Derfor er det fedt at være single på valentines dag

5 sundhedsmyter du bare skal droppe nu vol 5.0

042885c0-f189-0130-b277-76055edcbdc8

Læs også tidligere indlæg om sundhedsmyter vol. 1, vol. 2, vol. 3 og vol. 4.

  1. Det feder først imorgen. Er i mine øjne ikke en myte som sådan, men derimod en undskyldning, der ofte bruges, når appetitten spiller en et puds, alligevel vender jeg den, fordi jeg vil gerne afkræfte dele af den. For ja, stiller du dig op på badevægten dagen efter et madorgie, så vil du veje mere, men det er ikke fedt du kan se på tallet! Du vejer mere på grund af væske, og på grund af den mængde mad der pludselig ligger i din mavesæk. Fedtdepoter opbygges over tid, når du er i kalorieoverskud, og altså ikke på 12 timer. Så nej, du har ikke taget 1 kilo fedt på, når du dagen efter burger, fritter, bland selv og alt for meget chokolade stiller dig op på badevægten. Jo mere jeg tænker over talemåden, jo mærkeligere bliver den for mig, for hvad er det egentlig for en undskyldning at bruge? Spiser du på undskyldningen “Det feder først imorgen” så ja, vil du ende med at tage på… over tid. Læs også indlægget: Har du taget på i weekenden?
  2. Du skal have afføring en gang om dagen. Hm, først vil jeg lige referere til mit tidligere indlæg: Idag taler vi om lort. Hvor jeg vender hvad der er normalt i forhold til afføring. Derefter vil jeg nævne, at det er meget forskelligt hvor ofte vi har afføring. Ikke kun fra person til person, men også fra dag til dag. Det kan derfor ikke defineres som værende forkert eller usundt, ikke at have afføring en eller flere dage. Mad, motion, stress, tanker, følelser, der er mange ting der kan spille ind på vores afføring, så i stedet for at føle dig forkert, fordi dit afføringsmønster er ude af takt, så tænkt over om der er noget der er anderledes end det plejer.
  3. Faste er sundt og renser kroppen. For at slå det fast, er der ingen dokumentation på, at faste skulle kunne udrense kroppen. Bum. Lidt ligesom med detox. Nogle faster fordi de mener, at det er med til at give dem en bedre fornemmelse af sult og mæthed, i og med, at der går lang tid mellem måltiderne, og den reelle sult med knurrende mave kan dukke op. Lige præcis dette argument er jeg altså ikke helt tilhænger af, for når man faster lærer man netop at ignorere kroppens signaler, fremfor at lytte til dem og dermed opleve en bedre fornemmelse af dem. Man mærker sulten, men spiser ikke på den, men derimod venter man flere timer, fordi fasten fortæller en at det skal man. Jeg ser ikke noget decideret skadeligt ved faste, men jeg oplever manglende dokumentation på en reel virkning af det, og så er jeg generelt ikke tilhænger eller fan af kure, eller udrensningskure, eller diæter, af nogen art.
  4. Hvis du træner kan du spise hvad du vil uden at tage på. Og hvor ville det dog være lækkert, hvis det var sådan hva’? Træning er helt korrekt med til at øge din forbrænding hvilket øger dit energibehov. Styrketræner du, kan du endda opbygge muskelmasse, som vil øge din basalforbrænding, og dermed dit basale energibehov. Men som jeg har afkræftet en del andre myter, så handler det om balancen mellem kalorieindtag og kalorieforbrug. Du kan derfor ikke konkludere, at når du træner, så kan du spise lige så meget du vil, uden at tage på. Øv.
  5. En multivitaminpille er nok. Den tager vi lige på og hårdt, nej multivitaminpillen er ikke en forsikring! Den garanterer dig ikke dækning af netop dine behov. Dine madvaner og generelle livsstilsvalg har betydning for hvilke tilskud du har behov for, hvis du overhoved har behov, og alder, køn, livsstilsvalg og fysisk aktivitet spiller blandt andet ind. Du kan derfor ikke sikre dig dækning ved at spise en masseproduceret pille. At fylde sig med vitaminer, uden at kende ens reelle behov, kan medføre at man får for mange af visse vitaminer og mineraler, og det kan ende med at være rigtig usundt for kroppen. Så don’t do that.
nadja_signatur
Skal jeg hjælpe dig med at få ro på tankerne omkring mad? hjælpe dig til at acceptere din krop? at slippe yoyo vægten? at slå op med badevægten? Så læs mere her

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Derfor er det fedt at være single på valentines dag