Jeg er (også) utilstrækkelig

marts 4, 2018 1 Af Sunderehverdag

24891557_10213242758240285_296872836_nJeg har netop afsluttet modul 3 på Madmentoruddannelsen. En uddannelse jeg før har skrevet om her på bloggen, læs også indlæggene: gud hvor jeg hader sundhed og jeg gør det aldrig godt nok.

For hvert modul kommer jeg dybere ind i min egen historie om min krop, og selvom jeg har sluttet fred med den, er det utroligt så meget historie der bliver gravet frem på så få dage. Denne gang var det særligt alle de nedladende sætninger, jeg har sagt til mig, der piblede frem dag for dag. Samt en forståelse for, hvorfor jeg var så hård ved mig selv.

For jeg har været meget ond ved mig selv. Fortalt mig selv ting, jeg aldrig nogensinde ville sige, til selv min værste fjende. Det skær i mit hjerte at jeg, et menneske der opfattes hjertevarm og sød, har kunne være så ond ved mig selv. Men det giver mening nu. Jeg har gemt mig fra de følelser der var indeni mig, og kompenseret ved at være det modsatte. En ting Madmentoruddannelsen især også har lært mig er, at det er okay at mærke sine følelser, og vise dem. Det er ikke farligt at være sur eller at græde, det er derimod farligt at lukke hele møget inde…

Med det her indlæg, vil jeg derfor dele nogle af de nedladende sætninger jeg ved mange kan genkende hos sig selv, og så vil jeg opfordre dig til, at hvis du kan genkende dig selv, at du prøver at mærke hvilken følelse der ligger bag den sætning. Hvilken følelse kommer op i dig, og så prøv at udleve følelsen. Måske er du ked af det, måske er du vred, måske er du skuffet. Vi er udstyret med en hel følelses-palette, og det er meningen at vi skal bruge dem alle sammen. Du kan ikke kun vælge dine yndlingsfarver, for til sidst vil du ikke have mere glæde tilbage, og hvad skal du så gøre, når du ikke har lært at bruge de andre farver endnu?

Sætninger du kan føle, men som garanteret ikke passer:

 • Jeg gør det aldrig godt nok
 • Jeg er dum
 • Jeg er grim
 • Jeg er et dårligt menneske
 • Jeg er ikke noget værd
 • Jeg er ikke værd at elske
 • Jeg er utilstrækkelig
 • Jeg er ulækker
 • Jeg er forkert
 • Jeg ødelægger alt
 • Jeg er irriterende at være sammen med
 • Jeg bliver aldrig til noget
 • Jeg kan ikke finde ud af noget

Når du har læst sætningerne, fundet den, eller dem, der fylder mest hos dig, og fundet følelsen bag, så vid også at du er lige som du skal være! Du er skøn, helt almindelig, perfekt, menneskelig, kompetent og elsklig.

Vid at der er stor forskel på at føle sig utilstrækkelig, og at være utilstrækkelig. Jeg følte mig utilstrækkelig da jeg havde et anstrengt forhold til min krop, sagde til mig selv at jeg var det, men det var jeg ikke. Ligesom jeg ikke var alle de andre ting jeg sagde til mig selv. Jeg var derimod lige som jeg skulle være, jeg kunne bare ikke se det, men det kan jeg nu.