form for folinsyre. Kroppen bruger folinsyre i omsætningen af en række aminolyser og samtidig er folinsyre også essentielt for produktionen af de røde blodlegemer, som transporterer ilten rundt i vores krop. Jernmangel hænger godt sammen med blodmangel, i og med at produktionen af de røde blodlegemer er afhængige af at der er jern, folinsyre og B12-vitamin til stede. Hvis kroppen mangler en af delene, vil den komme i mangel af de røde bloglegemer, og dermed komme i blodmangel. Udover vitaminer og mineraler er rødbeden også fiberrig, hvilket giver en god mæthed i lang tid.

Det du skal bruge (ca. 30 boller):

 • 450 g speltmel
 • 300 g hvedemel
 • 50 g havregryn
 • 400 g rødbede
 • ½ l lunkent vand
 • 1 spsk honning
 • 1 tsk salt
 • 50 g gær
 • 1 dl olivenolie

Fremgangsmåde:

 1. Start med at skræl rødbeden og riv den fint (hvis du har en foodprocessor, så brug endelig den)
 2. Opløs herefter gæren i vandet. Når gæren er opløst blandes olie, honning, havregryn og rødbede i.
 3. Bland saltet sammen med speltmelet og tilsæt skiftevis speltmel og hvedemel til dejen. Hold lidt af hvedemelen tilbage til senere brug.
 4. Når dejen er mættet med mel, men stadig fugtig æltes den godt igennem og stilles til hævning et lunt sted i ca. 30 minutter.
 5. Dejen skal gerne hæve godt op, og når det er gjort deler du den ud i mindre portioner og begynder at trille boller. Jeg ælter ikke dejen igennem i mel igen, da den så kan blive alt for tør. Hvis dejen er meget fugtig tager jeg i stedet lidt mel på hænderne inden jeg triller bollerne.
 6. Bollerne skal efterhæve i ca. 30 minutter.
 7. Tænd ovnen på 200 g.
 8. Når bollerne har hævet igen, pensles de med vand. Sæt bollerne i ovnen og bag dem i 10-15 minutter (afhængig af din ovn). Hold øje med dem, de må ikke blive for tørre.

Bollerne har en rigtig god smag i sig selv og med en klat smør ovenpå. Jeg spiser ofte mit hjemmebag med smør eller meget smagsneutralt pålæg, da jeg godt kan lide at bollerne i sig selv, har en rigtig dejlig smag.10708051_10203759419762750_5842742_n