Jeg bliver så træt

Koldhævede chiaboller

10592300_10203427285699606_202596250_n

Koldhævede boller er noget af det nemmeste at smække sammen og som, på grund af deres langtidshævning, smager helt fantastisk.

Prøv også min basisopskrift på Koldhævede boller

Jeg elsker at bage, og elsker når sunde boller er nemme at lave, det er også derfor at jeg er dybt forelsket i koldhævning. Du kan variere bollerne i det uendelige, i denne portion valgte jeg at tilføje chiafrø. Jeg var lidt skeptisk da jeg skulle sætte bollerne om morgenen, da chiafrø har en geldannende effekt, og jeg var derfor bange for at jeg havde fået mig noget af en geledej. Men det havde jeg ikke, og chiafrøene fungerede rigtig godt i bollerne.

Chiafrø er kendte for deres indhold af omega-3-fedtsyrer og deres fulde proteintilskud på 21%. Derudover indeholder de også både gode fibre, antioxidanter samt calcium og magnesium. Calcium og magnesium udgør, sammen med fosfor, den faste masse i knoglerne.

Det du skal bruge (14-16 boller):

  • 4 spsk chiafrø
  • 100 g havregryn
  • 5 dl koldt vand
  • 25 g gær
  • et nip salt
  • 1 dl solsikkekerner
  • 2 dl grahamsmel
  • 3 dl hvedemel

Fremgangsmåde:

Om aftenen:

Opløses gæren i vandet hvorefter chiafrø, havregryn, kerner og salt blandes i. Herefter tilsættes grahamsmelet og hvedemelet lidt af gangen. Dejen skal have en grødagtig konsistens når den sættes i køleskabet natten over. Det er en god ide at klippe en plastikpose op, og ligge nedenunder et viskestykke henover skålen. På den måde undgår du et klæbrigt viskestykke, hvis dejen skulle vokse over kanten om natten.

Om morgenen:

Tændes ovnen og stilles på 225 grader (200 grader hvis du bruger varmluftsovn). Tag dejen ud, og placer 14-16 boller på en til to bageplader beklædt med bagepapir. Det er nemmest at sætte bollerne med to skeer da dejen stadig er meget våd. Bag bollerne i ovnen i 20-25 minutter. Bollerne er færdige når de lyder hule, hvis du banker dem i bunden.

10576938_10203427288379673_966592660_n

   

24 kommentarer

  • Astrid

    Har lige bagt koldhævede chiaboller, men kan det være rigtig at de slet ikke bliver større når de kommer i ovnen? Har aldrig set så små boller – det er næsten bare en mundfuld 😀

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Astrid,

      Nej det lyder mærkeligt. Mine blev ikke de største boller, men jeg synes stadig de fik en god størrelse. Det er et godt spørgsmål hvad der er sket. Brugte du samme forhold grov- og hvedemel som her? 🙂

      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karina Sørensen

    Hej,

    Jeg er nød til at spørge ( måske dumt spørgsmål) er bollerne sunde. Hvor mange kcal er der pr bolle?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Karina,

      Spørg løs, der findes ingen dumme spørgsmål.
      Jeg ved ikke hvor mange kalorier der er pr. bolle, men ja, de er et sundere valg. Bollerne indeholder mange fuldkorn fra både havregryn og grahamsmel, samtidig indeholder de lidt protein fra chiafrøene og også fra havregrynene. Solsikkekernerne indeholder sunde fedtsyrer, som også glæder kroppen. Så alt i alt får du en bolle som bidrager positivt med både fedt, fiberrige kulhydrater og lidt protein.

      Mange hilsner, og glædelig bag-jul,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Karina Sørensen

      Hej igen.

      Nu har jeg fået prøvet bollerne. De hæver ikke, og jeg synes heller ikke de er færdigbagte. Satte den i ovnen to gange efter de skulle have været færdige? Og stadig var de dejagtige indeni??

      Nogen forslag?
      Karina

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det var ærgerligt, det kan måske være fordi de typer mel vi bruger er forskellige. Det er meget forskelligt hvor meget ens hvedemel suger, og derfor kan der nogle gange skulle bruges mere eller mindre – afhængig af typen. Det derfor altid vigtigt at mærke dejen efter, om man selv synes den har fået nok.
      Det kan sagtens være derfor bollerne ikke har hævet, og dermed ikke har føltes færdigbagte.

      Er ked af at høre de ikke lykkedes.

      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ania Friis

    Hej;)
    Varmer boller en mandag morgen ;))
    Nemme, sunde og rigtig lækre !
    Hilsen Ania

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kirsten Gosvig

    Jeg vil gerne abonnere på din side, synes det ser spændende ud, ha en god dag

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

    Efter næsten en halv time på 200 grader, var mine boller helt klæ indeni. Øv øv øv.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Sofie,

      Øv altså hvor ærgerligt. Kan desværre ikke lige lure mig til hvad der kan være gået galt. Håber du finder held med en anden eller samme opskrift en anden gang 🙂

      Mange hilsner,
      Nadja

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Simone

    Skal de hæve en hel nat? Kan man lave dem om eftermiddagen og så bage dem et par timer efter? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jeg har ikke prøvet kun at lade dem hæve et par timer. Du kan eventuelt prøve at øge mængden af gær, og dermed lade dem hæve i kortere tid. Det tror jeg ville fungere 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Jeg var helt spændt på at se hvordan ingredienserne ville være sammen i bollen, men de gider ikke blive færdigbagte. Ret skuffende synes jeg. Hvis det kommer an på meltyper, må du gerne en anden gang evt. skrive hvilken type du har brugt.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sus

    Tak for en god opskrift …

    Bollerne smager helt fantastisk og er super sunde med Chiafø – de hæver ikke voldsomt meget, men bliver mere kompakte og ja, de er lidt bløde indeni, men til gengæld super sprøde og meget mættende …
    God dag 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla Eline

    Hvis de er sat ind ved middagstid (kl. 12). Kan de så sættes i ovenen om aftenen? 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina

    Hej.
    Ved du hvor mange kalorier en bolle indeholder?
    Mvh. Tina

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gustavo Woltmann

    Jeg elsker også at bage. Det her er en perfekt opskrift.

    Gustavo Woltmann

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah

    Hejsa! Jeg faldt lige over denne opskrift og tænkte på, om man kan bruge andet end hvedemel? – For eksempel blende havregryn så det bliver lidt “melet”? Eller mandelmel?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det vil ikke give samme resultat, da havregryn og mandelmel ikke har samme gutenindhold som hvedemel, så jeg vil ikke anbefale det 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

    Det lyder som en lækker opskrift, men er der nogen mulighed for at lave dejen glutenfri? Fx bruge boghvedemel, rismel, majsmel eller lignende? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg bliver så træt