Sådan tager du dig af hånende kommentarer på din fitnessrejse

Luftige gulerodsboller

Luftige gulerodsboller

Min kære far har fødselsdag og jeg spurgte ham derfor hvilke boller han allerhelst ville have, hvis han kunne vælge frit. Han svarede hurtigt mine luftige gulerodsboller.

Gulerodsbollerne her har været et hit her på bloggen, og jeg synes derfor, at de fortjener at komme lidt ind i rampelyset igen.

Prøv også min opskrift på: Squashboller

Du kan bruge de kerner, frø, gryn og meltyper du har i skabene, dog vil jeg råde til, ikke at lave for meget om på forholdene mellem fuldkorn og fintmalet mel, for stadig at opnå den luftige og lækre konsistens som bollerne får. Det gode ved at bollerne kan varieres, efter hvad du har i skabene, er at du på den måde kan mindske madspild. Du bruger de råvarer du har, fremfor at rende ud og købe en masse nyt mel og nye kerner, som du normalt ikke bruger. Du kan for den sags skyld også vælge at skifte gulerødderne ud med andre grøntsager/rødder.

Læs også: #Stopspildafmad14

Gulerødder er rige på fibre og vitaminer, og særligt vitaminerne K og C. K-vitamin er  blandt andet væsentligt for blodstørksningsprocessen i kroppen, og C-vitamin er vigtigt for vores immunforsvar og dermed vores evne til at modstå virus og bakterier. Derudover har C-vitamin, sammen med jern, en vigtig funktion for dannelsen af en af de 20 aminosyrer som kroppen bruger til at opbygge protein. Jern findes hovedsageligt i kornprodukter og kød.10961947_10204758689063858_961237633_n

Det du skal bruge (18-22 boller):

 • 400 ml vand
 • 25 g gær
 • 1 dl surmælksprodukt med lav fedtprocent (jeg brugte skyr)
 • ½ dl olivenolie
 • 5 gulerødder (eller en anden form for rod/grøntsag)
 • 2 dl frø/kerner (jeg brugte hørfrø, solsikkekerner og græskarkerner)
 • 50 g gryn (jeg brugte almindelige fintvalsede havregryn)
 • et nip salt
 • 1 spsk honning
 • 150 g durummel
 • 100 g groft mel (jeg brugte grahamsmel)
 • ca. 450-500 g hvedemel

Hvis du ikke har durummel kan du godt udelukke det og så bruge 250 g groft mel i stedet, det giver også en super lækker bolle.

Fremgangsmåde:

 1. Start med at afveje ingredienserne samt skræl og riv gulerødderne.
 2. Opløs gæren i vandet, og tilsæt herefter alle ingredienserne, undtagen melet, og bland godt sammen. Melet tilsættes herefter lidt efter lidt, start med durum og den grove type, og mæt derefter dejen med hvedemel. Dejen skal være let og luftig inden den sættes til hævning. Jeg æltede dejen 10 minutter i en køkkenmaskine og gav den derefter lidt tæv med hænderne på køkkenbordet.
 3. Kom dejen tilbage i skålen og læg et viskestykke henover. Lad dejen hæve i 30 minutter.
 4. Når dejen er hævet slås den sammen på bordet, del den i to stykker og rul til to pølser. Del pølserne i 18-22 stykker og tril til boller. Lad bollerne efterhæve i yderligere 30 minutter på en bageplade beklædt med bagepapir. Tænd ovnen på 180 grader (almindelig ovn).
 5. Du kan nu vælge at pensle bollerne med vand, mælk eller æg eller du kan lade hver. Drys eventuelt med kerner, havre eller mel, hvis du ønsker et mere rustikt look.
 6. Bag bollerne midt i ovnen i 25-30 minutter (hold øje med dem). Når bollerne lyder hule, hvis du banker dem i bunden, er de færdige.

Nyd dem med smør, ost, syltetøj eller hvad du lige har i køleskabet.

10962137_10204758708984356_495097261_n

nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

66 kommentarer

 • Solveig

  Hej
  har prøvet din opskrift og bollerne smager virkelig godt. Synes bare slet ikke mine boller ville hæve. De er blevet meget flade, ide til hvad der er sket?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Solveig,

   Dejligt smagen er i top, men det lyder mærkeligt de ikke ville hæve. Måske dejen har haft brug for mere hvedemel. Det meget forskelligt hvor meget man skal tilsætte og man bør altid mærke efter om dejen er mættet nok (og heller ikke for meget selvfølgelig).
   Jeg lavede selv en portion igår, og de hævede som de skulle.

