5 tips til at slippe af med kaloriefanatismen

Så smid da for helvede den badevægt ud

funny-weight-fat-quotes-pictures-sayings-pics-images-e1465368990900Forleden blev jeg spurgt, om jeg ikke kan skrive lidt om hvorfor det er bedre at gå efter fedtprocent end vægt og BMI, når vi snakker sundhed. Egentlig er jeg ikke fan af, at måle sundhed i nogen form for tal. Men jeg vil gerne skrive lidt om, hvorfor fedtprocenten kan være et bedre middel, end vægt og BMI.

Jeg skriver tit om, at man skal smide badevægten af helvedes til. At den lyver dig op i dit åbne ansigt, og at den ikke kan bruges til at måle sundhed – hvis sundhed overhoved kan måles. Grunden til, at jeg ikke er vild med badevægten, er fordi den ikke fortæller dig noget som helst om din krops sammensætning. Ligesom BMI ikke gør det. Vægt og BMI giver dig et tal, som du kan bruge til at putte dig selv i en kasse. Undervægtig, normalvægtig, overvægtig og ekstrem overvægtig. Så kan du så sætte dig og stirre ud i luften, og tænke lidt over den kasse du passer ned i. At passe ned i en kasse gør dig hverken sund eller usund. Du kan ikke definere sundhed, ud fra en kasse. BMI blev skabt, for at kunne lave statistikker over store befolkningsgrupper, dog er det dybt misforstået i min verden. Ja vi kan selvfølgelig se, om en befolkningsgruppe øger vægt. Ja vi kan se, om vi skal til at sætte ind for overvægt, men i min verden ved vi allerede, at vi skal det. I min verden sker der bare ikke rigtig videre.

Når vi snakker BMI og vægt, så snakker vi, at man vejer det hele menneske. Man vejer hele sin krop og tager ikke højde for hvad der er muskler og hvad der er fedt. Derfor er det ”bedre” at gå efter fedtprocent, da du her måler hvor meget fedt der er på kroppen, og hvor meget dette udgør. Alligevel mener jeg ikke, at du kan måle sundhed i fedtprocent heller. Jo du kan til en vis grad måle, den fysiologiske sundhed, men du kan ikke måle kroppens sundhed, og du kan slet ikke måle den mentale sundhed.

Derfor går jeg personligt ikke op i fedtprocent, BMI eller vægt. Det kan på ingen måde få mig op og ringe. Det kan ikke give mig gejst til at sparke røv i fitness centeret eller holde mig fra Nutella. Det kan det ikke ene og alene af den grund, at jeg har prøvet at være lille og passe ind i alle de rigtige kasser i forhold til vægt, BMI og fedtprocent. Var jeg da glad? Nej. Var jeg da sund? Nej. I dag vejer jeg godt og vel 10 kilo mere. Jeg kender ikke min vægt. Jeg kender ikke mit BMI. Jeg kender ikke min fedtprocent. Men i dag er jeg glad.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 tips til at slippe af med kaloriefanatismen