20 ting jeg elsker

Kan man være venner med sin eks?

22279290_10212737061398180_1032739292_oEr noget jeg har gået og tænkt over. For der er en eller anden uskreven regel, føler jeg, om, at det kan man ikke. Fordi, der er altid en af parterne der vil have svært ved at ligge følelserne helt væk. Men er det virkelig ALTID sådan? Ikke at jeg selv kan fremstå som undtagelsen. Men stadig, det betyder vel ikke, at det ALTID at sådan. Det betyder vel ikke, at man bare bør smide alt væk.

Jeg tænker, at man jo, som regel, har haft en lykkelig tid sammen, kort som lang. Været glade for hinanden, hinandens selskab og haft en masse til fælles, og alt det forsvinder vel ikke, fordi man vælger ikke at være par, kærester eller mand og kone længere. Selvfølgelig hvis forholdet slutter på en lortet måde, så kan det være udfordrende, og så er det ikke sikkert man skal forsøge sig i det. Men hvis man som to voksne mennesker bliver enige om, at det bare ikke går mere, skal man så bare slutte den fuldstændig der, på grund af en uskreven regel? #sesdu

Det synes jeg personligt er noget juks hvis det er sådan. Jeg talte med en nær veninde om det, og hun sagde noget klogt, nemlig at det nok også handler meget om, hvordan man startede. Startede man som venner, jo så ville man nok kunne få det til at fungere bagefter, men starter man som kærester, så kan det være sværere. For, hvordan fungerer vi så som venner? Jeg forstår hendes pointe, og den giver mening for mig, men igen, man kan jo også sagtens bare “glide fra hinanden”, og i forholdet ende med at være mere venner end kærester, og finde ud af, at man egentlig bare fungerer bedst som venner.

En anden faktor, jeg tænker, kan spille ind, er hvor længe man har været i forholdet. For jo længere man har kendt hinanden som kærester, jo sværere kan det vel også være, at gå over til venner, eller hvad? Omvendt kan man jo også sige, at jo længere man har været i forholdet, jo bedre kender man hinanden, og jo tættere er man, så det kunne gøre det lettere? Jeg ved det ikke. Men hvis jeg skal bruge mig selv som eksempel har jeg prøvet at fortsætte som venner med én eks, og det gik ikke. Vi startede ud som venner, blev så kærester, var sammen i over to år men gled fra hinanden. Vi blev enige om at fortsætte som venner, og næste gang jeg så ham kiggede han ikke engang på mig. Jeg var som luft for ham. Så det gik ikke rigtig kan vi konkludere. Selvom vi ifølge mine konklusioner indtil da, havde alle ods med os. Men selvom jeg ikke selv kan fremstå som noget pragteksemplar her, så synes jeg det er ærgerligt, hvis vi har en uskreven regel om, at man ikke kan være venner med sin ekskæreste. Men hvad er jeres erfaring om det, kan man være venner med sin eks?

Hvis tanken hvad foregår der her, hun sidder mega single, og skriver om at være venner med sin eks? Skal hun måske ikke lige finde sig en kæreste før hun tænker på, at fortsætte som venner med ham hvis det ender galt? Dukker op hos dig, forstår jeg den godt. Men nogle gange avles indlæg bare af de samtaler hverdagen byder på, af sange, af tanker og, ikke mindst, af undren og nysgerrighed. Og det var ganske enkelt hvad der skete her.

18 kommentarer

 • Liv

  Hej Nadja. Beklager at det er et lidt ved-siden-af-spørgsmål, men hvor er din nederdel fra? Den er flot til dig 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina KH

  Ja selvfølgelig kan man være venner med sin eks.
  Og det vil da være det bedste for jeres børn om I kan blive venner.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Tina,
   Tak for din kommentar 🙂
   Jeg ved ikke, om delen omkring børn er henvendt specifikt til mig, eller om det er generelt, i hvert fald vil jeg så bare gerne lige slå fast, at jeg ikke har børn 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tekla

  Det er et stort spørgsmål du stiller her.
  Jeg tror helt sikkert, at den konsensus om, at du ikke kan være venner med din ex, som findes, kommer af, at meget få har oplevet, at det fungerer.
  Basalt set tror jeg det kommer helt anden på situationen. De to mennesker, som siger farvel til hinanden skal begge to ønske et nært venskab. Min veninde sagde engang; når I aftaler, at skilles som venner, aftaler I jo egentlig mere, at I ikke skilles som uvenner.

