Luftige gulerodsboller

april 24, 2016 66 Af Sunderehverdag

Luftige gulerodsboller

Min kære far har fødselsdag og jeg spurgte ham derfor hvilke boller han allerhelst ville have, hvis han kunne vælge frit. Han svarede hurtigt mine luftige gulerodsboller.

Gulerodsbollerne her har været et hit her på bloggen, og jeg synes derfor, at de fortjener at komme lidt ind i rampelyset igen.

Prøv også min opskrift på: Squashboller

Du kan bruge de kerner, frø, gryn og meltyper du har i skabene, dog vil jeg råde til, ikke at lave for meget om på forholdene mellem fuldkorn og fintmalet mel, for stadig at opnå den luftige og lækre konsistens som bollerne får. Det gode ved at bollerne kan varieres, efter hvad du har i skabene, er at du på den måde kan mindske madspild. Du bruger de råvarer du har, fremfor at rende ud og købe en masse nyt mel og nye kerner, som du normalt ikke bruger. Du kan for den sags skyld også vælge at skifte gulerødderne ud med andre grøntsager/rødder.

Læs også: #Stopspildafmad14

Gulerødder er rige på fibre og vitaminer, og særligt vitaminerne K og C. K-vitamin er  blandt andet væsentligt for blodstørksningsprocessen i kroppen, og C-vitamin er vigtigt for vores immunforsvar og dermed vores evne til at modstå virus og bakterier. Derudover har C-vitamin, sammen med jern, en vigtig funktion for dannelsen af en af de 20 aminosyrer som kroppen bruger til at opbygge protein. Jern findes hovedsageligt i kornprodukter og kød.10961947_10204758689063858_961237633_n

Det du skal bruge (18-22 boller):

 • 400 ml vand
 • 25 g gær
 • 1 dl surmælksprodukt med lav fedtprocent (jeg brugte skyr)
 • ½ dl olivenolie
 • 5 gulerødder (eller en anden form for rod/grøntsag)
 • 2 dl frø/kerner (jeg brugte hørfrø, solsikkekerner og græskarkerner)
 • 50 g gryn (jeg brugte almindelige fintvalsede havregryn)
 • et nip salt
 • 1 spsk honning
 • 150 g durummel
 • 100 g groft mel (jeg brugte grahamsmel)
 • ca. 450-500 g hvedemel

Hvis du ikke har durummel kan du godt udelukke det og så bruge 250 g groft mel i stedet, det giver også en super lækker bolle.

Fremgangsmåde:

 1. Start med at afveje ingredienserne samt skræl og riv gulerødderne.
 2. Opløs gæren i vandet, og tilsæt herefter alle ingredienserne, undtagen melet, og bland godt sammen. Melet tilsættes herefter lidt efter lidt, start med durum og den grove type, og mæt derefter dejen med hvedemel. Dejen skal være let og luftig inden den sættes til hævning. Jeg æltede dejen 10 minutter i en køkkenmaskine og gav den derefter lidt tæv med hænderne på køkkenbordet.
 3. Kom dejen tilbage i skålen og læg et viskestykke henover. Lad dejen hæve i 30 minutter.
 4. Når dejen er hævet slås den sammen på bordet, del den i to stykker og rul til to pølser. Del pølserne i 18-22 stykker og tril til boller. Lad bollerne efterhæve i yderligere 30 minutter på en bageplade beklædt med bagepapir. Tænd ovnen på 180 grader (almindelig ovn).
 5. Du kan nu vælge at pensle bollerne med vand, mælk eller æg eller du kan lade hver. Drys eventuelt med kerner, havre eller mel, hvis du ønsker et mere rustikt look.
 6. Bag bollerne midt i ovnen i 25-30 minutter (hold øje med dem). Når bollerne lyder hule, hvis du banker dem i bunden, er de færdige.

Nyd dem med smør, ost, syltetøj eller hvad du lige har i køleskabet.

10962137_10204758708984356_495097261_n