Jeg har aldrig

Idag taler vi om forstoppelse

source-2Jeg ved godt, at det, ikke kan være, men er virkelig grænseoverskridende at snakke om. Derfor skriver vi om det i stedet, og i må hellere end gerne kommentere med jeres historier, oplevelser eller, ikke mindst, spørgsmål. Jeg har arbejdet meget med området, og synes det er så vigtigt at tale om. Det er ikke tabu. Det er vigtigt. Jeg har talt om det før, læs om lort (eller afføring på finere dansk) her og oppustethed og prutter her.

Denne gang handler det om konsistens og farve. To ting der kan fortælle meget om hvordan du har det indeni, rent ud sagt. Det er ikke fordi, at der er en rigtig, eller forkert, konsistens, form eller farve på dine efterladenskaber, det skal du vide. Derimod kan det forkerte opstå i, at du oplever en forandring fra det normale på dine toiletbesøg. Vi spiser alle forskelligt. Har forskellige spisevaner og mønstre, derfor er det også klart, at det der kommer ud i den anden ende, vil se forskelligt ud. Derfor kan man altså ikke definere den perfekte lort. Selvfølgelig, hvis du oplever hverdagslorten (over en længere periode) som værende meget vandig, uden klumper, kun væske = diarre, eller separate hårde klumper, der ligner nødder = meget hård mave, så skal du gå til lægen.

Der findes en skala, der hedder bristol skalen, den fortæller meget godt, hvordan vores afføring kan varierer, og det er blandt andet også den diætister bruger, når de skal undersøge for, for eksempel irritabel tyktarm eller forstoppelse. Du kan også få den trykt på en kop, hvis det har interesse, så kan du altid lige vurdere hvordan det står til.

Når jeg skriver, at man ikke kan definere den perfekte lort, så er det fordi, at de vil være forskellige. Ikke kun fra person til person, men også fra dag til dag. Dine efterladenskaber ændrer form, farve og konsistens efter det du spiser, og det skal du ikke blive bange for. Det du skal være opmærksom på er, som nævnt, når tingene ændrer sig. Når du kan mærke, ikke kun på toiletbesøget, men også i maven, at der er noget anderledes. Eventuelt når du går mere/mindre på toilettet eller føler dig oppustet, af uforklarlige årsager. Forstoppelse er noget der forekommer hyppigere og hyppigere, og indenfor de sidste par år, er det blevet vist at omkring 20% af Danmarks befolkning er forstoppede. Hovedårsagerne ligger i, at mange er inaktive eller spiser meget findelt (raffineret, som det så fint hedder) mad. Kvinder oplever oftere forstoppelse end mænd, hvilket har mange årsager bag, jeg tænker især at det har noget at gøre med, at kvinder holder sig, i langt højere grad, end mænd. Kvinder er forfængelige når det drejer sig om at skide på offentlige toiletter. Og så taler kvinder bare mindre åbent omkring det. Det er blandt andet også derfor, at jeg sætter fokus på det. Fordi jeg synes den her tendens, med flere forstoppede kvinder, er synd!

Så har du mistanke om forstoppelse, skal du sige det højt. Måske ikke til mig, men så til din læge i hvert fald, og så skal du stoppe med at være bange for, at skide mens andre er i huset, eller på offentlige toiletter. Du spiser vel også foran andre, og med dét er det en selvfølge, at der også skal noget ud på et tidspunkt. De to ting hænger altså sammen.

Jeg vil lige slutte af med at runde symptomerne på forstoppelse, som blandt andet er oppustethed (men læs lige det her indlæg, inden du prompte bestiller tid hos lægen, fordi du er oppustet), diarré eller hård mave (ofte skiftevis), øget kolesteroltal (der skal lægen selvfølgelig lige ind over), nedsat appetit, sure opstød og følelsen af ikke at være udtømt, efter toiletbesøg. Oplever du flere af følgende, og har du oplevet dem over længere tid, så tag det alvorligt, Mand eller kvinde. Det er vigtigt at tage sine tarme seriøst.

5 kommentarer

 • Nanna

  Øv, det er desværre noget jeg kan genkende alt for godt.
  Lægerne har sagt at jeg formodentlig lider af irritabel tyktarm med forstoppelse. Har døjet med det de sidste fem år og det er kun blevet værre og værre, og jeg ved snart ikke hvad jeg IKKE har prøvet af metoder og midler for at afhjælpe det.
  Skal til læge igen igen på mandag, er bange for der snart ikke er flere muligheder tilbage at prøve – wish me luck 🙃

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sender dig så meget held og lykke, og krydser så meget for dig. Det er slet ikke til at bære, så meget man skal igennem, og det er helt vildt så kompleks mave sygdomme kan være. Så jeg håber virkelig i finder en løsning. En mulighed, jeg ved der lyder simpel, men som jeg har hørt fra flere efterhånden, virker, er svesker. Nu ved jeg ikke om du har prøvet det. Men svesker morgen og aften, har hjulpet mange ved jeg, måske det kan hjælpe dig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

   Tusind tak, hvor er det sødt af dig!
   Har kun prøvet svesker en enkelt gang for år tilbage, men ikke over en længere periode. Kunne være jeg skulle give det et forsøg – det kan i hvert fald ikke skade 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  Men det ER også vanskeligt at sætte sig ned på et offentligt toilet og lave det store. Jeg hader det, og jeg er nok ikke alene. På min uddannelse er toiletterne sådan nogle med åbent foroven og forneden med papirstynde vægge. Det indbyder ikke til privatliv. Jeg har tit trang til afføring i løbet af en studiedag, men gør det ikke. Og jeg kan godt mærke, det ikke er sundt, men det er umuligt for mig. Jeg kan huske særligt een gang, hvor jeg havde været forstoppet længe, og havde spist en del Husk. Det virkede ikke rigtig, men pludselig om formiddagen op til en pause, så skulle jeg altså bare virkelig virkelig på toilet! Jeg måtte sådan seriøst klemme ballerne sammen, for det ville bare ud. Men kunne jeg så være i fred? Nej! Kø ved toiletterne, alt for mange (bekendte!) mennesker derinde. Jeg må desværre bide det i mig, og gå derind, da der bliver ledigt. Her sidder jeg så og skider mens alle kan høre mig. Der blev ret stille pludselig derude, og mange begyndte at gå. Pointen er, at det var enormt ydmygende. Det er en meget privat ting, og at blive tvunget til nærmest at have direkte tilskuere, mens man sidder og skider og prutter, det er ikke i orden! Jeg kan stadig ikke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Nina,
   Først og fremmest virkelig stærkt du deler. Du er bestemt ikke alene om det, og sådan en episode kan jeg bestemt godt forstå ikke har været sjov, og jeg kan sagtens sætte mig ind i, at det ikke er fedt at træde ud fra toilettet igen bagefter. Men på den anden side, kan jeg ikke lade hver med at tænke, hvorfor er det sådan, egentlig. Det jo stadig fuldstændig naturligt, og især efter forstoppelse og meget husk, så skal ting ud. Jeg håber på, at jo flere ord vi får sat på, jo mere åbenhed kan der skabes omkring det. Så igen, tak, fordi du deler. Det er sejt af dig, og jeg er glad for dit input 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg har aldrig