Surdejsbrød

Risengrød med æbletopping

foto 2-1Ikke at vi skal være fanatiske i juletiden, men jeg har selv skulle lære at spise risengrød. Det har aldrig rigtig været favoritspisen, men så prøvede jeg at lave den lidt grovere, lidt mindre fedtet og med en helt ny form for risengrødstopping, og synes slet ikke det er dumt.

Risengrøden er lavet på skummetmælk (højst 0,3% fedt), som har en langt lavere fedtprocent, end den traditionelt brugte sødmælk (mindst 3,5% fedt). I kogningen af risengrøden kan det have en betydning, at mælken har et lavere fedtindhold, da skummetmælk har en tendens til at brænde lettere på end sødmælk.

Jeg har valgt, sammen med grødrisene, at bruge knækkede rugkerner. Knækkede rugkerner, er knuste hele kerner, som indeholder en lang række vitaminer, mineraler og kostfibre fra skaldelene. Korn er blandt andet en vigtig kilde til mineralerne magnesium, jern, selen og zink. De hvide grødris “brændes” hurtigt af i maven, og her kan rugkerner, som indeholder mange kostfibre, være et rigtig godt supplement. Kostfibre optages ikke i kroppen på samme måde som kulhydraterne fra hvide grødris gør. Kostfibre binder væske, og nedsætter mavens tømningshastighed. Da kostfibrene forbliver længere i maven, vil det skabe en længerevarende mæthed. De hurtige kulhydrater fra hvide grødris, optages hurtigt i kroppen og giver blodsukkeret et chok, hvor efter du hurtigt vil føle dig træt og sulten igen.

Udover at grøden her bidrager med gode kostfibre, vitaminer, mineraler og har et lavere indhold af fedt, så er sammensætningen af grød og topping også vigtig. Traditionelt havde vi puttet en god klat smør, samt massere af kanelsukker ovenpå grøden. Jeg valgte i stedet at erstattes smør og sukker med en æbletopping.

Det du skal bruge (4 personer):

Grøden:

 • 1 ½ dl grødris
 • 1 ½ dl knækkede rugkerner
 • 3 dl vand
 • 1 l skummetmælk
 • lidt salt

Æble-topping:

 • 6 æbler
 • ½ dl vand
 • 4 spsk sukker
 • 1 vaniljestang
 • 1 spsk kanel 

Fremgangsmåde:

Grøden:

 1. Kog grødris og de knækkede rugkerner i vandet i ca. 5 minutter
 2. Herefter tilsættes mælken og grøden koges i ca. 45-60 minutter
 3. Til sidst tilsættes salten og der røres godt rundt

Æble-topping:

 1. Æblerne skrælles og skæres i tern
 2. Vaniljekornene skrabes ud, og blandes med lidt af sukkeret for at få delt kornene
 3. Æbletern, vand, sukker, kanel, vaniljekorn og -stang koges sammen indtil den ønskede konsistens. Det tager omkring 5-10 minutter – afhængigt af hvor blød du ønsker din topping

Hvis du ligesom jeg, ikke er så vild med mad spild, så kan du bruge resten af grøden til klatkager dagen efter.

foto 1-1

3 kommentarer

 • Jeg er vild med når man sætter eget præg på traditionelle ting – særligt i den sundere retning. Så længe det også smager bedre. Skummetmælk synes jeg, er lidt tarveligt, så jeg ville fortsætte med sødmælk, eftersom det er sukker og ikke fedt, der ‘skader’. Tak for inspirationen! Jeg vil prøve med æbletoppingen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Diskussionen om, om det er sukker eller fedt der feder, den kan vi tage en anden gang – den er nemlig meget længere end det 😉 Men jeg er glad for, at du kunne finde inspiration i æbletoppingen 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • vil nok gerne have sødmælken… men så igen din lyder som en god hverdags grød… måske en ide en dag.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Surdejsbrød