Jeg sender kys ud til DSB

Kartoffelboller

12498728_10207080946238836_1780276362_nHvis der er noget der kan få mig til at gå ind i mig selv, og rigtig slappe af, så er det at bage. Endnu bedre er det, når man bagefter kan nyde resultatet, gerne med smør og ost, eller en god klat nutella ovenpå.

Kartofler er møghamrende sunde. De indeholder fibre, vitaminer og mineraler, som er nødvendige for kroppen. Særligt er kartoflen rig på kostfibre, C-vitamin og kalium. Mange har været skræmt fra vid og sans over kartoflen, da den også indeholder stivelse. Det forholder sig sådan, at kartoflen har en langt lavere energitæthed end både pasta og ris – altså at den indeholder færre kalorier pr. 100 gram end pasta og ris. Samtidig med at kartoflen mætter utrolig godt, så er det altså ikke kartoflen der gør os tykke. Det ville jeg bare lige slå fast.

Jeg har forsøgt at strikke opskriften sammen nedenfor. Men da jeg har to køkkenvægte der ikke virker, og kun et decilitermål og min sunde fornuft at gøre godt med, kan det være lidt svært at skrive forholdene helt præcist.12483634_10207080946078832_406591221_n

Det du skal bruge (16-18 boller):

 • 7 kartofler (ikke bagekartofler selvfølgelig – jeg vil tro der var mellem 250-350 gram)
 • 4 dl kartoffelvand
 • 1 stor spsk. skyr
 • 1 spsk. honning
 • 50 gram gær
 • 3 dl. havregryn
 • 1,5 tsk salt
 • 1 dl fuldkornsspeltmel
 • Hvedemel (jeg vil tro jeg brugte en 6-8 dl)

Fremgangsmåde:

 1. Kog kartoflerne uden salt i 15-20 minutter (de skal være kogt nok, sådan at du kan mose dem herefter).
 2. Mos kartoflerne og kom dem op i en skål.
 3. Tag en ny skål frem og kom 4 dl kartoffelvand op i.
 4. Opløs først skyr og honning i kartoffelvandet, og opløs herefter gæren i vandet.
 5. Kom nu havregryn, de mosede kartofler og fuldkornsspeltmelet i og bland godt.
 6. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Ælt dejen godt igennem, indtil du har en luftig dej. Den vil stadig føles lidt klistret, det må den gerne være – så længe du stadig kan forme den til en stor rund kugle.
 7. Kom dejen tilbage i skålen og lad den hæve i 1 time.
 8. Tænd ovnen på 200 grader (varmluft).
 9. Kom hvedemel på bordet og vend dejen ud af skålen. Del dejen i to – jeg deler altid min dej med en dejskraber, for ikke at ødelægge luftigheden for meget. Del herefter dejen i 16-18 boller. Tag hver bolle og fold forsigtigt det yderste dej indunder bollen, sådan at du får en fin jævn overflade på bollen. Du kan også vælge at tage bollerne direkte over på en bageplade med bagepapir, for at få et mere rustisk look.
 10. Lad bollerne efterhæve i 15-20 minutter på bagepladen.
 11. Bag bollerne i 15-17 minutter (hold altid øje med dem, bagetiden varierer fra ovn til ovn).

Bollerne er perfekte som sandwichbrød, da de har en lækker luftighed og en skøn blød krumme. Lige når bollerne kommer ud af ovnen har de også en sprød skorpe, og det gør altså, at man har lidt svært ved at holde fingrene fra dem.

12506536_10207080946158834_620338310_n

nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

3 kommentarer

 • Maja

  Hej Nadia!
  Jeg er helt ny læser her på bloggen, faldt helt tilfældigt over din blog – da jeg googlede “rødbede boller” og dine pinke af slagsen dukkede først frem.
  Jeg har netop handlet og glæder mig til, at prøve at bage dem her på min fridag. Jeg har længere ledt efter en madblog, med inspiration til at leve bare lidt sundere. (Nytårsforsæt, som jeg bliver mig ind jeg mener mere seriøst end alle andre, haha)..
  Jeg har netop “stalket” din blog og jeg er totalt fan! Dine opskrifter/indlæg er totalt inspirerede og så er der oven i købet belæg for påstandene, med en faglig begrundelse. Jeg er vild med, at du ikke bakker op om BMI og de forvirrende råd i diverse blade – og du har ret, det er IKKE en holdbar løsning, at skærer alt det usunde fra 😉
  Det blev lidt langt, men det er ren begejstring over at have fundet en blog, som jeg helt sikkert vil blive fast læser på fra i dag!
  Hilsen Maja 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Maja,

   Og velkommen til :smiley: Hvor er det bare skønt at læse, at du finder bloggen inspirerende – og at du allerede har ville afprøve flere opskrifter! :person_frowning:

   Din begejstring varmer rigtig meget, og jeg er virkelig glad ved at have fået en skøn, fast læser som dig. Håber at mine kommende indlæg vil vække ligeså stor interesse :smiley:

   Rigtig dejlig dag til dig, og håber at bollerne her blev ligeså vellykkede som da jeg lavede dem :blush:

   Mange hilsner,
   Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • De ser virkelig godt ud! Jeg har selv delt et indlæg med hjemmelavet stenalderbrød i dag, men de her boller må jeg også prøve! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg sender kys ud til DSB