  Samtidig er det forskelligt, hvad vi hver især forstår ved begrebet venner. Jeg har meget få personer, jeg kalder venner, det er kun de allernærmeste, jeg betragter som venner. Derfor vil en ex med stor sandsynlighed ikke ende i den lidt eksklusive gruppe. Men en ex kan godt være i kategorien nære bekendte, som jeg ikke opsøger, men omgås ofte fordi vi er de samme steder.

  Så er der også problematikken omkring nye kærester, det er ikke alle, som bryder sig om, at du har for tæt et venskab med en ex. Det tror jeg ofte dræber venskaber mellem to tidligere kærester. Et reelt venskab skal jo vokse mellem de to helt forfra, man kan ikke bare bygge det ovenpå et forlist forhold. Det tager tid og kræver arbejde. Meget kan stå i vejen for dét.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja tænkte godt lidt det måske var et spørgsmål uden svar, men synes om ikke andet, at tankerne og diskussionerne er spændende 🙂

   Synes de punkter du trækker frem er super relevante! Især den med hvad vi forstår som venner, den har jeg også selv tænkt. Så er jeg vild med din venindes kommentar om, at det man aftaler vel egentlig er, ikke at skilles som uvenner – det synes jeg er en rigtig god pointe. Den havde jeg ikke selv lige tænkt over 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg kommer fra mange vidt forskellige relationer. Men tre seriøse forhold og her er udfaldet

  Min 1. Kæreste er min Svogers lillebror og vi er bestemt ikke venner, men heller ej uvenner- Vi ses til større familie sammenkomst og snakker pænt med hinanden

  Min 2. Eks kæreste var jeg sammen med i 3 år – meget turbulent forhold. Vi gik fra hinanden i april 2011 – I dag løber vi ture sammen, snakker i perioder dagligt sammen, spiser sammen og ser film sammen. Det krævede 1/2 år hvor han skulle stå til regnskab for hvordan han forlod forholdet – og det tog Han mod! Og efterfølgende stadig 2 år med små stikpiller til hvordan han opførte sig!
  Han er én ad mine bedste venner og han har altid holdt hans løfte om venskab – men vi er begge indforstået med vi ikke var gode som kærester og han indrømmer blankt at han altid vil have ejerfornemmelse over mig så derfor er nogle emner no go.
  Men det har så også taget ÅR og hver vores forliste forhold at nå hertil!

  Min 3. Eks og jeg forsøgte som venner efter brud i 2012 og han ødelagde alt – ser ham og hans ny kæreste mig forlader de stedet selvom de lige er kommet derhen.
  Hans eks kone og ham var fantastiske venner under hans og mit forhold – så fik han den nu kæreste og nu er de også rygende uvenner. Jeg er stadig venner med hans eks kone i dag

  Så der er MANGE muligheder og udfald !

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hold da op, og hvor er det fedt du har mod på at dele dine historier. Jeg tror egentlig heller ikke man kan generalisere spørgsmålet, for der er vel ligeså mange muligheder i udfaldet, som der reelt er forhold 🙂 Tak for din kommentar!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Jeg er helt enig med dig 🙂
  Er selv typen som helst holder det venskabeligt med mine eks’er – både fordi jeg har svært ved at give slip på en relation med en person der kender mig ud og ind, men også fordi jeg ingen grund ser til at man pludselig skal lade som om den anden ikke eksisterer.
  Jeg har et venskabeligt forhold både til min eks, som jeg brød med for seks år siden og min eks jeg brød med for 3 år siden. Vi skriver sammen ind imellem og hører hvordan det går og kan finde på at tage en drink i byen med vores venner hvis vi tilfældigvis er der på samme tidspunkt 🙂
  Der er mange der ikke rigtigt forstår hvorfor jeg er på venskabelig fod med mine eks’er, men sådan kan jeg nu engang bedst lide det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor er det skønt at læse! Og ja, når man har været i et forhold, lært hinanden at kende ud og ind, som du skriver, så er det ærgerligt at lade alt det forsvinde. Så er det jo fantastisk når, man som i, kan få det til at fungere 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne

