Bliver du tyk af dine p-piller?

Tøjstørrelser er bullshit

23416062_10212997743715075_1394159680_n-2Jeg ved ikke rigtig hvordan jeg skal starte det her indlæg, men jeg ved hvor jeg gerne vil hen med det. Jeg vil gerne fortælle dig, at tøjstørrelser er noget bullshit, og at de ikke definerer dig. Jeg har et billede af, at der er en generelt tendens til at tro, at tøjstørrelser definerer en, og den er jeg ikke med på. Så den tanke vil jeg gerne bryde. En tøjstørrelse kan ikke fortælle dig, hvem du er, om du er rigtig eller forkert, god eller dårlig, sød eller dum. Så er det på plads.

Når det er sagt, så vil jeg selvfølgelig også gerne fortælle dig, hvorfor jeg siger sådan. Der er flere grunde til det. For det første, hvis det var sandheden, at tøjstørrelser definerer hvem du er, så ville definitionen af dig ændre sig fra butik til butik, eller land til land. Lad os tegne det groft op. Hvis en størrelse 34 og 36 var rigtig, og en 38 og 40 forkert (og jeg mener hvis!). Så ville jeg være rigtig når jeg købte tøj i en butik, men forkert når jeg trådte ind i den næste. Fordi størrelser varieret fra brand, butik og land. Min overkrop ville være rigtig, men min underkrop forkert. Det giver ligeså lidt mening, som udsagnet om, at græsset er grønnere på den anden side. Det handler ikke om rigtig eller forkert. Det handler om, at du skal bryde løs af kasserne, og omfavne præcis det du har. Fordi de skide tøjstørrelser er bullshit, og de fortæller ikke noget om dig som person. De fortæller dig ikke, om du er sød, glad, smilende, varm, hjertelig, troværdig, lyttende, imødekommende, behjælpelig, varm eller kærlig. De fortæller dig heller ikke om du er sund, i god form, stærk eller en god løber. De fortæller dig et tal, et tal som har været i rivende udvikling i mange år. Faktisk, så har tøjstørrelserne været i konstant udvikling, næsten siden vi fik dem, for godt 100 år siden. Tøjstørrelserne har fuldt de trends, modeller og det fashion der nu har været. Så en størrelser 36 idag, er ikke som en størrelse 36 var, da den kom frem, og vil nok ikke være som en størrelse 36 er om 10, 20 år. De er umulige at finde ud af, og det er til trods for en optimeret standard inde for samme. Så det ville da være fjollet at definere sig selv ud fra noget, med en så stor usikkerhedsmargin?

Men når det er sagt, eller skrevet, så vil jeg gerne indrømme, at jeg da også har været fanget i kassernes magt, om man vil. Jeg har da også tænkt rigtig og forkert i forhold til størrelser, men kun i forhold til mig selv. Jeg var ligeglad med andres størrelser, men min egen gik jeg op i. Jeg kunne aldrig finde på at dømme dig, ud fra en størrelse, men jeg dømte til tider mig selv. Det er også derfor jeg skriver det her indlæg, fordi, jeg gerne vil fortælle dig, at tøjstørrelser bare er tøjstørrelser, de dømmer dig ikke, og andre dømmer dig ikke på baggrund af dem, til gengæld er du nok din egen største dommer, men hvad hjælper det at slå sig oven i hovedet over noget, som så tosset som et tal, og så, et så udefinerbart tal. Dét ville jeg gerne have fået fortalt da jeg selv var i den onde cirkel. Jeg ved nemlig også, at en del skynder sig hjem og klipper mærket ud af tøjet, for at skjule hvilken størrelse de bærer. Den eneste grund til, at man skal klippe mærkerne ud, er fordi de generer, ikke fordi man er pinlig over det. Det er ligesom med badevægten og BMI, det skal du heller ikke være ked af eller pinlig over. For BMI, eller vægt, definerer ikke hvem du er, hvilke kvaliteter du bærer rundt på, og det gør tøjstørrelser heller ikke.

