Hvad nu hvis det går?

januar 15, 2018 2 Af Sunderehverdag

23223322_10212958670418267_1130174028_oTanken “Hvad nu hvis det ikke går” har fyldt meget hos mig. Domineret til tider på det seneste. “Hvad nu hvis det ikke går”, blomstrede især efter jeg tog valget og besluttede at jeg ville gå selvstændig. Usikkerhed, nervøsitet og ondt i maven har været følger af sætningen. Hvad nu hvis jeg fejler. Hvad hvis jeg falder. Jeg har accepteret de kommer til tider, “hvad nu hvis”-tankerne. Accepteret dem på den måde, at jeg ved de er der, ved de kommer. Men også accepteret, at de ikke skal trække mig med dem. Derfor står jeg klar, til at fjerne ordet “ikke” så jeg står tilbage med “Hvad nu hvis det går”. Det er en meget mere behagelig tanke. Hvad nu hvis det går. Hvad nu hvis jeg lykkes. Hvad nu hvis jeg flyver.

I kender dem godt, de fylder garanteret også hos jer “Hvad nu hvis”-tankerne. De er helt normale, meget naturlige og kan i nogle tilfælde ses som dominobrikker. Typisk er de negative og fylder når ting er svære. En anden typisk ting for de negative “hvad nu hvis”-tanker er, at de ender på et fuldstændig urealistisk stadie.

Min “Hvad nu hvis det ikke går”-tanke endte også på et urealistisk stadie første gang den blandede sig. Jeg lod tanken avles. Lod den blomstre som ukrudt. Ukrudt som endte som en dyb usikkerhed i min mave. Mine tanker forløb nogenlunde sådan her: Hvad nu hvis det ikke går? Ej, jeg kan nok godt klare det. Hvad nu hvis, jeg ikke får nogle klienter. Så vil jeg ikke få nogen løn. Så vil jeg skulle leve af havregryn. Det vil jeg nok kunne leve med. Men hvad nu hvis jeg på et tidspunkt, ikke kan betale min husleje. Så ender jeg på gaden. Jeg mister troen på mig selv. Hvad skal jeg så blive? Skal jeg så sidde i Netto, igen. Hvad så med min uddannelse. Hvad så med mig?

Slutstadiet i mine tanker er selvfølgelig fuldstændig urealistisk. Det kommer ikke til at ske. Jeg kan godt betale min husleje. Jeg kan godt få mad på bordet. Jeg kan godt få en hverdag ud af det. Og det ved jeg også udemærket godt. Så hvad nu hvis tankerne, er overflødige. De er dumme, negative og fører ikke noget godt med sig.

Tankerne kan hurtigt komme ud af kontrol. Jeg lod dem selv komme ud af kontrol. De kan egentlig stoppes ret tidligt. Hvad nu hvis det ikke går, kunne stoppes af “Hvad nu hvis det går?”. Jeg forsøgte at stoppe mit eget tankemylder ovenfor ved sætningen “ej, jeg kan nok godt klare det”, men der mangler gennemslagskraft og tro på det! Her kunne ordet nok være blevet fjernet, og sætningen vil fremstå mere troværdig “Jeg kan klare det!”. “…Hvad nu hvis, jeg på et tidspunkt ikke kan betale min husleje…” kunne være blevet stoppet af sætningen “Det ved du jo godt du kan Nadja, stop dig selv”. Der er mange måder at stoppe hvad nu hvis tankerne på. Den bedste, og nemmeste måde, kan være ved, at vende den om til noget positivt.

Hvad nu hvis jeg ikke når det? Hvad hvis jeg gør?
Hvad hvis han synes jeg er tyk? Hvad hvis han ikke gør?
Hvad hvis jeg ikke får jobbet? Hvad hvis jeg gør?
Hvad hvis jeg sover over mig? Hvad hvis jeg ikke gør?
Hvad hvis jeg ikke kan holde til hele spinningstimen? Hvad hvis jeg kan?

Vi skal lære at tro mere på os selv. Jeg siger ikke, at det at vende en “hvad nu hvis”-tanke til noget positivt, vil betyde, at alt også falder ud sådan. Men jeg tror på, at jo mere vi tror på os selv, jo mere godt vil der komme til os. Det negative hvad nu hvis spin, er aldrig sjovt, og det er da federe at vende det til noget positivt. Drømme i en positiv retning. Prøv at lade de positive “Hvad nu hvis”-tanker avles som dominobrikker. “Hvad nu hvis jeg lykkes. Hvis jeg flyver. Så vil jeg have skabt min egen succes. Jeg vil leve af det jeg elsker. Det jeg drømmer mest om. Jeg vil udleve min drøm om at hjælpe andre. Jeg vil kunne alt. Intet kan stoppe mig”Måske finder du frem til en indre drøm, du ikke havde hørt råbe indeni dig hvis du lader de positive hvad nu hvis tanker falde som dominobrikker. En drøm du ikke havde set, fordi du havde for travlt med at male fanden på væggen.