Jeg kan ikke passe mit tøj

glutenfri = sundhed

Jeg blev for nogen tid siden spurgt, om jeg ville skrive et indlæg omkring Urtekrams glutenfrie og økologiske produkter. Jeg har set mange anbefale glutenfrie produkter med varemærket “det er jo sundt, det er uden gluten”. Min mave snørrer sig sammen når jeg ser folk forbinde glutenfrie produkter med sundhed. Derfor sagde jeg ja til at skrive indlægget, for at bryde denne myte i tu.

Glutenfrie produkter er ikke sundere end andre produkter. Punktum. Grunden til at glutenfrie produkter er udviklet, er fordi nogle mennesker ikke kan tåle gluten. Det kan de ikke, fordi deres tarm ikke er i stand til at nedbryde gluten. Hvis en person der er glutenintolerant (ikke kan tåle gluten) alligevel spiser gluten, kan det have store negative konsekvenser for deres tarm, og det kan ende ud i, at deres tarm bliver så svækket, at de ikke kan optage næringsstoffer.

For raske mennesker har det ingen betydning for tarmen, om man spiser gluten eller ej. Det har heller ingen betydning for din sundhed. Gluten er en samlet betegnelse for de proteinkomplekser der findes i hvede, rug og byg. For raske mennesker betyder en fjernelse af disse proteinkomplekser ikke vægttab.

Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, ikke at hoppe på alle mulige smarte diæter, som er udarbejdet for bestemte patientgrupper. Som diætist falder min kæbe til jorden, når de bliver fremstillet som sunde. Bare fordi, at nogle mennesker ikke kan tåle det, er det ikke ensbetydende med, at det er usundt for alle.

Når det så er sagt, så synes jeg det er helt igennem fantastisk at der findes så mange alternativer til patienter med glutenintolerance, som endda også kan smage super lækkert og minde meget om de glutenholdige alternativer OG som nu også kan fås økologiske. Jeg er særlig vild med at der er lavet brødblandinger, det kan godt være de ikke får samme luftige konsistens, men det er boller og det er et rigtig fint alternativ.

13101145_10208064788194270_1676236189_n

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg kan ikke passe mit tøj