Kartoffelboller

august 29, 2016 3 Af Sunderehverdag

12498728_10207080946238836_1780276362_nHvis der er noget der kan få mig til at gå ind i mig selv, og rigtig slappe af, så er det at bage. Endnu bedre er det, når man bagefter kan nyde resultatet, gerne med smør og ost, eller en god klat nutella ovenpå.

Kartofler er møghamrende sunde. De indeholder fibre, vitaminer og mineraler, som er nødvendige for kroppen. Særligt er kartoflen rig på kostfibre, C-vitamin og kalium. Mange har været skræmt fra vid og sans over kartoflen, da den også indeholder stivelse. Det forholder sig sådan, at kartoflen har en langt lavere energitæthed end både pasta og ris – altså at den indeholder færre kalorier pr. 100 gram end pasta og ris. Samtidig med at kartoflen mætter utrolig godt, så er det altså ikke kartoflen der gør os tykke. Det ville jeg bare lige slå fast.

Jeg har forsøgt at strikke opskriften sammen nedenfor. Men da jeg har to køkkenvægte der ikke virker, og kun et decilitermål og min sunde fornuft at gøre godt med, kan det være lidt svært at skrive forholdene helt præcist.12483634_10207080946078832_406591221_n

Det du skal bruge (16-18 boller):

  • 7 kartofler (ikke bagekartofler selvfølgelig – jeg vil tro der var mellem 250-350 gram)
  • 4 dl kartoffelvand
  • 1 stor spsk. skyr
  • 1 spsk. honning
  • 50 gram gær
  • 3 dl. havregryn
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl fuldkornsspeltmel
  • Hvedemel (jeg vil tro jeg brugte en 6-8 dl)

Fremgangsmåde:

  1. Kog kartoflerne uden salt i 15-20 minutter (de skal være kogt nok, sådan at du kan mose dem herefter).
  2. Mos kartoflerne og kom dem op i en skål.
  3. Tag en ny skål frem og kom 4 dl kartoffelvand op i.
  4. Opløs først skyr og honning i kartoffelvandet, og opløs herefter gæren i vandet.
  5. Kom nu havregryn, de mosede kartofler og fuldkornsspeltmelet i og bland godt.
  6. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Ælt dejen godt igennem, indtil du har en luftig dej. Den vil stadig føles lidt klistret, det må den gerne være – så længe du stadig kan forme den til en stor rund kugle.
  7. Kom dejen tilbage i skålen og lad den hæve i 1 time.
  8. Tænd ovnen på 200 grader (varmluft).
  9. Kom hvedemel på bordet og vend dejen ud af skålen. Del dejen i to – jeg deler altid min dej med en dejskraber, for ikke at ødelægge luftigheden for meget. Del herefter dejen i 16-18 boller. Tag hver bolle og fold forsigtigt det yderste dej indunder bollen, sådan at du får en fin jævn overflade på bollen. Du kan også vælge at tage bollerne direkte over på en bageplade med bagepapir, for at få et mere rustisk look.
  10. Lad bollerne efterhæve i 15-20 minutter på bagepladen.
  11. Bag bollerne i 15-17 minutter (hold altid øje med dem, bagetiden varierer fra ovn til ovn).

Bollerne er perfekte som sandwichbrød, da de har en lækker luftighed og en skøn blød krumme. Lige når bollerne kommer ud af ovnen har de også en sprød skorpe, og det gør altså, at man har lidt svært ved at holde fingrene fra dem.

12506536_10207080946158834_620338310_n