Vanens magt

februar 1, 2017 0 Af Sunderehverdag

16145064_10210334746781816_90388798_oJanuar er til for at skabe nye vaner, vil nogle i hvert fald mene. Du har helt sikkert prøvet at ville ændre noget i din hverdag, ændre nogle vaner, men opdaget at det er pisse svært. Det går godt de første par dage, men stille og roligt sniger de vante vanter sig ind på dig igen som en løve sniger sig ind på sit bytte. De gamle vaner overmander dig, og før du ved af det, er de igen en del af din hverdag. Før du ved af det er det februar, og alle dine nytårsforsæt er erstattet af dine gamle vaner.

Og hvorfor? Jo det skal jeg fortælle dig. Vaner giver genkendelighed og tryghed og skaber mening i hverdagen. Det er derfor også dem vi tyer til, når tingene er lidt øv. Vaner er rationelle, og de kræver ikke meget energi af os at udføre, fordi de er vante. Derfor falder du tilbage i dit gamle spor. Måske fordi du bevægede dig for langt væk fra det, da du ville prøve noget nyt?

Vaner er ikke lige til at bryde, og at bevæge sig alt for langt væk fra de vante vaner, vil for mange være at skyde sig selv i foden. Derfor kan det være hensigtsmæssigt at fokusere på små steps. Små ændringer, som stadig vil gøre en stor forskel. Vores livsstil er i høj grad baseret på vores vaner, og overvej engang hvor meget der skal til, hvis du altid har været vandt til at tage din jakke på med højre ærme først, før du forvender den vane, og naturligt tager jakken på med venstre ærme først. Det ikke lige til.

Groft sagt kan man sige, at vaner styrer vores hverdag på godt og ondt. Vi kan ikke leve uden vaner, da de hjælper os til at overkomme mere. Men måske bør vi overveje vores vaner. Blive bevidst om vores vaner. Overveje om det at spise et halvt kilo bland selv slik hver fredag, fordi det er fredag og nu er det weekend, er en klog vane i længden. Blive bevidst om, om en vane står i vejen for et mål vi ønsker at opnå. Måske sætter du ind det forkerte sted? Måske sætter du ind for mange steder?

Det kan være helt igennem, møghamrende svært at vide hvilke vaner der er gode at prøve at bryde. Derfor er første skridt at tage, at blive bevidst om hvilke vaner man har, og hvilke vaner der bør ændres. 90 procent af vores adfærd styres af vaner, så der er nok at tage fat på – men måske det er at tage munden for fuld, at sætte ind for mange steder på en gang?