5 blogindlæg der har gjort indtryk på mig at udgive

Surdejsbrød

10743604_10204059677549007_1487559902_nJeg har længe godt kunne tænke mig at lave et lækkert, sprødt og smagfuldt brød, men i og med at jeg har formodet at dræbe min surdej de sidste to gange, har jeg ikke rigtig haft muligheden for det, før nu. Tredje gang er lykkens gang, siger man, og derfor har jeg kredset ekstra meget om den sidste surdej, så jeg endelig kunne kaste mig ud i det dejlige surdejsbrød.

Læs også: Koldhævede valnøddestykker

I og med at min surdej stadig er meget ny og fordi jeg valgte ikke at koldhæve mit brød, har jeg brugt en halv pakke gær til brødene. Du kan helt sikkert, med fordel endda, lave dejen og koldhæve den natten over, her vil jeg råde dig til at bruge 10 g gær, i stedet for 25 som jeg gjorde. Jo ældre en surdej er, jo flere smagsstoffer vil den afgive til brødet, og jo bedre hæveegenskaber vil den også have.

Det du skal bruge (2 brød):

  • 1 dl surdej
  • 25 g gær (eller 10 g hvis du koldhæver)
  • 350-400 g hvedemel
  • 300-350 g grahamsmel
  • 10 g salt
  • ½ dl skyr (eller anden form for surmælksprodukt)
  • 100 g solsikkekerner
  • 5 dl vand

Fremgangsmåde:

Start med at hæld gær, surdej og vand i en røremaskine, og bland indtil gæren er opløst. Tilsæt herefter kerner og skyr. Kom salt sammen med hvedemel og tilsæt både hvedemel og grahamsmel til resten. Hold lidt igen, så du ikke får en for tør dej. Dejen skal æltes i ca. 20 minutter i røremaskinen, den er mættet nok og færdig, når den slipper kanterne af skålen.

Lig et viskestykke over dejen, og lad den hæve et par timer ved stuetemperatur. Tænd ovnen og skru op på max varme. Bagepladen brødene skal bages på lader du blive i ovnen imens den varmer op. Når ovnen er varm skruer du ned til 250-280 grader og tager bagepladen ud. Beklæd med bagepapir og drys eventuelt lidt mel henoverpladen. Vend dejen ud på pladen og del den i to. Pas på at du ikke rører for meget ved dejen, men form den forsigtigt med små klap, til den har en fin form. Kom bagepladen tilbage i ovnen og bag brødene i ca. 20 minutter.

Hvis du ligesom jeg er ekspert i at brænde dig på bageplader, kan det være en god ide at ligge bagepapiret på bordet først, drys lidt mel på og form da de to brød på samme måde som ovenfor. Tag bagepladen ud af ovnen og træk forsigtigt bagepapiret over på pladen. Sæt den herefter ind i ovnen og bag som ovenfornævnt.

10743362_10204059677509006_1241376577_n10751645_10204059692349377_1737941012_n

Følg mig på Facebook, Instagram og Snapchat: nadjavienberg

Skærmbillede 2014-08-20 kl. 14.07.55
   

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 blogindlæg der har gjort indtryk på mig at udgive