Er jeg et dårligt menneske fordi min mave deller?

februar 19, 2017 2 Af Sunderehverdag

16830542_10210618775082346_920405292_nHer er jeg. Glad. Afslappet. Sund. Jeg havde forleden en kostvejledning hvor emnet faldt på deller. Ikke et atypisk emne i forhold til de kostvejledninger jeg har, da rigtig mange har svært ved at acceptere, at maven altså folder når man sidder ned. Men det gør den, også på en sund krop. På en veltrænet krop. På en glad krop. Deller er ikke noget fanden har skabt, det er noget naturen har skabt. Kroppen består primært at fedt og muskler. Fedt er noget blævret noget, så det ville da se mærkeligt ud, hvis den stod knivskarpt hele tiden. Det ville da være mærkeligt, hvis dens udseende ikke ændrede sig i takt med dine bevægelser.

Alligevel får jeg rigtig tit henvendelser om, at mange ser sig selv som dårligere mennesker når de kigger på deres mavedelle. Jeg har mest af alt lyst til at råbe og skrige. Ikke af dem. Jeg ved egentlig ikke rigtig af hvad. Af idealet tror jeg. Det ideal der planter tanker i unge pigers hoveder om, at man er et dårligt menneske når man har deller. Guess what, så er jeg et dårligt menneske.

Det næsten altid mavedellen samtalen drejes over på. Hvilket egentlig giver god mening. Mavens udseende ændrer sig markant fra vi står op til vi går i seng. Den kan være flad det ene øjeblik, oppustet det næste. Det er da om noget forvirrende. Det er i den alt magien sker. Når vi spiser kan vi mærke reaktioner i maven. Fordøjelsen spiller os et puds. Producerer luft. Udspiller vores maver. Giver os en følelse af, at vi har taget på. Bukserne strammer mere end imorges. Tankerne begynder at flyve. I stedet for at acceptere, at det er en naturlig del af kroppens daglige procedure, går tankerne straks på vægttab, træning og sukkerfri fra imorgen af. Morgenen efter er maven normal igen. Lige indtil du begynder at spise, og hele mekanikken går igang igen. Men ro på. Det helt normalt, venlig hilsen den kliniske diætist.

Det er helt normalt at maven arbejder i løbet af dagen. At tarmene producerer luft og udspiler din mave. Det er helt normalt at din mave deller når du sidder ned. Det er helt normalt at du ser en dobbelthage når du åbner snapchat, og kameraet er på selfie-mode. Der er absolut intet af det her der er unormalt. Det gør dig ikke til et dårligere menneske. Vi har alle sammen deller, det er bare ikke alle der har lyst til at dele dem med dig på de sociale medier. Husk på det.