  Jeg tror sagtens man kan være venner med sin eks, det ville jeg da have foretrukket med min eks efter min søns far (der er eks 1, som er min søns far og eks 2 jeg ikke har kontakt til). Jeg er stadig ret gode venner med min søns far selvom forholdet varede i 4 år og sluttede for snart 4 år siden. Men det var vel fordi han opførte sig pænt 🙂 eks nr 2, snakkede vi faktisk skide godt indtil han fik en hjerneblødning og lagde en nedladende sang offentligt ud omkring mig på soundcloud og jeg senere fandt ud af at han egentlig bare havde fjollet mere eller mindre rundt med andre tøser imens vi stadig prøvede at få det til at fungere 😛 så jeg tror godt man kan være venner med sin eks! Så længe begge parter har respekt overfor hinanden, men der spiller jo mange ting ind når man slår op.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Respekt, ja det er helt sikkert ordet! Man har jo også respekt for sine venner generelt, så den pointe er der helt sikkert noget i. Og så også det med hvordan forholdet afsluttes selvfølgelig, det kan også spille rigtig meget ind tænker jeg 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Victoria

  Jeg ville ønske, jeg kunne være venner med min eks! Vi var sammen i to år, og han var min første rigtige kæreste. Vi startede også som venner, faktisk havde vi forinden vores tætte venskab været bekendte i 3 år, da vi gik i skole sammen. Så vi kendte en del til hinanden, og da vi så slog op, savnede jeg ham helt vildt – ikke som kæreste, men som ven. Efter et stykke tid syntes jeg godt at jeg kunne tillade mig at stikke en føler ud for at se, om et venskab kunne etableres. Det virkede han ikke synderligt interesseret i. Nu er det to år siden, vi slog op, og selvom jeg har prøvet utallige gange at snakke venligt med ham (nogle gange med en smule succes!), føler jeg stadigvæk at han synes, jeg er totalt irriterende og han har også udtrykt at han ikke ønsker et venskab. Jeg har mega svært ved at forstå det og “give slip” på ham som person i mit liv, men jeg er langsomt begyndt at acceptere og respektere hans valg. Han er nu flyttet til en anden by, så det har gjort det lidt lettere, da vi ellers stødte på hinanden i tide og utide. Pointen er: Jeg tror, det er vildt sjældent, at man kan være venner med sin eks, for det er sjældent begge parter, der er interesseret i det. Tænker også, at det måske har noget at gøre med, hvem der tog initiativ til at slå op? I mit tilfælde var det nemlig mig..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sejt du deler! Og jeg tror bestemt også, at det kan have meget at sige hvem der tog initiativ til at slå op og særligt også, om det var en fælles beslutning eller ej.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Jeg havde en kæreste fra jeg var 16 til jeg var tyve ca. Jeg have en depression den gang og han var der rigtig meget for mig. Vi startede ud som kærester nærmest fra den ene dag til den anden og da jeg ville noget andet en ham slog vi op efter ca 4 år.
  I dag er han min bedste kammerart – og vi har ikke rørt hinanden siden. Jeg betragter ham mere som en bror og vi hænger ofte ud sammen. Vi har hinanden og jeg er glad for jeg har en der kender mig så godt. Også fra en tid som var svær for mig.
  Så ja man kan godt være venner med sin eks, han har været min bedste kammerart siden vi slog op og det er snart 10 år.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Trine, Tak fordi du deler din historie, og hvor er det da også fantastisk, at det kan lade sig gøre for jer idag også, og at han er din bedste kammerat. Skøn historie!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

20 ting jeg elsker