Nå hvad avlede så dét her indlæg? Det gjorde min bikini. Ikke fordi jeg er pinlig over størrelsen, eller det at bære den, men fordi, at min overdel er størrelse 34, min underdel størrelse 38. Forleden gik jeg så forbi en række stativer med bikinier, hvor alle hang i sæt, og da tænkte jeg, at det er træls for os, der ikke er ens for oven og neden, at vi skal købe to sæt, for at få ét der passer. “Hvorfor skal det være “rigtigt” at være én størrelse”, tænkte jeg. Min bagdel og lår kan umuligt klemmes ned i en 36, eller 34 for den sags skyld, og mine bryster kan på ingen måde fylde en 38 eller 36. Selvom den regel heldigvis er mere undtagelsen efterhånden, har det ikke altid været sådan, og er det tilsyneladende heller ikke alle steder idag. Det ledte også mine tanker hen på, at netop dét, ikke at kunne passe sæt oppe og nede, var en af de ting der fodrede de negative tanker, i forhold til tøjstørrelser, hos mig for nogle år tilbage. Spørgsmålene stillede sig i kø, “Er jeg forkert nu, fordi jeg ikke kan passe en 36 over det hele?”, “Hvorfor er den for stor her, men for stram der?”, “Hvad er der galt med mig?” og “Er mine lår tykke?”. Unødvendige negative tanker, som spiller dig et puds, og de kan være svære at stoppe. Svære men ikke umulige. Derfor kan det hjælpe at vide, og huske på, at tøjstørrelser er noget bullshit, til næste gang du shopper.

nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

6 kommentarer

 • Merete

  Jeg er vild med dit indlæg Nadja, når man læser giver det 100% mening men kan sagtens mærke mit hoved feks køre på højtryk.. jeg er igang med en indre kamp om at være god nok.. og lige præcis tøjstørrelser slås jeg også med! Skal jeg op i en large køber jeg det ikke selvom jeg i en anden top kan passe en xs og bukser har jeg det rigtig stramt med.. jeg synes jeg er uhyggelig bred om hofterne og bukser over en str 36 gør ondt selvom jeg normalt er en str 38 eller M i buks. Men med de større størrelser føler jeg mig kæmpe stor, forkert og føler folk vil kigge på mig somom jeg vejede 150 kg og derfor ikke er god nok og at folk vil se ned på mig fordi jeg ikke bærer en str S og er åleslank. I mine svage øjeblikke er tynd = accept og styr på tingene og der vil jeg aldrig være bange for ikke at passe ind for hvem synes ikke en tynd pige er flot, klog, tiltrækkende eller hvad man nu kan finde på.. men igen er pjattet med dit indlæg det giver uden tvivl stof til eftertanke .!! Tak

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor gør det mig bare glad at læse, at du kunne bruge mit indlæg. Det er netop de tanker du beskriver jeg ved, mange kan genkende – og det er på ingen måde ok, at en tøjstørrelse, så udefinerbar, skal kunne medføre negative tanker hos os. TAK fordi du deler, det er der uden tvivl mange andre, der også sætter pris på. Fordi du er med til at fortælle dem, at de ikke er alene om tankerne. Kram Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Isabella

  Meget relevant indlæg! Jeg har haft anoreksi, og har derfor rigtig svært hvis tøjstr. siger, jeg skal højere end S. Samtidig er det vildt, hvordan størrelserne skifter fra brand til brand. Den anden dag var jeg ude at shoppe, og hvor jeg i Vero Moda skulle have XS skulle jeg i Zara have M!!?? Altså den er da helt gal

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det gør mig så glad at høre, at du finder indlægget relevant. Og dit eksempel med butikkerne er jo spot on, det er præcis det jeg mener, og det kan ikke være rigtig at det skal være sådan. Den ER helt gal, det kan jeg kun give dig ret i.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Hvor sjovt at læse dette indlæg her til morgen, hvor jeg lige har stået med et par trusser i str M og læst at det svarede til en 40/42. Der er virkelig stor forskel på størrelser og man må også bare indse at det ikke kan hjælpe at prøve at være en M I alle butikker, det kan man kun få det dårligt af, for det er da de færreste butikker som ikke kalder 40/42 for en L.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hørt! Det er på ingen måde til at finde ud af. Og selvom jeg synes det er dejligt at læse, at du har stået med en str. M som svarede til 40/42, fordi det burde trods alt betyde, at industrien er begyndt at rumme former mere, og acceptere at man ikke skal være åleslank for at passe en XS, S og M. Men igen spørger jeg mig selv, om jeg virkelig kan lave den konklusion. Tøjstørrelser er bullshit uanset hvordan man vender og drejer det, og tror mange ville få det bedre med at de blev afskaffet, så vi bare gik efter det der passede os i stedet 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bliver du tyk af dine p-piller?