Idag taler vi om oppustethed og prutter

oktober 28, 2017 2 Af Sunderehverdag

giphy-11Og du må gerne tage noter. For efter at have delt det her indlæg, om lort (meget flatterende), for at bryde tabuet om at kigge ned i toilettet. Spurgte jeg jer, om i kunne tænke jer nogle opfølgende indlæg omkring mavens reaktioner, og det blev et kæmpe ja tak. Det synes jeg jo både er spændende og sjovt. Sjovt fordi, at jeg her kan bruge mine diætetiske evner (vi kalder det evner, kan ikke lige finde ordet for det) og så fordi, at det giver anledning til at tage nogle tabubelagte emner op, og dét synes jeg er spændende!

Så i det her indlæg kommer det til at handle om oppustethed og prutter. Noget vi alle kender til, i større eller mindre grad. Først og fremmest vil jeg gerne pointere med fed og understreget, at det er almindeligt at blive oppustet, og det er naturligt at prutte. Jeg har tænkt meget over, hvad det præcist er der gør de to ting tabubelagt at snakke om, eller at opleve. Er det fordi man er bange for, at folk synes man er tyk når maven udspiles? Eller er det fordi man føler ubehag ved at bukserne begynder at stramme? Er det fordi vi er vokset op med at kvinder ikke prutter, eller hvis de gør, så lugter de af roser? Jeg ved ikke hvem der er kommet med den historie, for jeg har personligt aldrig slået en rose-prut. Er det fordi man er bange for at lugte, og at lugten sætter sig i tøjet? Er det fordi man er ulækker når man prutter? Jeg tror grundene er mange, og til dels også individuelle. Men generelt er det i hvert fald, at det er noget vi ikke taler for højt om, især prutterne.

Hvorfor jeg har valgt at samle netop oppustethed og prutter i samme indlæg, er der en god grund til. Jeg kunne egentlig også have inddraget bøvser, for det er blot en anden måde for kroppen, at komme af med tarmens gasser (som det så fint hedder). Jeg hørte engang en sige, at bøvser jo bare er prutter ud af munden. Det må jeg indrømme jeg synes er en lidt ubehagelig sammenligning, men på en måde giver det jo mening. Hverken bøvser eller prutter er tabu, det er ikke fordi jeg her giver anledning til, at du bare kan prutte og bøvse løs når du er i selskab med andre, eller hvor du lige har lyst. Men derimod en opfordring til, at du ikke går og holder det inde, og slipper de uheldigt ud, skal du ikke skamme dig, det kan ske for os alle.

Men lad mig tage diætist hatten på, og forklare hvorfor det er vi prutter, bøvser og føler os oppustede, og jeg skal nok prøve at gøre det forståeligt og kortfattet. I tyktarmen bor vores naturligt forekommende bakterier som danner gasser under nedbrydelsen af kulhydrater. Fordøjelsen af kulhydrater starter allerede i munden, via vores spyt, og trin for trin nedbrydes de langsomt i kroppen. Nogle kulhydrater nedbrydes først i tyktarmen, hvor de giver anledning til at bakterierne kan hygge sig godt og grundigt, og producere en masse gas der kan være til gene for os, via oppustethed eller ufrivillig flatulens (prutten på fint latin). Denne luftdannelse er ikke farlig men naturlig. Sukkeralkoholer, som findes i blandt andet sukkerfri tyggegummi og pastiller, kan give anledning til øget luftdannelse, det samme kan kål og meget fiberrige grøntsager for bare at nævne nogle fødevarer. Og hvem har ikke oplevet at prutte så det halve kunne være nok, efter at have spist en pose lakridser eller en kålsalat? Det er naturligt!

Der hvor luftdannelse og prutter giver anledning til bekymring, er når de skyldes forstoppelse, fødevareintolerance eller mave-tarm sygdomme, som for eksempel irritabel tyktarm. Er du i tvivl om du skal være bekymret over din øgede luftdannelse, så er mit bedste råd at tænke efter og skriv ned. Har du spist noget der giver anledning til øget luftdannelse? Er det hele tiden, eller kun i perioder? Er det på bestemte tidspunker, i bestemte anledninger eller situationer? På den måde stiller du dig nysgerrig på din krop, bliver måske klogere på dens naturlige reaktioner, som kan være med til, at du lærer den bedre at kende, og nemmere acceptere dens måde at reagere på i bestemte situationer. Eller, du gør en god portion forarbejde til, hvis du har behov for at komme til lægen, og snakke om din prut-dagbog. For hvis du lider af forstoppelse, fødevareintolerance eller mave-tarm sygdomme, så skal du have professionel hjælp. Men øget luftdannelse efter indtagelse af lakridser er ikke unaturligt, ligesom det ikke er, at blive oppustet efter et måltid, og slet ikke hvis det er længe siden du har spist. Min mave udspiles altid når jeg virkelig er sulten, eller, selvfølgelig, når jeg har spist meget. Her er det ikke luftdannelse der er tale om, men blot en fyldt mave. Det er dog stadig ikke tabu, men helt almindeligt og en naturlig reaktion for kroppen, som vi alle døjer med, også selvom vi ikke råber højt om det over frokostbordet. Husk det, næste gang du flover dig over din oppustede mave eller luftafgang. Når noget kommer ind, skal det ud igen, og nogle gange danner det luft med sig, som også skal ud. Sidst, men ikke mindst, så husk også på, at en oppustet mave ikke betyder at du har taget på.