30 ting du kan ønske dig til jul

Savn

24891557_10213242758240285_296872836_nJeg har lovet mig selv, ikke at dele det i detaljer, fordi det simpelthen er for personligt for mig. Men jeg tager emnet op, fordi jeg kan mærke, at det fylder meget for mig de her juledage. Fordi jeg savner, inderligt meget. Fordi jeg mangler, ved hver en familiekomsammen. Fordi jeg stadig ikke kan, eller vil, tro, at det skete.

I starten af august i år mistede jeg min mormor, og det hele skete så pludseligt, og oveni en periode som i forvejen var turbulent. Det vendte op og ned på alt. Jeg var min mormors eneste barnebarn, og vi har altid været meget tætte. Min morfar mistede jeg som helt lille, og det har derfor altid været mormor og mig når der skulle hygges. Men uanset hvor tæt man er, hvornår det sker, om man var “forberedt” eller ej. Så er det svært, og hårdt at miste, og det er ligepræcis det jeg gerne vil sætte fokus på.

Savn og sorg er to utrolig svære følelser. Sorgen fylder mest i starten, men skifter stille ud til at være et savn, der kan opstå pludseligt, eller ligge som en konstant følelse indeni. Jeg kan mærke at savnet til min mormor fylder meget for tiden, fordi der er så meget der minder mig om hende i de her juledage. Så meget vi ville have lavet sammen. Savnet er ikke negativt, eller altid trist. Savn kan ligeså vel være glade minder og søde tanker. I de her dage sender jeg mange søde tanker til min mormor, og min hund, som vi mistede bare to dage efter min mormor. Ja det var en lorte uge den uge.

På dage hvor savnet fylder ekstra meget, sender jeg mange tanker afsted. Det kan være alt fra lange historier eller minder, til en kort “jeg savner dig” tanke. Sender den afsted med kærlighed mod himlen. Forleden gik jeg en tur, og tænkte på alt det der sker i mit liv, i min uge, i min hverdag. Ting min mormor, da hun levede, måske ikke havde fået af vide, eller kunne se. Jeg forestiller mig, at når jeg sender hende en tanke, så kan hun se hvad der sker. Se hvad jeg laver. Se de projekter jeg har gang i og være med i dem. Jeg tillader mig at forestille mig, at hun vil være stolt. Den følelse, at nu hvor hun er væk, så kan jeg vise hende alt det jeg gerne vil og alt det jeg gør. Alt det jeg ikke fik fortalt hende da hun levede, det kan jeg fortælle hende nu ved at sende hende en tanke. Dét er en ting jeg har lært at trøste mig rigtig meget med.

I hvert fald, er det helt okay at lade både sorg og savn fylde. Det er på ingen måde tabu eller forkert. Det er almindeligt og menneskeligt. Selv hvis tårerne presser på i køen i Netto, fordi du får øje på den du savners yndlingsslik. Så er det helt okay. Vi er mennesker, udstyret med et utal af følelser, som vi ikke altid kan kontrollere, og som det ikke altid er meningen, at vi skal kunne kontrollere. Husk det, altid.

nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

4 kommentarer

 • D. 19. December 2013 døde min farmor mens jeg stod ved hendes side – Vi bisatte hende d. 23. December.

  Jeg er et barn af julen, i den forstand at jeg som hende elsker ALT ved julen og gør alt for at glæde andre. Også selvom mit savn til tider æder mig op

  I år er jeg på Kap Verde d. 19. December og på én måde glæder det mig jeg Kan “slippe” savnet, men på en anden gør det alting en kende mere svært – og der skal netop være plads til savnet og der skal være plads til at man savner på forskellige måder. Også bare hvis man græder i Netto – Hvilket jeg engang gjorde – men har aldrig før oplevet så stor medfølelse og respekt selvom jeg stod i Netto og bare græd.

  Af egen personlig overbevisning, oplevelser og med spirituel tro – De hører og ser os – og de er her både under de gode og hårde tider- også når savnet melder sig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor gør din kommentar indtryk, og jeg kunne forestille mig, at julen for dig og din familie, kan være ekstra svær at komme igennem. Jeg kan ogs¨rigtig godt sætte mig ind i, at det at tage væk, kan være med til at “slippe” savnet, som du siger, men på den anden side også forstærke det. Men det er en skøn tanke, at tænke, at de hører og ser os, både i gode og hårde tider. Tusind tak for din kommentar. Jeg håber du får nogle skønne juledage, med din farmor i dit hjerte!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg mistede min elskede mormor 2 måneder siden og julen er helt enorm hård i år. Jeg har i hele mit liv fejret juleaften med min mormor og elsket julen, men i år kan jeg slet ikke overskue tanken om juleaften hvor savnet kommer til at blive enormt!
  Jeg savner og tænker på hende hver dag og hver aften inden jeg skal sove er hun i mine tanker og jeg siger godnat op mod himlen.
  Tak for dit indlæg som bare beskrev lige hvordan jeg har det lige nu.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det gør mig så ondt, at du har mistet din mormor, og jeg kan virkelig relatere til det savn der vil opstå juleaften. Jeg frygter det selv, men vælger at sige til mig selv, at det er mere end normalt, at det vil opstå, og det er helt okay at blive ked af det, for det er det, også selvom det er en glædens dag.
   Jeg er rigtig glad for du kunne bruge indlægget <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

30 ting du kan ønske dig til jul