De blødeste burgerboller

februar 4, 2017 7 Af Sunderehverdag

11995507_10206382483937715_2016265662_nSpørger du mig hvilken type fastfood jeg holder mest af svarer jeg prompte burger og hotdogs. Stil en af de to ting foran mig, og du får et vådt smækkys lige midt i panden.

Jeg har et eller andet med burgere. Brødet, bøffen, snasket (hvilket der ikke må spares på!), burgerdressingen og osten, det hele er bare så godt sammen. Jeg laver tit burger, fordi det er nemt, og jeg køber altid burgerbollerne, fordi det er nemt. Men så fandt jeg ud af, at det slet ikke er så advanceret at lave sine egne, og så fandt jeg ud af hvor godt de smagte, så nu tror jeg bestemt jeg vil foretrække den hjemmelavede variant fremover.

11998725_10206382483977716_447295551_n

Det du skal bruge (8-12 burgerboller):

  • 50 g. friskt gær eller tørgær (jeg brugte tørgær) (BONUSINFO: Jeg har lært at tørgær er bedre at bruge end almindeligt gær. Jeg blev overrasket, jublede en smule indeni og spurtede ned i netto for at købe mig et lager. Så er det i hvert fald givet videre) 😉
  • 5 dl koldt vand
  • 1 tsk honning
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl olivenolie
  • Ca. 3 dl groft rugmel
  • Ca. 2 dl havregryn
  • Hvedemel

Fremgangsmåde:

  1. Hæld først og fremmest vandet i en stor skål og kom olie og honning heri. Bland herefter havregryn og rugmel sammen med tørgær inden det blandet i vandet. Når du bruger tørgær blandes dette sammen med melet inden det samles med væsken. Bruger du almindeligt gær kan du blot opløse gæren i vandet inden du tilsætter melet.
  2. Kom herefter salt i dejen og kom hvedemel i lidt af gangen. Jeg vejede ikke mit mel af, da jeg blot kom det i lidt ad gangen, indtil jeg havde en æltbar (er der noget der hedder det) men stadig fugtig dej. Ælt dejen smidig på bordet.
  3. Kom herefter dejen tilbage i skålen og lad den hæve i en times tid. Jeg forventede dejen blev dobbeltstørrelse, min blev meget større end det.
  4. Slå dejen sammen og del den herefter i 8-12 lige store stykker (afhængig af hvor store burgerboller du ønsker). Det er nemt at dele dejen med en dejskraber. Form herefter bollerne ved at folde den yderste del af dejen ind under sig selv, sådan at du til sidst har en fin rund bolle. Bollen kan du ”ryste” flad i hænderne inden du lægger den på en bageplade beklædt med bagepapir.
  5. Lad burgerbollerne efterhæve i en halv times tid.
  6. Bag burgerbollerne i en forvarmet ovn ved 210 grader i 12-15 minutter. Hold øje med dem, at de ikke bliver for mørke. Jeg er vandt til, at man kan banke brødene i bunden og når de lyder hule er de færdige – det trick fungerede ikke i dette tilfælde.

Bollerne er sprøde når de kommer ud af ovnen, hvis du ønsker lækre, bløde burgerboller så lader du dem blot stå i en times tid, så bliver de ligeså bløde som dem du kender fra supermarkederne. Burgerbollerne kan fryses, så du altid har lækre boller klar til når burgercravingen kommer over dig (for lad os være ærlige, det ved vi den gør på et tidspunkt).

11998382_10206382483857713_737408971_n12021915_10206382483897714_228048938_n