   Håber svaret kunne bruges.

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elna Terkelsen

  Jeg syntes, det ville være optimal med en vægt på mængden af gulerødder, da 5 stk jo kan variere meget mht vægt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Elna,

   Jeg har ikke vejet gulerødderne af, men jeg brugte blot 5 mellemstore gulerødder. Om du bruger 100-200 g fra eller til gør ikke den store forskel. Jeg har bagt bollerne hvor jeg kun brugte tre gulerødder, og det fungerede også fint.

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Hej
  Jeg vil lige høre om du har et forslag til hvad man kan erstatte surmælksproduktet med, når man har den udfordring, at man ikke kan tåle mælkeprodukter 🙂

  Mvh Maria

  Ps. bollerne ser godt nok lækre ud!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Maria,

   Åh ja den udfordring har jeg efterhånden lært en del om, og hvis nedenstående ikke virker for dig, så er jeg sikker på at du også kan få et fint resultat uden surmælksprodukt i din dej.

   Jeg tænker det kommer an på hvor slem din intolerance er, for det jo meget forskelligt hvor stor en del laktose man kan tolerere og der skal “kun” bruges 1 dl til 18-22 boller, og dermed vil det kun være en lille del laktose i hver bolle.

   Der er eksempelvis et lavt indhold af laktose i visse yoghurter som du dermed, hvis du tåler det, ville kunne bruge som erstatning.

   Grunden til man anbefaler at bruge lidt surmælksprodukt i sit bagværk er for at udnytte den mælkekultur der findes i. Mælkekulturen har i grove træk den samme funktion som surdej har, og bidrager dit brød med smag. Du kan dermed også prøve at undlade mælkeproduktet og erstatte med surdej.

   Jeg håber mit svar kunne bruges 🙂

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg vil helt sikkert prøve de her boller i dag.
  Ved du om de kan fryses?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Mette,

   Dejligt at høre! Og de er i den grad fryseegnede, jeg fryser stort set altid halvdelen af mine portioner 🙂
   God fornøjelse med opskriften.

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  De ser virkelig lækre ud! – Kan det passe at vandet bare skal være koldt? Bør det ikke være lunkent?
  Mvh Marie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Marie,

   Jeg har da ikke skrevet vandet skal være koldt? 🙂 Men nej, jeg bruger kun koldt vand når jeg koldhæver. Ellers plejer jeg at bruge lunkent som du også skriver 🙂

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna Bang

  Hej
  Jeg har lavet sine fine boller, men synes ikke dejen i midten vil bages helt færdig? Kan det passe den skæ være lidt klæg i midten?

  Hilsen Anna

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna Bang

  Hej
  Jeg har lavet dine fine boller, men synes ikke dejen i midten vil bages helt færdig? Kan det passe den skæ være lidt klæg i midten?

  Hilsen Anna

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Anna,

   Jeg har lavet dem flere gange, og har også oplevet at de nogle gange er lidt klæg i midten. Det skyldes formegentlig at vi bruger forskellige typer mel, at gulerødder kan have et større eller mindre vandindhold og så det at ovne er meget forskellige 🙂
   En anden gang skal bollerne blot have et par minutter mere i varmen.

   Rigtig god dag,
   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne bøttern

  Super lækre saftige boller. Jeg frøs dem i poser med fem i hver da de var let lune, da jeg tog dem ud af fryseren var de som nybagte

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Marianne,

   Det er så dejligt at høre at opskriften også har været en succes hos dig. Jeg fryser også ofte mine gulerodsboller, har dog ikke gjort det mens de var lune – med det resultat du beskriver tror jeg næsten jeg skal prøve det næste gang 🙂

   Rigtig god dag!
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

   Min mor har altid sagt, at man skal fryse boller mm. inden det bliver helt koldt, da det smager mere friskt og nybagt når man så tør det op igen. Ved ikke om det passer 🙂
   – Anne

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristine

  Hej – måske et dumt spg. 🙂 Går laktosefri yoghurt ind som et surmælksprodukt?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Kristine,

   Det slet ikke et dumt spørgsmål. Men ja, så frem det er en yoghurt naturel eller lignende så ville jeg mene det går ind som et surmælksprodukt. Det eneste der formegentlig er forskellen på en laktosefri og en almindelig yoghurt er, at der er tilsat laktaseenzym for et nedbryde laktosen – så det vil stadig være et surmælksprodukt.

