Derfor kan du ikke holde din kur

januar 4, 2018 0 Af Sunderehverdag

giphy-17Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg er blevet spurgt om, hvorfor man ikke taber sig, når man gør alle de rigtige ting. “Jeg ved jo godt hvad jeg skal spise, men, hvorfor gør jeg det så ikke? Hvorfor falder jeg i? Hvorfor kan jeg ikke bare tage mig sammen…”. Ofte sagt i en frustreret tone med en snært af irritation og selvhad.

Der er altid mere end én måde at anskue tingene på. Det kan godt være, at du ved hvad der er rigtigt. Eller rettere, hvad der er bestemt at der er rigtig. Men er det rigtig for dig? Er en striks diæt rigtig for dig. Er det at tælle kalorier rigtig for dig. Er det at styrketræne den rette motionsform for dig? Er det noget du gerne vil? Jeg vil ikke rode mig ud i alle mulige diæter, eller strikse træningsplaner, og anklage dem. Jeg vil langt hellere få dig til at stille spørgsmålstegn ved, om de kure, de planer og de diæter du ikke har kunne holde, om det har noget at gøre med, at de slet ikke har været dig. Du kender principperne i kostrådene til fulde, men taber dig ikke. Kan der ligge noget bag?

Jeg kan sige så meget, at ja, det ligger noget bag…

I langt de fleste tilfælde handler det slet ikke om det du spiser. Det handler om hvorfor du spiser det du spiser. Men netop det, har diæterne og kurene berøringsangst overfor. Tænk over det. Diæter fortæller dig hvad du skal spise, hvornår du skal spise, og hvor meget du skal spise. Følger vi diæterne til punkt og prikke, så ville de garanteret hjælpe. Du ville nok tabe dig, og sikkert også varigt og alt det der. Men problemet er, at de ikke bliver fulgt. Problemet er, at du ikke lærer at stå på egne ben når det noget, jeg omtalte før, begynder at fylde.

Der er noget bag, som gør, at vi ikke formår at følge de rådene. Årsagen er, at vi er mennesker. Mennesker er udstyret med følelser. Følelserne er det noget. Følelser kommer og går, ikke kun afhængig af vores situation. Ikke kun gennem hårde perioder med stress, kærestesorger og skænderier eller glædelige perioder med højtider og successer. Men vi møder også mange forskellige følelser hver dag. Følelser som vi har fundet ud af, at vi kan skrue på gennem maden. Fylder følelserne kan vi fjerne dem for en stund, ved at trøste os med mad. Er vi glade, kan vi fejre det med mad. Følelserne kommer og går, ofte som det passer dem. De kan pludselig fortælle dig at du har lyst til kage, hvilket du underkaster dig, for ja, kage er jo også nydelse, og nydelse er jo også sundt, og du har sikkert også haft en hård dag. Men kage er ikke sundt når det spises på følelser. Guiden til at håndtere følelserne, er ikke med i diæterne og kurene, og så er det dælme svært at vide, hvad man skal gøre når følelserne fylder, og jeg vil ikke lyve, de vil komme til at fylde.

Glæde, stress, ked af det hed, nu hygger vi. De er mange, og jeg vil gerne understrege, at de ikke er forbudte at spise på, følelserne, du skal bare overveje om de fylder størstedelen af dine måltider. Om de fordobler dine måltider. Om de er årsag til at du spiser for 80 kroner bland selv slik, i stedet for at nøjes med at købe for 20 eller 30 kroner. Du skal være opmærksomme på dine følelser, for de hænger sammen med dine madvaner.

Du skal være opmærksom på, om du har nogle følelser der i virkeligheden hænger usandsynligt meget sammen med mad. Om de følelser er forbundet med noget særligt i dit liv. En jobsituation. Singlelivet. Ensomheden. En episode du ikke kan slippe. Situationerne kan være mange, og de kan være en forhindring for dig, og ønsket om at ændre livsstil, eller generelt opnå de mål du har sat for sig selv. Hvis du forestiller dig, at når du ændre livsstil, når du taber dig, så vil følelserne også ændre sig. Når du taber dig, så bliver du glad. Så vil jeg bundærligt fortælle dig, at det ikke hænger sådan sammen. Intet ydre, vil medføre indre lykke, jeg ved det, jeg har været der (læs min historie her). Derfor vil en diæt heller ikke kunne ændre på de følelser, som du måske inderst inde tumler med. De følelser som du tænker, at når du først har tabt de 5 kilo, vil forsvinde. Derfor vil du heller ikke holde din diæt. For diæten giver dig ikke det du håbede. Det oplever du før eller siden. Et vægttab giver dig ikke indre lykke. Det giver dig ikke et godt job. Det giver dig ikke automatisk en følelse af selvaccept. Det giver dig ikke en kæreste. Det får ikke ensomheden til at forsvinde. Så hvad er det, du i virkeligheden gerne vil?