Mavedellen set fra hans synspunkt

januar 8, 2018 2 Af Sunderehverdag

5ce31d8ebe32592bed4c6e40b0ea38cbb36082594eb592b1650dbde61b98ba74Jeg måtte beskrive den for ham. Krumme mig sammen, tage fat i min mave og sige “Ja du ved, den her. Den alle piger hader”. Han kiggede, med et løftet øjenbryn på mig: “Nå den, ja hvad er der med den” svarede han, med et ligegyldigt tonefald. Jeg gloede tilbage på ham, med to løftede øjenbryn og spurgte om han aldrig havde bemærket hvordan piger ofte trækker maven ind, når mænd rør dem på maven. Alt imens jeg trak maven overdrevet meget ind og rettede mig op for at demonstrere. Han svarede, at han kun bemærkede den, hvis pigen selv gjorde opmærksom på den.

Det jeg elsker ved drengevenner er, at de altid er ærlige. Samtalen her var med en af mine bedste venner, da vi snakkede om kroppen, usikkerhed og forskelligheder. Han var blandt andet også hjernen bag indlægget: Sådan får du en kæreste. Ærlighed er vejen frem, og vores samtale om mavedellen avlede nu det her indlæg. For kvinder og mænd, ser vidst vidt forskelligt på den delle, hudfold, muffintop. Kært barn har mange navne.

Kvinder, og nu generaliserer jeg, har en tendens til at trække maven ind, når mænd rører ved den. De spænder op. Gør den flad. Hader når den folder. Jeg ved ikke helt hvad der ligger i det. For man kan jo umuligt holde vejret hele tiden alligevel, så hvorfor ændre på hvordan virkeligheden ser ud. Er det fordi vi tror han (ham vi i vores iver forsøger at imponere) vil synes mindre om os, når vores mave deller? Jeg spurgte derfor, om hvad han mener der ligger i det, om han bemærker den. Og han svarede. “Hvis jeg ligger min hånd på maven af hende, og hun fortsætter med at trække vejret, så tænker jeg ikke over det. Men er hun opmærksom på det, og bliver hun anspændt, så bemærker jeg det”.

Hvad er det vi tror, os kvinder, tror vi at vi bliver dårligere mennesker fordi vores mave deller? Præcis det emne har jeg vendt før her på bloggen, læs her. Eller hvad er det vi tror. Er det fordi vi prøver at leve op til et ideal. Et ideal der vejer og måler os. Et ideal der fortæller os hvordan vi skal se ud, for at vise udadtil at vi har gode gener til at kunne avle videre på. Fordi den perfekte krop, ideal-kroppen, er god at avle på. Er det fordi det ligger i os som mennesker, at gå efter det perfekte udadtil? Igen her kom hans ærlighed til orde: “Det ligger i os som mennesker. Først kigger vi efter de perfekte gener/det “perfekte” udseende. Det udseende, som ja, lever op til et ideal der er sat for os. Sådan har det altid været. Det er naturligt også det første vi ser, når vi møder en ny person. Først herefter begynder vi at inddrage andre egenskaber, som for eksempel interesser. Det er kynisk men sandt. Vi er dyriske, og først og fremmest handler det om overlevelse…”. Selvom jeg ved det er rigtig, så bliver jeg altid sur over den måde vi mennesker er indrettet. Jeg vil så gerne ændre på det faktum, at udseende har første prioritet. Men vi kan selvfølgelig heller ikke alle sammen gå rundt med bind for øjnene. Det er en naturlighed, jeg desværre nok bliver nødt til at acceptere.

Til gengæld tror jeg på, at vi kan rykke grænsen for, hvor åbne vi er, når vi møder andre mennesker. Og her var vi enige. For da jeg spurgte ham, om han, når han ser piger i svømmehallen eller på stranden, så bemærker deres mavedeller, var svaret: “Ja og nej. Det hele handler om, hvordan de har det med deres kroppe. Om de lader mig bemærke det”. Det bekræfter min tro. For jo, mændende bemærker dine usikre punkter, hvis du lader dem være usikre. Jeg kan bruge mig selv som eksempel. Jeg har også hadet min mave, trukket maven ind, spændt op, spist mindre så den ikke skulle se oppustet ud. Til gengæld fik jeg ondt i maven, var konstant nervøs for om nogen skulle bemærke hvis den dellede eller bulede ud. Jeg kan forestille mig hvor nervøst mit blik må have været. Havde man set på mig havde man uden tvivl kunne se, at jeg ikke følte mig tilpas. Idag er jeg pænt ligeglad med, hvad andre tænker om min krop. Jeg hviler i den, for det, den følelse det giver, er vigtigere for mig, end andres tanker. Så når man ser på mig nu, vil jeg gætte på, at man ikke har yderligere interesse i at tage stilling til min krop, for, jeg har ikke længere noget udtryk der byder op til det. Med andre ord, din mavedelle er kun interessant, på en negativ måde, hvis du lader den være det. Hvis du fodrer den, giver den negativ energi, så skal han nok bemærke den. At han bemærker den skal ikke ligestilles med, at han synes den er grim, ar du er et dårligt menneske eller mindre værd. Slet ikke. At han bemærker den kan blot være et tegn på, at han bemærker din usikkerhed. Og det er måske i virkeligheden lige præcis den du skal arbejde med. Det var det for mig, og det er det måske også for dig? Måske handler det i virkeligheden slet ikke, om udseendet på din mave…