   God fornøjelse med opskriften 🙂

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Seriøst lækre boller 🙂 lid den dog hæve lidt mere for at undgå sprækker og fyrede lidt op for varmen for at mindske bagetiden men det tog de heldigvis ikke skade af 🙂
  Tænkte på om du bager dem en plade af gangen eller om du ikke bruger varmluft til de to plader ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jytte

  Hej. Bollerne ser rigtig lækre ud. Vil lige høre om man også kan lade denne dej koldhæve natten over.

  Mvh. Jytte

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Hej.
  Har lige bagt disse boller, men 25-30 min. var alt for lang tid, og mine boller blev desværre lidt mørke og tunge.. Ellers god opskrift

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Emma,

   Øv hvor ærgerligt. Det er selvfølgelig meget forskelligt fra ovn til ovn, om bollerne skal have 25-30 minutter. Håber de bliver bedre en anden god gang 🙂

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Kan dejen anvendes som koldthævet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Louise,

   Jeg har ikke selv prøvet det, men vil tro du sagtens kan koldhæve dejen. Du må endelig lade mig vide hvis resultatet bliver vellykket :blush:

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Kan det virkelig passe de skal bage så længe synes det lyder af meget er det alm. Ovn eller varmluft

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene Vogt

  Hej.
  På hele familiens vejne vil vi gerne give disse boller en kæmpe applaus. Alle er ellevilde med dem og de holder sig så lækre i flere dage.
  Jeg bager tit boller og elsker at prøve nye opskrifter, men denne bliver en fast begivenhed.
  Pga. manglende ingredienser erstattede jeg durummel med grahamsmel og solsikkekerner med 5-korns blanding.

  Vil prøve at koldhæve disse til morgenmaden i morgen tidlig ;0)

  Go weekend.

  Hilsen Malene og Co.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor er det bare helt igennem fantastisk at høre, at i er glade for opskriften 😀

   Jeg har aldrig prøvet at koldhæve dem, hvordan gik det?

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej.
  Skal bage dine boller senere på dagen. Er diabetiker og vil derfor bare høre om du har nogen ca. næringsindhold på dem? Blot kulhydrater og kalorier? Sådan inden for en træskolænde? 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det gør jeg desværre ikke. Jeg næringsberegner ikke mine opskrifter 🙂 Men du kan helt sikkert slå dem ind i en kalorieberegner app. Blot husk at tag højde for det svind der forekommer under bagningen. Det er omkring 10% hvis jeg husker korrekt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for det. Jeg fandt ud af det. Havde ikke alle de forskellige me typer så brugte 100g. Kokosfibermel også hvedemel for resten samt sukrin i stedet for honning. Succes!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ulla

  Hej
  kan man lave dem med koldhævning, og skal man så stadig ælte og forme bollerne efter 1. hævning (natten over)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mariane Buchhave

  Super lækre boller, forsøger lige at langtidshæve så 1/2 gær 😄

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Hej!

  Jeg står og skal bage noget andet brød og vil også gerne prøve dine lækre gulerodsboller (skal holde 2xfødselsdag i weekenden, så vi skal bruge masser af brød ;-)). Til det andet brød skal jeg bruge kernemælk – ville det du som surmælksprodukt eller ville bollerne så blive for ‘tynde’/’vandede’?

