Selviscenesættelse

Kan mænd have kropskomplekser?

skaermbillede-2017-10-31-kl-19-34-26Det er noget sjovt noget, at stille spørgsmålstegn ved, ikke? Måske er spørgsmålet egentlig mere, hvorfor skulle mænd ikke, kunne have kropskomplekser? Jeg synes generelt, at der tegnes et billede af, at mænd er sådanne typer, der lever trygt og forenet med deres kroppe. Tilfredse sådan som de nu engang er skabt, uden bekymringer om hvor mange kalorier der er i en romsnegl eller en croissant. Uden bekymringer om forbrænding, mavefedt, dobbelthage eller deller hist og her. Men hvem siger, at ovenstående billeder ikke påvirker mænds selvværd, ligesom en bikinibabe kan påvirke en kvindes. Hvad er forskellen?

Ja, selvfølgelig har mænd også kropskomplekser. Mænd har også enten/eller tanker. Mænd har også ufrivillige nedladende tanker om dem selv. Mænd sammenligner også sig selv med andre mænd. Mænd tæller også kalorier. Mænd træner også for at se godt ud. Hvorfor? Fordi mænd er også mennesker. Det er en underlig fordom at have, at alle mænd går rundt i en evig åh-jeg-elsker-min-krop-jeg-er-helt-perfekt-og-behøver-ikke-bekymre-mig-om-noget-bobbel, bare fordi de ikke taler højt om små taljer og kropsidealer, så tro mig, de tænker tankerne, også selvom de siger nej når du spørger dem direkte. Det er et følsomt emne, som kvinder har tendens til, og er vandt, til at tale højt om, men mænd tværimod pakker det ind – måske i humor og måske i mandighed.

Nu får jeg det til at lyde som om, at alle mænd har kropskomplekser. Det har de selvfølgelig ikke. Ligesom alle kvinder ikke har kropskomplekser. Det er heller ikke sikkert, at mænd har tankerne ligeså ofte som kvinder, at de fylder ligeså meget og at de er ligeså kritiske. Måske fordi vi kvinder har mere tendens til at gøre et større nummer ud af det, som vi måske har med mange ting, men det er en helt anden snak. En grund til, at kvinder nok taler højere om det med kropskomplekser end mænd, er måske fordi, at det er stemplet som en feminin ting at gå op i sit udseende, og derfor gemmer mænd tankerne mere væk. Vi skal ikke vide, at de er kede af deres mavedelle, fordi så viser de følelser, og så virker de bøde, og virker som om, at de vil lave om på sig selv, som om de ikke er gode nok, mandige nok, og det vil de ikke forenes med, ikke offentligt i hvert fald. Det er følelsesmæssigt og følelser hører kvinder til. Du skal vide jeg generaliserer meget nu, til dels for at provokere, til dels for at stille spørgsmålstegn, skabe undren og så fordi jeg er virkelig irriteret over den generalisering der foregår mellem kropskomplekser og kvinder.

Som mange faste læsere ved, arbejder jeg som frivillig rådgiver i landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, og her oplever jeg en stigende tendens, med opkald og sms’er fra mandlige brugere. Derfor provokerer det mig, at rigtig mange stadig forener kropskomplekser med kvinder. Hvis vi ikke begynder at tale højt om, at kropskomplekser også er eksisterende hos mænd, ja så får vi aldrig mændene i tale, og så kan de ellers gå der og hygge med deres egen indre kritiker, som kun får endnu mere plads til at vokse på, og det vil jeg ikke være med til. 

Så lad os få ødelagt de fjollede kasser, der fortæller at mænd er glade for deres topmave, bare fordi de laver sjov med den. Lad os få stoppet tankerne om, at mænd ikke kan være kede af deres udseende, bare fordi de joker med det. Lad os fjerne fordommene om, at det kun er kvinder der kan være bekymrede for deres udseende. Lad os bryde tabuet om, at det er feminint at være ked af sin krop. Jeg ved hvor meget det kræver at acceptere sin krop som den er. Jeg ved hvor meget arbejde der skal ligges i, og så ved jeg, hvor mange tanker og samtaler det kræver. Det vigtigste var for mig, at snakke højt om det, sætte ord på, og mænd skal ikke gå og være bange for at møde “ej mand dig lige op, er du en kælling nu”-sætningen, det er den person der siger sådan, der er kælling. Du er sej, hvis du tør sige det højt.

nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Selviscenesættelse