  Venlig hilsen Line

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Line, Det tror jeg såmænd sagtens at du ville kunne bruge 😀 Håber bollerne bliver gode, og at i får en dejlig fødselsdag i weekenden.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej. Hvis jeg gerne vil have noget fuldkornshvedemel i, skal jeg så tilføje det udover, eller kan jeg erstatte det med noget af det andet. Jeg ved at fuldkornshvedemel ikke kan hæve – men gælder det samme for fx durummel eller grahamsmel?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sussi Bylund

  Hej, bagte dine luftige gulerodsboller i går, og de er mega gode. Fulgte ikke opskriften til punkt og prikke, så man kan sagtens selv være lidt kreativ. Tak for input.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nejra

  Min datter har mælkeallergi, tror du man kan sætte vand i i sted for noget surmælksprodukt? Eller fx havremælk?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Hej 🙂 jeg ville bage dine boller i morgen og jeg synes ikke at jeg kan se hvad ovnen skal stå på af grader?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Tror du at man bruge hytteost som mælkeprodukt?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er et godt spørgsmål. Det tør jeg simpelthen ikke svare på, for er ikke sikker på hvordan hytteost arter sig når det bliver varmet 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Jeg har lige prøvet og lave dem, men de klistre til bagepapiret og går helt i stykker😢

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle B

  Når dejen ikke vil hæve ordentligt har man brugt for varm væske dvs. dræbt gæren. Væsken skal føles som samme temperatur som din lillefinger. Når man bager groft brød er et godt tips at lade det grove mel/gryn stå i væsken ca 10 minutter inden man tilsætter hvedemel og fedtstof

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sophie

  Hej 🙂 Jeg har tænkt mig at lave en dobbelt portion, og tænker derfor at de sidste boller enten kommer til at hæve alt for længe eller også skal jeg sætte flere plader i ovnen?
  Kan jeg bage dem ved varmluft? Evt. 5-10 grader koldere?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sophie, det lyder da dejligt! Og ja, det vil jeg bestemt mene du kan. Jeg har i hvert fald selv gjort det uden problemer. Mener jeg satte ovnen 10 grader ned (sådan en tommelfingerregel jeg selv har når jeg går fra alm ovn til varmluft) 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sophie

   Tak for det hurtige svar! De står i ovnen nu og jeg bytter nok rundt på pladerne når jeg er ca halvvejs 🙂
   Jeg har lavet det sidste af dejen til et lille brød. Det er jeg spændt på! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jytte

  Jeg ønsker ikke at modtage flere mail vedr. luftige gulerodsboller.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Jytte,

   Hvis du ikke længere ønsker mails vedr. dette indlæg, så kan du afmelde det i en af de mails du har fået omkring den, mener det er nede i bunden 🙂
   Håber det lykkes.

   Rigtig dejlig dag til dig,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Det er den bedste opskrift! Jeg bager dem simpelthen så tit og nogen gange bruger jeg også dejen til pølsehorn. Har delt den ud til så mange familiemedlemmer og venner. Så tak for en fantastisk opskrift!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeanne

  Øv nåede først at se man skulle bruge køkkenmaskine da jeg var gået igang 👎🏻
  Æltede så godt jeg kunne med hænderne og håber ikke de bliver for kompakte

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise Pedersen

  Kan man godt lade dem hæve natten over i første hævning?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har ikke selv prøvet at koldhæve dem, men det tror jeg sagtens at du kan 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise Pedersen

   Vil du anbefale kold hævning ved første eller anden hævning? Eller kun lade dem hæve en gang?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Umiddelbart ville jeg gætte på første gang, men jeg har ikke noget at have det i, det rent gæt 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorthe Larsen

  Hej
  Jeg skal prøve at bage dine boller her i weekenden, men vil høre om man kan lade dem hæve længere, f.eks. 1,5 – 2 timer.. Har nemlig en aftale og vil gerne kunne slå dejen op inden og bage den når jeg kommer hjem igen. Nogle råd? Eller skal jeg bage dem dagen før, og så bare følge opskriften?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Dorthe,

   Umiddelbart vil jeg ikke tro der kan ske noget ved, at du lader bollerne stå længere til hævning. Jeg tror ikke det vil have betydning for resultatet 🙂

   God fornøjelse med opskriften, håber de bliver gode!

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helena

  De bedste boller nogensinde, dejlig blød og smager fantastik, laver dem på arbejde en gang i mellem og de bliver tit efterspurgt 🙂 tusind tak xxxx

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sigrid

  En rigtig god opskrift, jeg kommer nogle gange dadler i. Det kan vi godt lide.😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Khady

  Tak for en virkelig god (og virkelig nem) opskrift! Bollerne er blevet så bløde og luftige! Det er bestemt ikke sidste gang, jeg begiver mig ud i denne bolledej!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan tager du dig af hånende kommentarer på din fitnessrejse